Han löste dubbelmordet i Linköping: ”Gärningsmannen fanns där ute, någonstans, år efter år”
Tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 höggs en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna ihjäl med kniv i centrala Linköping. Polis på plats säkrade mordvapnet och en mössa full av mördarens dna, men stod handfallna. Varför höggs två människor helt utan koppling till varandra brutalt ner på väg till skola och jobb? Trots tusentals topsningar av potentiella gärningsmän gäckade morden polisen i 16 år innan DNA-detektiven och släktforskaren Peter Sjölund hittade den avgörande pusselbiten som gjorde att fallet kunde klaras upp. Polisutredningen är den största i Sveriges historia, efter Palme-utredningen.
I boken Genombrottet berättar Peter Sjölund och journalisten Anna Bodin hur man till slut kunde ringa in mördaren.
– Tre röda trådar löper genom Genombrottet. En tråd är det brutala dubbelmordet som skedde på öppen gata en vardagsmorgon i ett lugnt bostadskvarter och som drabbade en åttaårig pojke och en medelålders språklärarinna som inte alls kände varandra. En annan tråd är släktforskningen. Hur hittar man en gärningsperson genom att jämföra dna och lusläsa kyrkböcker? Den tredje tråden handlar om psykiatriska diagnoser, och ifall de har någon betydelse för vem som begår brott.
– I sexton års tid försökte polisen lösa ett brott som det tog en DNA-släktforskare av Peters Sjölunds kaliber fem veckor att lösa. Det är första gången det sker i Europa men inte den sista. Vi skriver boken för alla som vill veta mer om metoden som kommer att revolutionera polisens arbete, säger Anna Bodin.
Anna Bodin har följt Peter Sjölunds arbete redan från starten och har fått en unik inblick i utredningen. Boken skildrar bland annat polisens arbete, offrens anhörigas liv efter det ofattbara dådet och en resa långt tillbaka i gärningsmannens familjs historia. Dessutom avslöjas flera nya detaljer om fallet.
– Att använda DNA-släktforskning i jakten på brottslingar är en större revolution än fingeravtrycket, mycket större. I boken får läsaren även möta människorna som berörs av den nya tekniken. Bakom polisens statistik över kalla fall finns offrens anhöriga som lider svårt av ovissheten ett olöst brott för med sig, säger Peter Sjölund.
Den här utredningen är en av de mest omskrivna, varför tror ni att så många blev berörda av fallet?
– Dubbelmordet skedde på en ”trygg” plats, vid en ”trygg” tid och var både helt oprovocerat och mycket brutalt. Det var så uppenbart att offren var oskyldiga, att dådet hade kunnat drabba vem som helst, en själv eller ens eget barn eller mamma. Gärningsmannen fanns där ute någonstans, år efter år, och ingen kände sig säker.
Relaterat
Om boken
En lagändring hade gjort det möjligt att använda släktforskningsdatabaser och för första gången i Europa kunde ett mord klaras upp med den banbrytande metoden, ett genombrott som kan bli viktigare än fingeravtrycket. Nu väntar en lång rad kalla fall på sin lösning.
Det här är boken om jakten som ledde fram till att Peter Sjölund kunde identifiera mördaren. Men också om alla liv som slogs i spillror av morden den där oktoberdagen 2004 och de anhörigas långa väntan på ett svar.
Journalisten Anna Bodin har följt Peter Sjölund från allra första början. Här är deras unika berättelse om jakten som satte punkt för den största mordutredningen i Sveriges historia efter Palmemordet.
Läs mer
Anna Bodin, Peter Sjölund
Genombrottet: Så löste släktforskaren dubbelmordet i Linköping
Relaterade artiklar