Möt våra författare på Sthlm Food & Wine
Under tre dagar bjuds besökarna på gastronomisk inspiration, stort scenprogram, tävlingar, vinprovningar och spännande matutställare.
Fredag 10 november slår Sthlm Food & Wine upp dörrarna i Älvsjö för tre dagar av mat- och dryckesinspiration. Möt Norstedts matproffs:
Fredrik Eriksson – aktuell med Min barndoms jul - Astrid Lindgrens julkokbok
Sara Begner – aktuell med boken Laga lunch på typ 4 minuter
Jenny Neikell – aktuell med Fermentera: Kokboken
Helan Shabani – aktuell med Helans bästa
Steven Ekholm och Christina Wedén - aktuella med boken Tryffelfeber
Relaterat
Om boken
Min barndoms jul tar avstamp i pepparkaksbak med Bullerbybarnen vid första advent och sedan följer vi karaktärer, berättelser och Astrids egna traditioner genom högtiden, med tabberas och annandagskalas, fram till att Pippi avslutar firandet med en magnifik julgransplundring. På vägen bjuds vi på oemotståndliga recept på klassiska rätter och godsaker. Fokus ligger på julen i Småland under tidigt 1900-tal, i Katthult, Bullerbyn och Junibacken och framför allt Astrids eget barndomshem Näs. Men här finns också plats för avstickare till Saltkråkan, Bråkmakargatan och Dalagatan i Stockholm, där Astrid levde större delen av sitt liv. Måltidshistorikern Richard Tellström bidrar med kulturhistoriska texter om julmat och traditioner.Även mer okända berättelser om och av Astrid Lindgren återfinns här, liksom flera personliga texter där hon skriver om julen: ”Min barndoms jul var den rödaste, gladaste, mest ljustindrande och pepparkaksdoftande jul man kan begära, en hederlig gammaldags jul så som den firades överallt i bondehemmen för inte så otroligt länge sedan. Att berätta om den är som att ramsa upp vilken gammal julberättelse som helst, allt det där med slakt och korvstoppning och byk och brygd och bak och hämta julgran i skogen och sätta upp julkärvar åt sparvarna och gå runt i de små stugorna med smakbitar av julmaten. Jag försäkrar att det var som en gammal julberättelse alltihop.”Boken är rikt illustrerad med bilder ur böckerna, privata foton ur Astrid Lindgrens arkiv samt nytagna mat- och miljöbilder på ett Näs i julskrud.Astrid Lindgren är en av våra mest älskade författare. Fredrik Eriksson är en av Sveriges mest erfarna kockar och krögare. Han driver Långbro värdshus och restaurangen på Nationalmuseum, är gastronomisk rådgivare åt Nobelstiftelsen och har varit involverad i matutvecklingen på Astrid Lindgrens värld.
Läs mer
Astrid Lindgren, Fredrik Eriksson
Min barndoms jul - Astrid Lindgrens julkokbok
Om boken
Det är författaren och gourmanden Steven Ekholm som är bokens jag på denna upptäcktsfärd, och Christina Wedén experten vid hans sida. Tillsammans blottlägger de en spännande industri, och följer de kulturhistoriska trådarna hundratals år tillbaka i tiden. På jakt efter tryffelns nirvana, en flyktig doft som kanske aldrig lämnar en.
Som en bakomliggande fond ligger hela tiden spänningen mellan vad som syns och vad som är, vad något kallas och vad det heter. Samt det faktum att det som de flesta av oss känner som tryffelsmak, har väldigt lite med tryffel att göra.
Läs mer
Christina Wedén, Steven Ekholm
Tryffelfeber
Om boken
Helans bästa innehåller 50 recept; riktigt kladdiga och fudgy brownies och blondies, hennes eftertraktade äppelpajsrullar, nutellafyllda fattiga riddare eller en biscoffcheesecake som självklart bakas utan ugn. Sättet hon kombinerar smaker av olika bakverk är både nyskapande och beroendeframkallande.No bake cheesecakes utgör ett helt kapitel, i avsnittet Sommarfavoriter finns både lättgjord jordgubbstårta i glas och glass som får smak av cookie dough och i kapitlet Helans favoriter riktigt sega och drömgoda cookies. Inspireras, baka och njut som Helan!
Läs mer
Helan Shabani
Helans bästa
Om boken
I den här boken bidrar Jenny ”Surtanten” Neikell med sin gedigna kunskap om fermentering, men framför allt; Hur du tar dina fermenterade grönsaker från burk till tallrik. Här finns soppor, mackor, smårätter, röror, rejäla huvudrätter och desserter som alla innehåller fermenterade grönsaker. Vegetariska vardagsrätter som är enkla att laga, smakrika och lätta att tycka om. Dessutom med en boost av snälla bakterier!Fermenterat bidrar till maten med såväl syra, sälta och umami som textur och kan lyfta kända rätter till nya höjder. I boken finns många nya smakkombinationer att testa, till exempel fermenterad majrovesallad med brynt smör, våffeltacos med morot eller chokladkaka med öl och surkål. Dessutom mängder av andra tips på hur du kan inkorporera fermenterade grönsaker i matlagningen.
Läs mer
Jenny Neikell
Fermentera: Kokboken
Om boken
Under pandemin när många av oss jobbade hemifrån startade matprofilen Sara Begner Coops lunchtips på Instagram med ambitionen att visa hur snabbt det kan gå att få till en lagad lunch. Det blev uppskattade inlägg som vi här bygger vidare på, nu när det blivit det nya normala att jobba hemifrån några dagar i veckan. Kanske vill du hinna med en lunchpromenad, eller varför inte ta med lunchlådan och sätta dig på en parkbänk en stund? Sara hjälper dig också att handla på ett mer ekonomiskt och klimatsmart sätt, och att verkligen ta vara på det du köper. Kanske ”upptäcker” du sådant som finns i ditt kök – ofta har vi redan ingredienser, konserver eller frysta rester som går att trolla med!Recepten är uppdelade i kapitlen Snabbt (de tar mellan 12 minuter och en kvart att tillaga), Snabbare (mellan 7 och 10 minuter) och Snabbast – här går det undan (rätterna tar faktiskt inte mer än drygt 4 minuter att tillaga, Sara har provlagat alla).Oavsett om du jobbar hemma ensam, vill bjuda över en kollega eller vän på lunch, eller har en ledig lördag med hungriga barn hemma, så har du här 50 snabba och lättlagade recept att välja bland.
Läs mer
Sara Begner
Laga lunch på typ 4 minuter