En tid för allt

Författare

Karl Ove Knausgård

Översättare

Rebecca Alsberg

En tid för allt

Svenska

2006-10-10

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Romaner

Översättare

Rebecca Alsberg

Författare

Publiceringsdatum

2006-10-10

Bokinformation

Originaltitel

En tid for alt

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden, Pocket

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113014531

Antal Sidor

591

Vikt (kg)

0.762

Ryggbredd (mm)

42

Höjd (mm)

210

Bredd (mm)

135

Böcker av författaren

Om boken

Nattens skola är fortsättningen på romanserien som inleddes med Morgonstjärnan, Vargarna från evighetens skog och Det tredje riket.
Året är 1985. Den ambitiöse Kristian Hadeland flyttar till London för att studera fotografi. Hans första tid i staden är fylld av motgångar men med tiden möter han flera personer som får stor inverkan på hans liv. Holländaren Hans är besatt av teknologi, alltifrån fotokonstens och grammofonens tidiga barndom till datorns omvälvande övertagande av verkligheten. Vivian är teaterregissör i färd med att sätta upp Den tragiska historien om doktor Faustus av Christopher Marlowe, vars föreställning hon ber Kristian att fotografera.I romanens andra del möter vi på nytt Kristian, men nu tjugofyra år senare när han är en uppburen och framgångsrik konstnär. Inför en stor retrospektiv utställning i New York ställer han sig frågan om han har nått alla sina drömmars mål — och om det var värt priset.Nattens skola är en roman om hur konst skapas och om hur lätt ett människoliv kan ödeläggas. Det är en roman om de krafter som omger oss, både de mörka och de ljusa, och om en människas uppgång och fall.

Läs mer

Karl Ove Knausgård

Nattens skola

Om boken

Det tredje riket är tredje boken i serien som inleddes med Morgonstjärnan (2021) och fortsatte med Vargarna från evighetens skog (2022). Nu fördjupas mysteriet ytterligare.
I Det tredje riket återser vi flera av karaktärerna från de tidigare romanerna, de som då inte hade en egen röst utan blev sedda och tolkade av andra. Nu får de komma till tals om hur de upplevde de varma augustidagarna då en ny stjärna uppstod på himlen. Vad hände med de tre ungdomarna i black metal-bandet som påträffades mördade i skogen? Eller med mannen som återuppstod på operationsbordet? Varför kommer det inte längre några döda till begravningsbyråerna? Och vad är det som sker med människornas drömmar – det är som om någon tar över dem under natten. Och den nya stjärnan som alla ser men ingen kan förstå – är det bara en ny stjärna eller ett varsel? Men i så fall, varsel om vad?Romanerna i Morgonstjärnan-serien handlar om det som vi inte förstår, det stora dramat sett genom det lilla livets begränsade lins. Men först och främst är det romaner om vad som sker när de mörka krafterna i världen får fritt spelrum.

Läs mer

Det tredje riket

Karl Ove Knausgård

Det tredje riket

Om boken

Karl Ove Knausgårds nya roman Vargarna från evighetens skog inleds 1986. Det är året för Tjernobylkatastrofen, Challengerolyckan och Palmemordet, men också ett år som präglas av en djup regeringskris i Norge. Syvert Løyning, en ung man i tjugoårsåldern som precis har återvänt hem till huset där han vuxit upp, drömmer en natt om sin döde far. Men det är något som inte stämmer. När han de följande dagarna börjar att söka igenom faderns efterlämnade saker får han också upp flera tidigare okända spår som alla leder till Sovjetunionen.
Romanens andra del utspelas trettio år senare i Ryssland. Biologen Alevtina åker tillsammans med sin son till Samara för att där fira sin fars åttioårsdag. Som ung ställde hon många existentiella frågor men under de senaste åren har livet allt mer handlat om att försöka få ihop vardagen. Hennes vän Vasilisa är poet och går snarare åt rakt motsatt håll: hon är nämligen fullt sysselsatt med att skriva en bok om en tro på evigt liv.Vargarna från evighetens skog är en suggestiv och medryckande roman som på många sätt utvidgar utforskningen av den apokalyptiska stämningen i Karl Ove Knausgårds senaste roman Morgonstjärnan. Dessutom förekommer flera av karaktärer i båda romanerna."Morgonstjärnan är en mångbottnad berättelse komponerad av en djävulskt skickligt berättare." SvD

Läs mer

Vargarna från evighetens skog

Karl Ove Knausgård

Vargarna från evighetens skog

Om boken

Med sitt rika persongalleri och en handling som spänner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang är Morgonstjärnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berättare.

Det är sent i augusti, sommarledighetens sista skälvande dagar. Litteraturprofessor Arne och konstnären Tove befinner sig på Sørlandet tillsammans med sina barn. Vännen Egil bor i ett hus alldeles i närheten, prästen Kathrine är på väg hem från ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein är ute på stan och hans flickvän Turid jobbar natt på sjukhuset. Över var och en av dem dyker det plötsligt upp en jättelik stjärna på himlavalvet. Inte ens astronomerna har ord för att förklara vad det är som sker.

Är det ett stjärnfall? Men varför har då ingen sett stjärnan tidigare? Har den precis uppstått ur intet?

Med tiden lägger sig nyhetsvärdet och livet återgår till så som det var innan stjärnan syntes. Ändå är något förändrat i grunden. Allt märkligare saker tycks ske som påverkar människornas tillvaro på ett oanat sätt.

Morgonstjärnan är en roman om det vi inte förstår, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött. Den handlar om det stora dramat sett genom livets begränsade lins. Men mer än något annat är det en roman om vad som sker när de mörka krafterna i världen får löpa amok.

Läs mer

Morgonstjärnan

Karl Ove Knausgård

Morgonstjärnan

Om boken

Vad skulle hända om vi återvände till Peer Gynt men istället betraktade skeendet ur Solveigs blick? Vad skulle det innebära för det norska nationaleposet? Berättelsen om den som väntar, hur ser den ut? Karl Ove Knausgård har i sin nya kortroman eller långnovell Fåglarna under himlen, tänkt som ett libretto till ett större körverk, skrivit fram en Solveig för vår tid.

"Ovanför mig kommer några kråkor flygande. Fler följde och kort därefter var himlen svart av fåglar. Det liknade en köttmatta, tänkte jag, med vackra skiftande mönster i svart och blått, som i nästa ögonblick upplöstes."

Läs mer

Fåglarna under himlen

Karl Ove Knausgård

Fåglarna under himlen

Om boken

"Frågan om varför jag skriver kan synas enkel, men enkelheten är förrädisk." Så börjar Oavsiktligt - om att läsa och skriva av Karl Ove Knausgård. Han berättar om varför och på vilket sätt han började skriva, om varför skrivandet för honom handlar om att undersöka platsen och vad som där sker, om att se världen med okunnig och försvarslös blick. "Jag vill komma till det oavsiktligt, eller så måste det komma till mig oavsiktligt", skriver han.

Essän beställdes ursprungligen av Yale University till deras exklusiva föreläsningsserie Why I Write.

"Knausgård sprängde ljudvallen för den autofiktiva romanen." Jeffrey Eugenides

Läs mer

Oavsiktligt

Karl Ove Knausgård

Oavsiktligt

Om boken

Hur blev Edvard Munch en av världens mest berömda konstnärer? På ett högst personligt sätt närmar sig Karl Ove Knausgård både kända och okända bilder av Munch i ett försök att hitta vad det är i dem som står på spel och på vilket sätt de lever vidare i vår kultur. Han åker till platser där Munch levde, talar med konstkännare och konstnärer - men först och främst skriver han om sitt eget förhållande till Edvard Munch utifrån den naiva frågeställningen: vad är konst och vad ska vi egentligen ha den till?

Så mycket längtan på så liten yta skrevs i samband med författarens samarbete med Munchmuseet och deras Munchutställning som öppnade sommaren 2017, där Knausgård bland annat valde ut flera målningar, grafiska tryck och skulpturer som aldrig tidigare visats för allmänheten. Om utställningen skriver Knausgård: Jag ville visa okända bilder utifrån föreställningen om att man då kunde se Munch som om det vore första gången, som det han var, en målare som aldrig slog sig till ro och som aldrig stelnade.

"Vilken perfekt matchning de är, Edvard Munch och Karl Ove Knausgård." Therese Bohman, Expressen

Läs mer

Så mycket längtan på så liten yta

Karl Ove Knausgård

Så mycket längtan på så liten yta

Om boken

Om sommaren är den fjärde och avslutande delen av Karl Ove Knausgårds årstidsböcker - ett slags personlig encyklopedi skriven av en far till sin yngsta dotter. Här finns en dagbok där små händelser i familjens liv registreras mot allt vad en sommar kan väcka till liv: tankar, minnen och längtan. Men här finns också en berättelse frambringad av en fyrtiosju år gammal norrman bosatt i Sverige som handlar om en sjuttiotre år gammal kvinna som en gång tvingades fatta ett ödesdigert val.

Läs mer

Om sommaren

Karl Ove Knausgård, Anselm Kiefer

Om sommaren

Om boken

"April befinner sig mellan den stora sömnen och det stora språnget. April är längtan efter något annat, där det andra ännu är okänt."

I romanen Om våren får vi följa en far och hans tre månader gamla dotter under en dag i april, från det att solen går upp tills den går ner. Tillsammans ska de genomföra en resa i ett vårvaknande Skåne för att besöka dotterns mor som ligger på sjukhus, vilket i sin tur väcker frågor för fadern att besvara, frågor om landskapet som sträcker ut sig, frågor om honom själv och hans sätt att handskas med livets stora och små frågor. Han berättar om sig själv och om kärleken, den kravlösa som glöder svagt genom hela livet, den kärlek som han nu vill ska låta omsluta dottern.

Om våren, den tredje delen i Karl Ove Knausgårds årtidsböcker, är en roman om livets begynnelse, om ljuset men också om mörkret. I romanen ingår också flera målningar av den uppmärksammade svenska konstnären Anna Bjerger.

Läs mer

Om våren

Karl Ove Knausgård

Om våren

Om boken

"I går kväll befann jag mig på en grusväg, det regnade lätt, jag hade på mig en röd kappa, på fötterna hade jag långa ullstrumpor utanpå finskorna och på huvudet en mask, liksom stirrande upp i himlens fuktiga och kompakta mörker. I ena handen bar jag en jutesäck, i den andra en gammaldags lykta. När jag närmade mig det upplysta huset vid slutet av vägen stannade jag, öppnade lyktan, tände värmeljuset, stängde den lilla luckan, drog ned masken över ansiktet, slängde säcken över axeln, krökte rygg och gick med korta gammelmanssteg fram till ett fönster."

Ett barn väntar på att födas och en far slår sig ner för att skriva till det. Om vad som väntar, om märkliga fenomen och föremål, människor och djur, vilka alla är en del av det vi kallar världen. Han skriver om snö och om kråkor, om tomten och om tandborsten, om likfärd och om sex. Och mitt under skrivandet med boken kommer en ny familjemedlem till världen.

Karl Ove Knausgård har skrivit fyra årstidsböcker, varav Om vintern är den andra, med dedikationen Brev till en ofödd dotter, vilken i januari ändras till Brev till en nyfödd dotter. Här beskriver han i korta nedslag tillvaron så som den ter sig för honom - livets små mirakel och stora vardagligheter, vilka tillsammans bildar ett slags personlig och slumpmässig encyklopedi.

Om vintern innehåller också flera fantastiska illustrationer av konstnären Lars Lerin.

Läs mer

Om vintern

Karl Ove Knausgård

Om vintern

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

25 mars 2024

Knausgård hyllas: ”Helt enkelt lysande”

NyheterKarl Ove Knausgård