Jenny Jägerfeld
Utforska författaren
Utgivning
Om boken
Sydsvenskan"jag har svårt att släppa den, den är rapp och välskriven"Dagens Nyheter"en självutlämnande skildring av depression, sjukdom och posttraumatisk stress"Aftonbladet"Hämndprojektet blir en stark berättelse. Om hämnddriften. Om skam. Jenny Jägerfelds nya roman ger kunskap. Väcker många tankar."Västerbottens-Kuriren"Detta är en läsupplevelse utöver det vanliga – det ska till både en psykolog och en mästerlig skönlitterär författare för att skapa något som detta. Det krävs helt enkelt Jenny Jägerfeld."Psykologtidningen"Att en roman som handlar om djup kränkning och förbjudna känslor bitvis kan vara så rolig ... Har du inte läst något Jenny Jägerfeld har skrivit, börja med denna!"Modern Psykologi"Jägerfeld diskuterar en samtidstypisk känslig fråga som tumlade runt i kölvattnet på metoo-revolutionen: att våld och övergrepp kan existera i en situation som varit frivillig."SVT Kulturnyheterna»Hämnden gör mig fri!«I en flyttkartong hittar Nico sin gamla dagbok och börjar bläddra. Bland mer eller mindre genanta noteringar om förälskelser och fyllor läser hon något som går rakt in i henne, decennier senare: »Hämnden gör mig fri!« Trots att hon nu är vuxen, förälder, utbildad psykolog – med andra ord absolut inte borde ägna sig åt hämndfantasier av något slag, märker hon att hennes hämndbegär inte är utplånat. Det ligger bara dolt under ett tunt lager slarvigt påpenslad civilisationsfernissa.För sedan händer något fasansfullt. Något som får raseriet att brinna av som ett pistolskott i hjärnan, besattheten att härja som en skogsbrand i bröstet, och som åter väcker hämndlystnaden till liv.Hämndprojektet går till botten med vår tids syn på vedergällning. Går det att rationalisera en hämnd? Finns det ett rätt och ett fel sätt att reagera på trauma? Och hur gör man egentligen för att återfå kontrollen när någon har gjort en riktigt illa?
Läs mer
Jenny Jägerfeld
Hämndprojektet
Om boken
Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld låter populärkultur möta psykologi i denna genreöverskridande och fascinerande bok. De ställer med lika delar humor och allvar de rätta frågorna och analyserar svaren för att kunna hjälpa klienterna - och kanske även läsaren.
"En mix av skönlitteratur och självhjälp som är väldigt trendrätt våren 2020."
Femina
Läs mer
Jenny Jägerfeld, Mats Strandberg, Elin Sandström
Monster i terapi
Recensioner
”Överlag är det en riktigt lustfylld bok, lika rolig att läsa som den måste ha varit att skriva. Terapisessionerna är fulla av instuckna citat från förlagorna som passar utmärkt i en modern självhjälpsmiljö. Monster i terapi är på samma gång en grundbok i psykopatologi, en tidstypisk relationströska och en lustfylld introduktion till några av världslitteraturens eviga gestalter. Samt en välputsad skrattspegel, förstås, för på terapidivanen är vi alla monster.”
”Det är alltså en viktig politisk gärning av Jägerfeld och Strandberg att på ett populärkulturellt intelligent vis fördjupa sig i de litterära monstren. Är det något vi behöver för att stå ut med både den inre och den yttre främlingen, så är det denna insikt: monster är människor, och människor är monster.”
”Det blir psykologisk thriller på hög nivå, fylld av dramatiska ordväxlingar, insikter, oväntade berättelsekurvor, hypoteser, brev och dokument som förvandlar läsaren till en aktiv medanalytiker.”
”2010-talets roligaste idé.”
Vetlanda-Posten
”Greppet känns fräscht, fruktbart. Betraktat genom ett nutida terapeutiskt ljus ter sig ibland skräcklitteraturens så kallade monster snarare som missförstådda offer.”
Folkbladet Västerbotten
”Humoristisk fanfictionroman där 1800-talets skräcklitteratur möter 2010-talets populärpsykologi – med mycket att hämta för den sexualhistoriskt intresserade.”
”...har kombinerat litteraturen och psykologin på ett innovativt sätt och skapat en befruktad konstart, en fascinerande genrehybrid, eller som man så vill: sitt alldeles eget frankensteinska monster.”
Psykologitidningen