Christian Unge om sin spänningssuccé: “Tacksamt att rycka bort skynket”
I Christian Unges nya spänningsroman Ett litet korn av sanning är akutläkaren Tekla Berg tillbaka.
En kvinna irrar runt i korridorerna på Nobelsjukhuset i Stockholm med en liten pojke i handen. Hon tycks leta efter en äldre man från en bilolycka som inträffat tidigare samma dag. Under tiden försöker Tekla Berg rädda livet på en svårt skadad person från samma bilolycka. Den katastrof som sedan inträffar är något som förbryllar sjukhuspersonalen, polisen och alla andra inblandade.
Som i de tidigare böckerna Går genom vatten, går genom eld och ljudserien Ambulans 906 är det filmiskt högt tempo och närgångna beskrivningar av en akutavdelning.
Är din intention från början att skriva så realistiskt som möjligt från din vardag?
– Det kan man nog säga. Jag hade en förlaga i huvudet, tv-serien The Wire, om poliser i Baltimore, där man får en realistisk känsla av ”gatan”. Sen har jag alltid älskat bra dokumentärer, i bok eller tv-form. Gellert Tamas Lasermannen, till exempel, kan läsas som en deckare, samtidigt som man lär sig något om den tidens Sverige. Så ja, jag har i alla mina böcker en ambition att man både ska underhållas och “lära sig något”.
Grey's Anatomy, The Resident, House, vad tror du att det är hos oss läsare som lockar med sjukhus och mötet mellan patient och läkare?
– Många saker. Ett: de serier du nämner – men du missade den viktigaste, Cityakuten – är så välgjorda. Fantastiskt välskrivna manus med flera parallella intriger i varje avsnitt. Riktiga mästerverk, rent dramaturgiskt. Men sen finns ju aspekten av att de flesta blir sjuka någon gång i sitt liv, eller har någon i sin närhet som drabbats svårt i en sjukdom. Vi har ju alla någon egen relation till sjukdom och sjukvård. En annan aspekt är att läkarrollen historiskt är lite mytomspunnen, det som sker bakom den vita rocken är lite dolt i hemlighet. Då blir det förstås tacksamt att rycka bort skynket och visa lite hur det går till, i verkligheten. Jag försöker beskriva detaljer så ärligt och sanningsenligt som möjligt, utan att frossa i blod.
Unges böcker om Tekla Berg har hyllats av både läsare och kritiker. “Christian Unge beskriver sjukhusvärlden bäst i Sverige och Tekla är en skalpellskarp karaktär som injicerar mig med massor av spänning. Läs!”, har till exempel Jens Lapidus sagt om serien. Unges karaktär Tekla Berg är en komplex och intressant person. Hon har fotografiskt minne, hon är envis och rustad med ett unikt civilkurage som gör henne oumbärlig på sjukhuset. Hon är även drogmissbrukare och har en jobbig relation till sin familj.
– Det tog flera år att “föda fram” Tekla. Hon var en person som fanns i mitt huvud sen lång tid, på ett sätt en blandning av massa inspirerande kvinnor jag träffat, på och utanför sjukhuset. Och ja, det var självklart att ha en kvinna i huvudrollen, helt enkelt för att jag märkt att jag har lättare för att gestalta kvinnor i böckerna.
Du arbetar som överläkare på akutavdelningen på ett sjukhus i Stockholm. Och sedan några veckor tillbaka har din arbetssituation förändrats radikalt ppå grund av Covid-19/Coronaviruset. På vilket sätt och kommer vi att få läsa om det i en kommande roman i serien om Tekla Berg?
– Hehe, det är hemligt. Men det är väl inte helt otroligt att Tekla ställs inför en liten katastrof eller två i framtida böcker. Den som läser får se...
Relaterat
Om boken
Den nya boken i Christian Unges Teklaserie, som inleddes med succén Går genom vatten, går genom eld, tar vid där den förra slutade. I den nya boken får vi reda på mer om Teklas bakgrund och de demoner som jagat henne genom livet.
En kvinna irrar runt i korridorerna på Nobelsjukhuset i Stockholm med en liten pojke i handen. Hon tycks leta efter en äldre man från en bilolycka som inträffat tidigare samma dag. Under tiden försöker akutläkaren Tekla Berg rädda livet på en svårt skadad person från samma bilolycka. Den katastrof som sedan inträffar är något som förbryllar sjukhuspersonalen, polisen och alla andra inblandade.
Den senaste tiden har sjukhusdirektören Monica Carlsson lagt in högsta växel för att privatisera Nobelsjukhuset med exklusivt patienthotell, en kontroversiell levertransplantationsenhet och den nyrekryterade stjärnkirurgen Klas Nyström. Det tar inte heller lång tid innan Klas aktivt motarbetar Tekla i allt hon gör. Samtidigt har Tekla blivit som besatt av att ta reda på vad som egentligen hände när kvinnan klev in på intensiven med den lille pojken i handen. Vem är pojken? Varifrån kommer han? Vad gjorde han på Nobelsjukhuset? Svaren på hennes frågor visar sig vara något som hon inte kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi.
Och är det, precis som i pojkens fall, familjehistorierna som avslöjar sanningen om Teklas bakgrund?
Läs mer
Christian Unge
Ett litet korn av sanning