”Lär dig springa långsamt”

Foto: Emma Shevtzoff

Datum

20 Augusti 2018

Foto

Emma Shevtzoff

Är du en inbiten löparräv eller nybörjare som siktar på att springa ditt första motionslopp? Oavsett vilket finns det mängder med tips och tricks som gör din löpning både roligare och bättre.

Petra Månström, känd löparprofil, delar i boken Smartare löpning med sig av sina bästa råd i form av 100 löparhacks. För hennes del började det hela med en utmaning på jobbet.

– Jag fick av en slump uppdraget att springa Stockholm Marathon 2010 och blogga om min träning inför loppet. Under resan till startlinjen tog löpningen sakta men säkert mer och mer plats i mitt liv.

Hur har löpningen förändrat ditt liv?

– Framför allt har den gett mig en massa underbara naturupplevelser och fysiska utmaningar - men också en helt ny karriär.

Vilka är dina tre bästa tips för någon som vill börja springa men som inte riktigt kommer igång?

1. Lär dig springa långsamt - inte så lätt som folk tror!
2. Hitta en kompis att springa med, åtminstone på några av rundorna.
3. Våga trappa upp din löpning långsamt, Rom byggdes inte på en dag.

Relaterat

Om boken

Är du en inbiten löparräv eller nybörjare som siktar på att springa ditt första motionslopp? Oavsett vilket finns det mängder med tips och tricks som gör din löpning både roligare och bättre.

Petra Månström, känd löparprofil, kommer här med sina bästa råd i form av 100 löparhacks. För hennes del började löpningen med ett impulsivt beslut att springa ett maraton när chefen på tidningen hon jobbade på frågade om någon kunde tänka sig att springa Stockholm Marathon och blogga om det.

Och trots att hon idag verkligen hittat sin grej i löpningen slår hon ett slag för en mindre prestationsinriktad träning.

Att det ska vara känslan i kroppen efter passet som räknas, inte hur långt eller snabbt du sprungit. Eller att löpningen - och våra kroppar - mår bra av att vi går lite emellanåt på långpasset.

Här finns knepen som underlättar på tävling, hur du finslipar din löpteknik, får en roligare stund på löpbandet eller varierar dina löprundor. Men framför allt hur du kan hitta en hållbar träning, där du får ihop träningen med livet och undviker skador.

Löpning behöver inte vara blodsmak i munnen - det är bara att springa lite smartare helt enkelt!

Läs mer

Petra Månström

Smartare löpning

Relaterade artiklar

Foto: Emma Shevtzoff

20 augusti 2018

”Lär dig springa långsamt”