Ngugi wa Thiong'o

Foto: Fotocred UCI Communications

Utforska författaren

Ngugi wa Thiong'o är född 1938 i Kenya. Flera av hans romaner, däribland debuten Upp genom mörkret samt Om icke vetekornet och En blomma av blod, ger en bild av kikuyufolkets historia från förkolonial tid fram till i dag.

I slutet av 70-talet bytte han namn från James Ngugi och lämnade engelskan för att fortsättningsvis skriva sina romaner på kikuyu, vilket sågs som politiskt utmanande i hemlandet. Efter flera fängelsedomar tvingades han 1982 i exil och bor numera i Kalifornien, USA, där han är Distinguished Professor of comparative literature and English på University of California Irvine.

Utgivning

Om boken

Tre afrikanska industripampar har mördats och fyra personer häktas som misstänkta: rektorn för den lokala skolan, Munira, barflickan Wanja, den tidigare gerillakämpen Abdulla samt fackföreningsmannen Karega. De fyra huvudpersonernas inbördes relationer bildar kärnan i Ngugi wa Thiong´os klassiker från 1977. Förutom att handla om brott och straff finns här också en stor berättelse om landet Kenya, om kampen för självständighet men också om de problem som följer på politiska drömmar som infrias.

En blomma av blod, som av många anses vara en av de viktigaste romaner som skrivits på den afrikanska kontinenten, presenteras nu i reviderad översättning av Jan Ristarp. Mot bakgrund av Ngugis plågsamma erfarenhet av kolonialismen och uppbrottet från den är det inte överraskande att han blivit den kanske mest politiske författaren i sin generation.

Knappast förvånande har han de senaste åren ständigt funnits i i förhandsdiskussionerna om vem som ska få Nobelpriset i litteratur.

"I allt han skrivit finns ett starkt socialt engagemang och hans verk har alltid syftat till att lyfta fram samhällsfrågor som är under debatt. Få författare har gjort det med så allvarligt och ärligt uppsåt som Ngugi."
Ur Lennart Hagerfors förord

Läs mer

Ngugi wa Thiong'o

En blomma av blod

Om boken

Ngugi wa Thiong´o har länge räknats som en av Afrikas stora författare. Hans barndomsskildring är en resa i Afrikas 1900-tal men samtidigt en varm och personlig betraktelse över att växa upp i kolonialismens och krigets skugga.

Den unge Ngugi wa Thiong´o vet inte vilket barn i ordningen han är i familjen. Han tror sig vara faderns tjugofjärde. Däremot vet han att han är sin mors femte barn. En dag berättar hans mor att han har chansen att börja i skolan, något Ngugi knappt vågat fantisera om. Men han måste lova henne en sak: att alltid göra sitt bästa.
Deras pakt blir grunden till den blivande författarens resa från byn Limuru i Kenya ut i den stora världen. Snart lämnar emellertid 1940-talets politiska och sociala förändringar allt större avtryck i vardagen. Den brittiska kolonialmakten skärper greppet och utmanas allt intensivare av Mau-Mau-gerillan. Även människorna i Limuru tvingas att ta ställning, vilket får bittra konsekvenser för Ngugis egen familj.

Läs mer

Drömmar i krigets skugga

Ngugi wa Thiong'o

Drömmar i krigets skugga

Nyheter

Foto: Wikimedia Commons

4 oktober 2017

Och Nobelpriset i litteratur går till…

Nyheter