Grattis Anneli Jordahl, som får Vi:s litteraturpris!
Grattis! Hur känns det?
- När jag fick veta att jag var nominerad blev jag alldeles skuttig av glädje. Nomineringen var ett fint pris i sig. Vi har funnits i min närhet hela livet som en reko, smart och pålitlig vän. Dessutom är jag mycket medveten om hur många bra författare som fått priset genom åren. Att jag tilldelas priset känns overkligt.
Berätta om din senaste bok, Som hundarna i Lafayette Park!
- Den är ett kliv i ny riktning. Jag har ju skrivit historiska romaner och därmed haft ett stoff att hålla mig till. Den här romanen är ren fiktion och dessutom utspelar den sig i samtiden.
- De senaste årens världshändelser har satt sig som en depression hos mig. Jag kände mig tvungen att försöka fånga en nutidsstämning av konfrontation, polarisering och mänsklig utsatthet. Jag såg en tvär och enstörig kvinna i mogen ålder framför mig. Hon bor på landsbygden och tycker att samhället har spårat ur och hon litar bara på sin hund Boris.
- Jeanettes man har omkommit på jobbet och det blev ingen ordentlig utredning, ingen ställdes till svars. När hon hör på nyheterna om polisvåldet som drabbar afroamerikaner i USA inser hon att vissa människor räknas inte som just människor. Hon börjar följa Black lives matter-rörelsen och skriver brev till medborgarrättsaktivisten Angela Davis. Lite besatt blir hon, börjar klä sig som Davis i brandgul, ribbstickad storpolo.
Ett nytt år har ganska nyss börjat, vad hoppas du att 2017 ska bjuda på?
- För världsläget finns mycket att önska. För egen del hoppas jag komma igång med en ny bok. Skriva roman är svårt och mödosamt, åtminstone för mig. Har ännu inte hämtat mig efter arbetet med Som hundarna i Lafayette Park. Att skriva roman är som att gräva diken, sa Mare Kandre. Jag håller med, även om en vägarbetare skulle skratta rått åt ett sådant påstående.
Tidningen Vi:s Litteraturpris har delats ut sedan 1947. Det går till en skönlitterär författare ”på väg”; som har debuterat och publicerat max fem prosaböcker för vuxna. Bland tidigare års pristagare återfinns bland andra Kerstin Ekman, Stig Claesson, Torgny Lindgren, Jonas Hassen Khemiri och Sara Stridsberg.
Relaterat
Om boken
Hon är nybliven änka, bor ensam ute på landet med hunden Boris. Så fort hon får syn på en notis om en arbetsplatsolycka klipper hon ut den och klistrar in i sitt dödsalbum. I samma album sitter den lilla notisen som beskriver olyckan i vilken hennes man omkom. Ibland kommer dottern och hälsar på men det känns aldrig bekvämt. Men så börjar hon läsa om Angela Davis, legenden från Black Power-rörelsen. Det blir ett uppvaknande som förändrar hennes liv.
Anneli Jordahls nya roman handlar om att bli så stark att man förmår vara delaktig i det som sker och att inte vara ensam i världen om en dröm om upprättelse. Medborgarrättsrörelsens historia är långt ifrån avslutad.
Läs mer
Anneli Jordahl
Som hundarna i Lafayette Park