Årets måltidslitteratur 2021 till Jenny Neikell, John Taylor och Sara Begner
Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita, skriver Måltidsakademien i ett pressmeddelande. I år finns runt 300 böcker i den uppställning som konkurrerade om utmärkelsen Årets måltidslitteratur i en rad olika kategorier.
I kategorin Köksträdgårdslitteratur får Jenny Neikell och John Taylor priset för boken Taylor och surtanten.
Sara Begner (red) får utmärkelsen i kategorin Grundkokböcker för Vår kokbok student.
Information om böckerna:
Köksträdgårdslitteratur
Författare: Jenny Neikell, John Taylor
Titel: Taylor och Surtanten: odla grönsaker och fyll ditt skafferi
Förlag: Norstedts
Formgivning: Kristin Lidström
Motivering: Vad kan trädgården ge? Ett kunskapsrikt uppslagsverk om odling och en inspirerande kokbok för köket. Egenodlat grönt kan man snabbt njuta av som primör – eller länge som marmelad, kimchi, ketchup och chutney.
Grundkokböcker
Författare: Sara Begner (red.) m.fl.
Medförfattare: Anna K. Sjögren (bidragsgivare)
Titel: Vår kokbok student
Förlag: Norstedts
Foto/Illustratör: Wolfgang Kleinschmidt, Eva Hildén
Formgivning: Lotta Kühlhorn
Motivering: En utmärkt bok för studenter som vill äta välsmakande, prisvärd och bra mat, hjälpta av goda råd, utmärkta recept och vackra foton på prisvärda råvaror som bönor, ärter, linser, bladgrönsaker, pasta, gryn och frön.
Relaterat
Om boken
Ett trettiotal grödor och lika många recept ingår i den här boken som kan användas både som uppslagsverk för grönsaksodling och som kokbok. Här samlas kunskaperna från två verkliga proffs; John Taylor, välkänd trädgårdsexpert från tv och Jenny Neikell, fermenteringsexpert och mathantverkare samt författare till flera böcker om fermentering. De ger sina allra smartaste odlingstips och visar hur favoritgrönsakerna förädlas till chutney, kimchi, marmelad, salt och mycket mer.
Du får massor av användbara tips som kan appliceras på den egna trädgården, kolonilotten eller balkongen.
Läs mer
Jenny Neikell, John Taylor
Taylor och Surtanten
Om boken
Vår kokbok student är din uppslagsbok i köket när du pluggar, har kompisar hemma på buffé, vill äta något gott på kvällen eller ha med dig mättande snacks till tentorna. Här hittar du de självklara klassikerna men också helt nya rätter med tydliga smaker till en bra budgetpeng. Rejäl mat som man blir mätt av!
Läs mer
Sara Begner
Vår Kokbok Student