Fredagsreceptet: Asiatiska köttbullar ur Björn Frantzéns nya kokbok för diabetiker
När Björn och Sara Frantzéns dotter fick diabetes typ 1 fick familjen lägga om sina kostvanor. Nu har Björn samlat sina bästa recept anpassade för familjens nya kosthållning i boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk.
Här bjuder vi på ett av recepten, köttbullar på ett nytt sätt!
Alla våra fredagsrecept hittar du här.
***
Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curry-yoghurt
Det går snabbt och är inte svårare än att göra klassiska svenska köttbullar, snarare snabbare och enklare. Quinoan kokar vi i kycklingbuljong.
35 g kolhydrater/portion
Köttbullar
400 g fläskfärs
2 msk hemgjord kycklingbuljong eller köpt på flaska
½ msk salt
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
1 msk fisksås
2 msk sesamfrön, rostade
1 msk malen spiskummin
1 msk grovt krossade korianderfrön
Quinoa
4 portioner röd quinoa
hemgjord kycklingbuljong eller köpt på flaska (enligt quinoaförpackningen)
1 msk sesamolja
Sockerärter
1 ask sockerärter (ca 200 g), strimlade
2 msk hackad mynta
2 msk hackad koriander
1 msk sesamolja
1 msk limesaft
Röd curryyoghurt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 msk röd thaicurrypasta
1 msk neutral rapsolja
Tillbehör
1 dl rostade och hackade pistaschnötter
sesamfrön
salt
citronsaft
Köttbullar: Blanda samtliga ingredienser till en smidig färs i en köksmaskin. Rulla till små köttbullar, lägg på en smord plåt och ugnsbaka på 100 grader tills de är färdiga, dvs. innertemperaturen är ca 68 grader.
Quinoa: Skölj quinoan enligt förpackningens anvisningar och koka mjuk i buljongen. Vänd upp med sesamoljan.
Sockerärter: Vänd upp ärterna med örter, sesamolja och limesaft.
Röd curryyoghurt: Fräs curryn i lite av oljan och låt den svalna. Vänd ner i yoghurten och resten av oljan. Smaka av med salt och citronsaft.
Servering: Lägg quinoan på tallrikar och fördela köttbullarna. Servera med sockerärter, nötter, sesamfrön och yoghurtsås.
1 portion innehåller ca 35 g kolhydrater, de kommer främst från quinoan och yoghurten.
Relaterat
Om boken
Idag finns hjälpmedel, men inget botemedel. Forskning pågår. Sjukdomen kan balanseras med rätt mat. Vår situation hemma har gjort mig kostmedveten. Plötsligt har jag insett vad det är som vi äter av gammal vana, av tradition eller bara för att vi är sugna, mat som fördärvar och bryter ner. Det är ett chockerande uppvaknande. Jag har aldrig tidigare tänk om mat som hälsa, eller som nytta. Jag har tänkt att mat ska vara gott, eller som jag brukar säga; mat ska smälla i käften av smaker. Hemma har vi anpassat kosten efter vår diabetessjuka dotter. Upptäckte att den maten, den nyttiga maten, var god och att vi alla mår bättre av den. Visst, jag är en kock som äger en rad framgångsrika restauranger och jag har blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin för mat som är svingod och som smäller i käften. Man kan ju tycka att det här med att laga anpassad vardagsmat skulle vara enkelt för mig. Ändå kände jag mig handfallen när min dotter blev sjuk.
Läs mer
Björn Frantzén
Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk
Relaterade artiklar