Åsa Erlandssons bok om skolattentatet i Trollhättan får Natur & Kulturs debattbokspris
Journalisten Åsa Erlandsson tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2018 för boken Det som aldrig fick ske. Hon får priset för sin uthålliga research med intervjuer som både fördjupar och problematiserar bilden av skolattentatet och av hur myndigheter och media hanterade det. Prissumman är 250 0000 kr som årligen delas ut till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten.
Juryns motivering:
Åsa Erlandsson tilldelas Natur & och Kulturs debattbokspris 2018 för att hon med Det som aldrig fick ske ger oss berättelsen om hur ensamhet, psykisk ohälsa och socialt utanförskap, i kombination med en normaliserad främlingsfientlighet, formade gärningsmannen bakom skolattentatet i Trollhättan. Erlandssons uthålliga research och intervjuer både fördjupar och problematiserar bilden av attentatet – liksom av hur myndigheter och media hanterade det.
Det var den 22 oktober 2015 som den 21-årige Anton Lundin Pettersson mördade tre personer och skadade en allvarligt med ett långt, skarpslipat svärd på Kronans skola. Polisen var snabbt på plats och sköt Anton Lundin Pettersson, som avled samma dag. Åsa Erlandsson, journalist, författare och redaktör för tidningen Svensk Polis, skrev ett reportage om dådet. Norstedts läste reportaget och bad henne att utveckla det till en bok. Boken Det som aldrig fick ske belönades med Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets berättare. I år var hon även nominerad till Föreningen Grävande Journalisters pris Guldspaden för boken.
Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. När priset instiftades fick det namnet Johan Hanssonpriset efter Natur & Kulturs grundare, men från och med 2017 heter samma pris Natur & Kulturs debattbokspris.
Utdelningen av Natur & Kulturs debattbokspris äger rum onsdagen den 4 juli, kl. 13.00 i Krukmakarens hus i Visby. I samband med prisutdelningen arrangeras ett seminarium.
Relaterat
Om boken
Det som aldrig fick ske är en djuplodande skildring av skolattentatet i Trollhättan den 22 oktober 2015. Där är gärningsmannen och hans familj, utanförskapet och det riktade hatet. Där är de poliser som först anlände till platsen, som berättar om sitt agerande och om den tid som följde på dådet. Och där är berättelsen om tre familjer som förlorade en nära familjemedlem i ett land dit de kommit för att fly undan våld och förtryck.
Åsa Erlandsson belönades med Stora Journalistpriset 2017 i kategorin Årets berättare och nominerades till Guldspaden 2018. I Det som aldrig fick ske visar hon hur Sverige håller på att förändras och om hur rasism, utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser. Boken har kommit till genom omfattande research, unika intervjuer med människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt och innehåller helt nya uppgifter.
"Hennes djupdykning i massakern är en lika kritisk som omskakande skildring av våldskultur och alienation. Men också ett mänskliggörande [...] Obligatorisk läsning i dessa tider." DN
"Andlös skildring av rasistisk mördare." UNT
"Hennes reporterblick blundar inte för någon detalj." Norrtelje Tidning
"Reportagejournalistik av yppersta klass." DI Weekend
"För att hon med virtuos berättarteknik kryper in under skinnet på både mördare och läsare och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia." Motiveringen till Stora Journalistpriset, Årets berättare 2017
Läs mer
Åsa Erlandsson, Stig Söderlind
Det som aldrig fick ske
Relaterade artiklar