Kristina Sandberg släpper ny roman

Foto: Maria Annas

Datum

12 Februari 2021

Foto

Maria Annas

Kristina Sandbergs böcker om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik fick ett enormt genomslag hos både kritiker och läsare när de kom ut 2010-2014. Hon vann Augustpriset 2014 och har belönats med en rad stipendier och priser, senast Selma Lagerlöfs litteraturpris. Nu kommer Kristina Sandberg med en ny efterlängtad roman, En ensam plats

Det är våren 2016, och Kristina Sandberg är, sedan Augustpriset, en av landets mest efterfrågade författare. Hon vet att hon måste ta vara på den här tiden, den här möjligheten, fast hon börjar känna sig på bristningsgränsen. Och så är det den där smärtan, en värk som strålar från bröstet ut i armen, handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det är ju så mycket som ska göras först, texter som ska skrivas, resan med familjen till Cornwall, och så är hon inbjuden till Bergmanveckan på Fårö. Hon befinner sig i ett slags utmattningens frenesi, och längtar efter ledighet. 

Så kommer ett samtal. Hennes pappa har dött. Han har hittats på golvet i sitt hus i Moliden. Och strax efter det får hon beskedet: aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och två små. Livet vänds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn.

– Texten kretsar till stor del kring frågan varför jag inte kom i kontakt med fiktionen, för det gjorde jag inte. Och jag tror att det hade att göra med krisen det innebär att bli allvarligt sjuk. Jag behövde inte hitta på för att ta reda på vad jag var med om. Utan jag behövde skriva det jag redan erfarit för att förstå vad som hade hänt, berättar Kristina Sandberg för Dagens Nyheter.

Eva Gedin, Kristina Sandbergs förläggare: 

– När jag första gången läste manuset kände jag nästan som en fysisk smärta. Det är en djupt gripande skildring av ett liv som stjälper i ett enda slag. Från en hektisk men stimulerande författartillvaro, hamnar hon på den ensamma plats som cancersjukdom – och omgivningens reaktioner på den – innebär. Samtidigt var det en stor lycka att få läsa denna självbiografiska roman som så tydligt kännetecknas av Kristina Sandbergs unika klara prosa.

Kristina Sandberg är uppvuxen i Sundsvall och debuterade 1997. Hon är också verksam som skribent och kritiker, främst i Svenska Dagbladet.

En ensam plats utkommer den 6 maj.

Relaterat

Om boken

Det är våren 2016 och efter Augustpriset till romanen Liv till varje pris två år tidigare har Kristina Sandberg blivit en av landets mest efterfrågade författare. Hon vet att hon måste ta vara på den här tiden fast hon börjar känna sig på bristningsgränsen. Och så är det den där smärtan, en värk som strålar från bröstet ut i armen, handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det är ju så mycket som ska göras först, texter som ska skrivas, resan med familjen till Cornwall, och så är hon inbjuden till Bergmanveckan på Fårö. Hon befinner sig i ett slags utmattningens frenesi, men vet att hon snart ska få vara ledig.

Så kommer ett samtal. Hennes pappa har dött. Han har hittats på golvet i sitt hus i Moliden. Och strax efter detta kommer hennes egen dom: aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och två små. Livet vänds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn.

Kristina Sandbergs självbiografiska skildring av denna tid är en stark, djupt gripande och inträngande text. Den blickar också tillbaka på uppväxten i 1970-talets Sundsvall. På trådarna bakåt i släkten och allt som går förlorat när hon tillsammans med sin syster måste sälja det som också varit faderns föräldrahem. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.

Läs mer

Kristina Sandberg

En ensam plats

Relaterade artiklar

Foto: Maria Annas

26 maj 2021

”En skildring jag kommer bära med mig resten av livet”