Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Allmänna kokböcker
Mediekontakt
Fanny Birath
Författare
Recensionsdag
2023-04-05
Publiceringsdatum
2023-03-14
Formgivare omslag
Stefan Fält
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Omslagsfotograf
Ulf Huett
Format
Danskt bandProduktion
Papper
Multi Offset
Miljömärkning
Ja
Tryckeri/Producent
Balto Print
Produktdetaljer
ISBN
9789113126722
Antal Sidor
139
Vikt (kg)
0.391
Ryggbredd (mm)
13
Höjd (mm)
240
Bredd (mm)
175
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Den egna ekonomin och miljön är vinnare när man tar vara på matresterna istället för att slänga dem, därför är det ett återkommande tema – massor av återvinningstips kommer att göra dig till en kreativ stjärna i köket. Det här är också modern hushållslära med handfasta råd om hur du kan tänka när du handlar mat, hur du kan förhålla dig till bäst före-datumet och hur du planerar en matsedel för veckans middagar.Olika symboler står vid recepten för att du lätt ska hitta rätt: till exempel vilka rätter som är snabblagade, är lätta att frysa eller passar extra bra i matlådan.Välkommen till Vår kokbok budget – för dig som vill äta billig, god och varierad mat!
Läs mer
Sara Begner
Vår kokbok budget
Om boken
Under pandemin när många av oss jobbade hemifrån startade matprofilen Sara Begner Coops lunchtips på Instagram med ambitionen att visa hur snabbt det kan gå att få till en lagad lunch. Det blev uppskattade inlägg som vi här bygger vidare på, nu när det blivit det nya normala att jobba hemifrån några dagar i veckan. Kanske vill du hinna med en lunchpromenad, eller varför inte ta med lunchlådan och sätta dig på en parkbänk en stund? Sara hjälper dig också att handla på ett mer ekonomiskt och klimatsmart sätt, och att verkligen ta vara på det du köper. Kanske ”upptäcker” du sådant som finns i ditt kök – ofta har vi redan ingredienser, konserver eller frysta rester som går att trolla med!Recepten är uppdelade i kapitlen Snabbt (de tar mellan 12 minuter och en kvart att tillaga), Snabbare (mellan 7 och 10 minuter) och Snabbast – här går det undan (rätterna tar faktiskt inte mer än drygt 4 minuter att tillaga, Sara har provlagat alla).Oavsett om du jobbar hemma ensam, vill bjuda över en kollega eller vän på lunch, eller har en ledig lördag med hungriga barn hemma, så har du här 50 snabba och lättlagade recept att välja bland.
Läs mer
Sara Begner
Laga lunch på typ 4 minuter
Om boken
Under de senaste åren har den gröna matlagningen definitivt landat i det allmänna medvetandet och är idag mycket mer integrerat i vårt tänkande kring mat. Det är numera självklart att en grönsak kan spela huvudrollen lika bra som kött eller fisk. Husmanskost och favoriter som tacos och våfflor blir minst lika goda i växtbaserade varianter och i matbutikerna finns ett stort utbud av vegetabiliska produkter.Vår kokbok vego innehåller runt 400 recept, varav 50 är nya, för alla tillfällen: enkla vardagsrätter, festmat, tillbehör, mellanmål och frukostar, sötsaker och bröd. Fyra symboler talar om vilka recept som är lakto-ovo-vegetariska, veganska, glutenfria och snabba att göra – för att du lätt ska hitta rätt. Näringslära och fakta om olika livsmedel finns förstås också, samt ett säsongshjul som ger dig bra koll på när olika grönsaker, frukter och bär är i säsong.Det är enkelt, inspirerande och gott att laga mat med Vår kokbok vego. Välkommen till vår sköna gröna värld!
Läs mer
Sara Begner
Vår kokbok vego
Om boken
Den här jubileumsutgåvan har inte bara ett glänsande yttre, utan också 150 nya recept och cirka 60 nya bilder. Det ekologiska och gröna säsongstänket poängteras ytterligare med ett säsongshjul, där du får inspiration och tips om vilka recept som passar bäst att göra just nu. Med över 1 000 recept är detta den enda kokboken du behöver.
Läs mer
Sara Begner, Kristin Lidström, Lotta Kühlhorn
Vår kokbok
Om boken
Vår kokbok student är din uppslagsbok i köket när du pluggar, har kompisar hemma på buffé, vill äta något gott på kvällen eller ha med dig mättande snacks till tentorna. Här hittar du de självklara klassikerna men också helt nya rätter med tydliga smaker till en bra budgetpeng. Rejäl mat som man blir mätt av!
Läs mer
Sara Begner
Vår Kokbok Student
Om boken
Läs mer
Sara Begner
Barnens kockskola VEGO
Om boken
Inköpslistor för olika matsedlar, 1 matkasse - 3 middagar, allt-i-en-gryta-recept, supersoppor och matiga sallader, budgetveckan i slutet på månaden, 2 för 1: middag och matlåda, och fantastiskt smarta menyer med tidsscheman som gör att du blir supereffektiv i köket och faktiskt vågar bjuda hem folk på fredagskvällen efter jobbet!
Alla recept är årstids- och säsongsbundna och boken är späckad med tids- och energisparande tips för både köket och mataffären. Här finns också knep för hur du tar vara på resterna och hur du lätt varierar de vanligaste vardagsrätterna så att du slipper tröttna på dem. Dessutom innehåller boken ett gediget råvaruregister så att du lätt kan slå upp den ingrediens du är sugen på och hitta massor med recept som innehåller just den.
Läs mer
Sara Begner
Veckans Vego
Om boken
I en tid då hälsorönen haglar över oss är det lätt att gå vilse bland olika trender. I Vår kokbok Hälsa utgår därför recepten från det som experterna i dag är överens om - mer grönsaker, bättre fettsyror, mindre vitt socker och färre snabba kolhydrater. Nyare maträtter och råvaror som chiapudding, råsaft och juicer, kokosolja, frön och nötter varvas med nyttiga varianter på klassiska recept. Vad sägs om pannkakor med bovete- eller mandelmjöl, köttfärssås med rivna rotsaker, pannbiff med bönor eller ugnsbakad lax med tzatziki på gurka och rättika?
Här finns den snabba vardagsmaten, den älskade husmanskosten och härliga festmenyer. Till och med recept på desserter - alla i hälsosam tappning. Mer än 200 recept kompletteras med texter som ger konkreta tips och handfasta råd för hur vi ska äta mer hälsosamt.
Läs mer
Sara Begner
Vår kokbok hälsa
Om boken
Inköpslistor för olika matsedlar, 1 matkasse - 3 middagar, allt-i-en-gryta-recept, supersoppor och matiga sallader, budgetveckan i slutet på månaden, 2 för 1: middag och matlåda, och fantastiskt smarta menyer med tidsscheman som gör att du blir supereffektiv i köket och faktiskt vågar bjuda hem folk på fredagskvällen efter jobbet!
Alla recept är årstids- och säsongsbundna och boken är späckad med tids- och energisparande tips för både köket och mataffären. Här finns också knep för hur du tar vara på resterna och hur du lätt varierar de vanligaste vardagsrätterna så att du slipper tröttna på dem. Dessutom innehåller boken ett gediget råvaruregister så att du lätt kan slå upp den ingrediens du är sugen på och hitta massor med recept som innehåller just den. Sluta stressa över vad ni ska äta till middag - allt hittar du här!
Läs mer
Sara Begner, Sara Gelfgren
Veckans favoriter
Om boken
Vår kokbok Vegan är din uppslagsbok i köket när du ska laga vardagsmiddagen, festmiddagen, ha släkten hemma på buffé eller helt enkelt vill äta något lätt på kvällen. Här hittar du de självklara klassikerna i vegansk form men också helt nya rätter med tydliga smaker. Rejäl mat som man blir mätt av - och som dessutom är klimatsmart.
Läs mer
Sara Begner
Vår Kokbok Vegan