Björn Frantzén om sin nya kokbok för diabetiker: ”Mat ska vara lustfyllt och en njutning”

Foto: Erik Olsson

Datum

6 September 2017

Foto

Erik Olsson

När Björn och Sara Frantzéns dotter fick diabetes när hon var tre år, 2013. Familjen Frantzéns hela tillvaro ställdes på kant och de fick omvärdera allt, inte minst maten.  Snabba kolhydrater byttes mot långsamma, socker mot alternativa sötningsmedel. Men mat ska vara en njutning, måltiderna något att längta efter. I boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk får du Björns bästa recept för både vardag och helg – för diabetiker och alla andra som gillar god mat. Folkhälsovetaren Sara delar med sig av mellanmål och sina bästa tips för ett jämnare blodsocker.

”Visst, jag är en kock som äger en rad framgångsrika restauranger och jag har blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin för mat som är svingod och som smäller i käften. Man kan ju tycka att det här med att laga anpassad vardagsmat skulle vara enkelt för mig. Ändå kände jag mig handfallen när min dotter blev sjuk”, säger Björn själv.

Berätta varför du gjort den här boken!

– Vi hade önskat en liknande bok när vår dotter diagnostiserades med diabetes typ 1, att ha något greppbart att förhålla sig till trots en extremt föränderlig och nyckfull sjukdom. Det som fungerar för oss i vardagen kring kost fungerar förhoppningsvis även för någon annan med samma typ av utmaningar. 

Vilka är de största fördomarna som finns kring mat för diabetiker?

– De största fördomarna att diabetes typ 1 är en livsstilssjukdom, att den har orsakats av dåliga matvanor. Att diabetiker är allergiska mot socker. Att man blir frisk bara genom att ändra sin kost.  Många vet inte att denna sjukdom är obotlig och kräver vård dygnet runt. Diabetes typ 1 är en autoimmun sjukdom där betacellerna i bukspottkörteln som framställer kroppens insulin har förstörts av kroppens immunförsvar. Kroppen kan inte längre tillverka eget insulin och insulin är ett livsnödvändigt hormon. 

Om du fick nämna tre saker som är viktigt att tänka på när det gäller mat för diabetiker, vilka skulle de vara?

– Att ha rutiner samt ett matschema som följer ungefär samma tider varje dag med frukost, mellis, lunch, mellis, middag och kvällsmål. Sen är det bra att skaffa sig ett hum om vilka råvaror och livsmedel som påverkar just ditt blodsocker på olika sätt. Att tillsätta fibrer till måltiden är alltid bra för ett jämnare blodsocker.

– Dock ska mat vara lustfyllt och en njutning, det kompromissar vi aldrig med. 

Relaterat

Om boken

Min dotter fick diabetes när hon var tre år, 2013. Hela vårt familjeliv kastades omkull. Vi fick omvärdera allt. Inte minst maten. Nu har det gått några år. Det tar tid att vänja sig, om man gör det någonsin? Barndiabetes är en allvarlig sjukdom som obehandlad leder till döden.

Idag finns hjälpmedel, men inget botemedel. Forskning pågår. Sjukdomen kan balanseras med rätt mat. Vår situation hemma har gjort mig kostmedveten. Plötsligt har jag insett vad det är som vi äter av gammal vana, av tradition eller bara för att vi är sugna, mat som fördärvar och bryter ner. Det är ett chockerande uppvaknande. Jag har aldrig tidigare tänk om mat som hälsa, eller som nytta. Jag har tänkt att mat ska vara gott, eller som jag brukar säga; mat ska smälla i käften av smaker. Hemma har vi anpassat kosten efter vår diabetessjuka dotter. Upptäckte att den maten, den nyttiga maten, var god och att vi alla mår bättre av den. Visst, jag är en kock som äger en rad framgångsrika restauranger och jag har blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin för mat som är svingod och som smäller i käften. Man kan ju tycka att det här med att laga anpassad vardagsmat skulle vara enkelt för mig. Ändå kände jag mig handfallen när min dotter blev sjuk.

Läs mer

Björn Frantzén

Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Relaterade artiklar

Foto: Sveriges Radio

13 juni 2019

En rad Norstedtsförfattare bland årets sommarvärdar!