Hanna Nordenhök är nominerad till tidningen Vi:s litteraturpris som delas ut 27 april.
Motiveringen lyder: ”Hanna Nordenhöks roman Caesaria är en skräckinjagande skildring av ett barns brutala utsatthet, manligt maktmissbruk och gynekologins framväxt på 1800-talet. På en skimrande precis och allvarsam prosa för hon läsaren bestämt framåt genom den strängt behärskade men samtidigt djupt berörande berättelsen, om flickan Caesaria som växer upp på lantgodset Lilltuna, grymt avskuren från omvärlden.”
Vi:s litteraturpris delades ut första gången 1947. Priset delas ut till en författare som utkommit under året och som är ”på väg”, som har debuterat men gett ut max fem romaner för vuxna.
Årets jury har bestått av Peter Fröberg Idling (författare, Vi:s litteraturredaktör samt juryns ordförande), Torbjörn Elensky (författare, kulturskribent), Augustin Erba (författare, journalist), Lina Kalmteg (författare, kulturskribent), Ulrika Knutson (författare, kulturskribent) och Unn Edberg (chefredaktör Vi).
– Utgivningen 2020 var både varierad och stark, ett angenämt problem för oss i juryn. De tre nominerade verken, som sinsemellan är mycket olika, visar på den bredden, säger Peter Fröberg Idling i ett pressmeddelande.
Relaterat
Om boken
I sin nya roman är Hanna Nordenhök tillbaka i 1800-talets disciplinära idéer och mekanismer, bland manlig hybris och ensamma barn på samhällets botten, bland smuts, fångenskap och skenande visioner. Ur en skildring som vagt bygger på historiska skeenden och gestalter väller en dockskåpslik värld präglad av övervakning och straff, av övergrepp och instängning, som skär rakt in i vår egen tid. Caesaria är en berättelse på gränsen mellan roman och saga som i drömlikt belysta bilder skildrar en omöjlig längtan ut.
Läs mer
Hanna Nordenhök
Caesaria