”Den stora amerikanska romanen om något!”

Foto: © Saitastudio

Datum

14 Oktober 2016

Foto

© Saitastudio

I går kom, det för många överraskande, beskedet att årets Nobelpris i litteratur tilldelas den amerikanska sångaren och låtskrivaren Bob Dylan. En som tycker att utmärkelsen är självklar är Per Faustino, före detta Publicistisk chef på Norstedts Fakta och Dylan-kännare.

- Jag läste lite om de amerikanska förväntningarna, eller icke-förväntningarna, inför årets Nobelpris, att man tydligen var lite sur över att det är länge sedan en amerikan fått priset. Och att man hoppats att den stora amerikanska romanen nu äntligen skulle få sitt pris. Det har funnits många pretendenter på den titeln men ingen enskild författare har klivit fram som något självklart val och då tycker jag att det är roligt att man väljer Bob Dylans hela livsproduktion. Det är väl för fan den stora amerikanska romanen om något! Det är jättekul, tycker jag.

Du har sett en kvalitet hos Dylan, även i tryckt form?         

- Vi gav ju ut hans samlade sångtexter samtidigt som vi gav ut första delen av hans memoarer och de har tveklöst stora litterära kvaliteter. De är inte alltid så lätta att ta till sig. Men de är väldigt spännande texter, ofta i en till synes stream of consciousness, med symbolik och många hänvisningar till händelser inom amerikansk kultur och historia.

- Om du läser memoarerna så berättar han där framför allt om tiden då han som ung sprang omkring på och letade jobb på musikbarerna, en underbar skildring av 1960-talets New York. Han är något äldre än jag men på den tiden spelade även jag amerikansk folkmusik, men här i Stockholm – vi har samma musikaliska rötter: folkmusik, bluegrass, Woody Guthrie, Hank Williams, blues...

Du var med i arbetet att ge ut Bob Dylans memoarer?

- Ja, det var jättekul att få vara med om det. Vi fick plötsligt klart för oss att han hade skrivit första delen i en självbiografi, som totalt skulle bli tre delar. Vi köpte del 1, sångtexterna och en klippbok och fick option på del 2 och 3, och dom har vi väntat på nu i över tio år! Det har ryktats ibland att tvåan är på gång med det finns inga som helst tydliga tecken på det.

Tror du att de övriga delarna kommer?

- Kanske blir han lite sporrad nu, när han har fått Nobelpriset, att faktiskt ta tag i det. Det vore fullständigt underbart att få läsa fortsättningen på denna jävligt bra bok, absolut.

Många har förvånats över den här utnämningen. Hur tycker du att den nyfikne ska närma sig Dylans verk och gärning, det är ju en väldigt lång karriär?

- Kärlekssångerna är ju oerhört vackra och lättillgängliga, som Sara, To make you feel my love, I want you, och To Ramona. Andra riktigt storartade, och typiska, Dylansånger, som kanske kräver lite mer av lyssnaren är Like a rolling stone, Visions of Johanna och Tangled up in blue. Men det finns en Dylan för alla, han har gått igenom flera konstnärliga perioder än Picasso!

Hur tror du att akademien har resonerat?

- Jag hörde att de var eniga, jag vet inte om det stämmer. Jag tror att de alla har sett hans rent litterära kvaliteter. Det är trots allt texter även om de sjungs. Uppenbarligen kände de inte att någon av de amerikanska romanförfattarna räckte ända fram, men att Dylan gjorde det.

Och du håller med?

- Ja, det gör jag absolut! Som Dylan-älskare sen tonåren är jag partisk men det är självklart att jag håller med.

Relaterat

Om boken

Med moderna klassiker som Like a Rolling Stone, Mr. Tambourine Man and The Times They Are a-Changin är Bob Dylan en av vår samtids mest betydande låtskrivare och musikpoeter. Här samlas texter från början av hans karriär till idag för första gången försedda med hans egna redigeringar och omarbetningar. Dylan är känd för att ändra i sina texter, till och med i sina mest älskade sånger, vilket gör den här utgåvan till ett måste för såväl fans som fanatiker.

Den svenska utgåvan av Sångtexter 1961-2012 innehåller ett helt nyskrivet förord av Fredrik Virtanen.

Läs mer

Bob Dylan

Sångtexter 1961-2012

Om boken

För många av oss - icke minst för fyrtiotalisterna - framstår Bob Dylan som en av 1900-talets största portalfigurer alla kategorier!

Trots att Dylan har skrivit mer än 500 sånger har han tidigare bara skrivit en enda bok, Tarantula, som utkom 1966 när Dylan var 25 år (på svenska 1999, Bakhåll).
Bob Dylan har däremot givit ut över 50 skivor och medverkat på ett åttiotal andra plattor. Här har han "uppnått det slags mästerskap som zen-buddhistiska bågskyttar eftersträvar", för att citera Kaj Svensson i Helsingborgs Dagblad 1989.
År 2000 fick Bob Dylan Polarpriset. Juryns motivering löd:

"Bob Dylans förmåga att sammansmälta poesi, harmoni och melodi till en meningsfull - ofta provokativ - helhet har fängslat människor i alla åldrar och i de flesta kulturer världen över. Genom sitt anspråkslösa men övertygande musikaliska uttryckssätt har han visat en imponerande förmåga att ifrågasätta de starkaste politiska krafterna, bekämpa alla former av fördomar och ge de svagare i samhället ett orubbligt stöd. Även de som inte delar hans åsikter har funnit det omöjligt att argumentera mot Bob Dylans musikaliska och poetiska briljans.
Bob Dylans inflytande som sångare och låtskrivare inom populärmusiken under 1900-talet är odiskutabelt. Hans gärning omspänner nästan fyra decenniers nyskapande, alltid grundad på amerikansk tradition. Han började med folkmusik och nådde omåttliga framgångar hos såväl kritiker som publik då han bröt mot vedertagna begrepp och inte längre framträdde ensam med sin akustiska gitarr utan tillsammans med ett rock and roll-band. Det var en förändring och utveckling som krävde både självständighet och beslutsamhet, och som befäste hans position som en av de största rockartisterna i vår tid."

Läs mer

Memoarer

Bob Dylan

Memoarer

Relaterade artiklar

Foto: Columbia Records/William Claxton

7 juni 2017

Bob Dylans Nobelföreläsning