124 böcker
Hem & trädgård
Filter
124 böckerBöcker med experthjälp för att ta hand om ditt hem – både inomhus och utomhus.
Om boken
Mat- och trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström är en van potatisodlare, men här tar han potatisodlingen till nästa nivå! Med sedvanlig passion, energi och nyfikenhet låter han oss följa hans odling och bedömning av många vanliga och ovanliga sorter. Han väljer sina favoriter och beskriver smaker, konsistenser och kvaliteter. Detta är lika mycket en praktisk handbok som guidar och uppmuntrar till egen odling. Pedagogiskt beskriver han hela odlingsprocessen – från förgroddning och sättning i både pallkrage och på friland – till skörd och lagring.Självklart bjuder den smaksäkre Hannu även på sina bästa potatisrätter, exempelvis somriga potatissallader, perfekt frasig klyftpotatis, silkeslena potatisgratänger, men också nya spännande recept som potatisfocaccia med krispigt salsicciaströssel och läckert timjansdoftande potatisfras.
Läs mer
Hannu Sarenström
Älskade knöl
Om boken
Här får du pepp och inspiration samt får veta hur du kan få bra skördar trots avståndet. Särskilt fokus ligger på hur odlingsåret ska planeras för bästa resultat – hur plantor, kompost och krukor fraktas på bästa sätt samt vilka grönsaker som passar bra för distansodling.Boken innehåller kunskap om hur man skapar ny odlingsyta, sätt att gödsla och tekniker för bevattning, blandat med idéer om vad som gör odlandet roligt.Författaren ger värdefulla tips utifrån sin erfarenhet och delar generöst med sig av både kunskap och vanliga fallgropar för den som är nybörjare, men även för den som odlat tidigare.
Läs mer
Ida Larsson
Distansodla
Om boken
På ett handgripligt sätt får du lära dig att ta dig an en utemiljö när du inte vet var du ska börja, hela vägen från ritning till färdig trädgård. Även om du inte har en lika storslagen trädgård som Karolina finns delar att ta till sig, det är bara en fråga om skala. Hennes grundsyn vad gäller att formge utemiljöer är detsamma oavsett om det gäller den egna trädgården eller ett uppdrag. Det gör att trädgården på Länsmansgården går att applicera på vilken utemiljö som helst.Boken visar alla element inom trädgårdsdesign, som hur man tar sig an en trädgård, form och struktur, växtkomposition med fem olika typer av rabatter, tips för en maffig krukträdgård, samt trädgårdens lilla extra som orangeri, fiskdamm eller cirkelparterr.Det är klassiskt, genomförbart och stilfullt!
Läs mer
Karolina Brising
Trädgårdsdesign: Hemma hos Karolina på Länsmansgården
Om boken
BTJ Betyg 5 av 5.Hannu Sarenström är en av våra mest inspirerande mat- och trädgårdsprofiler. Han har en sällsynt förmåga att förundras inför det odlade, i allt från kombinationer av tidiga och sena blomningar i perennrabatten till att välja de bästa tomatsorterna.Här får vi följa hans väg med både stora och små odlingsprojekt i trädgården. Hannu Sarenström söker och skapar ett närmast poetiskt tillstånd i sin trädgård på Langeland, såväl i köksträdgården som i blomsterrabatterna. En känsla av romans mellan kontraster, mellan jorden och växtkraften, det skira och det storslagna, mellan färger och former, mellan årstidernas växlingar och trädgårdsmästaren och hans verk.Det handlar om att lära sig att skapa en harmoni i trädgården och hitta växter, både grönsaker och blommor, som kompletterar och balanserar varandra – bara för att sedan våga slänga in något oväntat som tillför det lilla extra. Och i detta uppstår trädgårdsromansen.Hannu väljer grönsaks- och blomsorter med stor kunskap och nyfikenhet, och utvärderar sedan skörden med noggrann precision. Han delar generöst med sig av råd, tips och favoritsorter. Och Hannu vore inte sig själv om vi inte också fick med oss ett antal ljuvliga recept med odlandet i fokus.
Läs mer
Hannu Sarenström
Trädgårdsromanser
Om boken
Vi i villa"… en utförlig grundbok för odling i hemmaträdgården."
BTJ Betyg 5 av 5Nya odlarens handbok är en grundbok i trädgårdsodling, späckad med kunskap och smarta tips som gör det roligt och enkelt att odla. Trädgårdsprofilen André Strömqvist varvar här fördjupningar med detaljkunskaper om alltifrån jord, kompost och gödsel till hur man anlägger ett grönsaksland, tar hand om skörden och skapar en biologisk mångfald. Vi får lära oss att jordförbättra och plantera för bästa resultat, hur man tar sticklingar, beskär träd och skapar en kolsänka. I varje kapitel behandlas grönsaker, blommor och frukt som en helhet. Här finns allt man behöver veta för att sätta igång, värdefull problemlösning längs vägen och inspiration till att fortsätta utveckla sitt odlande. Utgångspunkten är ett odlande i samarbete med naturen, det vill säga resurssnålt och utan vare sig kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel.”Det är när vi inte arbetar i trädgården som det händer. Det vi planterat eller sått växer – det gör även ogräset. Frukt och bär mognar och knoppar utvecklas till blommor.”Odlarens handbok gavs ut första gången 2012, blev snabbt en klassiker och utsågs till Årets Trädgårdsbok.
Läs mer
André Strömqvist, Nadia Nörbom
Nya odlarens handbok
Om boken
Denna åttonde utgåva innehåller det helt nya kapitlet Levande trädgård. Där berättas om hur vi kan främja den biologiska mångfalden genom att välja blommor som är matnyttiga för humlor, vildbin och blomflugor, bjuda in inhemska växter som kan vara värdväxter för fjärilar och andra insekter och låta bli att städa bort övervintringsplatserna. Belysningskapitlet är ersatt med kapitlet Var rädd om mörkret! för fladdermössens, fåglarnas och insekternas skull. Här finns också nya tips om hur vi tar vara på regnvattnet på ett klimatsmart sätt. Det är lätt att göra rätt och göra skillnad - bara man lär sig hur!
Gunnar Kaj, vars blomsterdekorationer blivit världsberömda genom Nobelfesterna, bidrar med ett nytt kapitel om att odla blommor för buketter.
Upplagan är helt reviderad och uppdaterad med nya art- och sortnamn.
Läs mer
Christel Kvant, Inger Palmstierna, Lars-Åke Gustavsson, Philippe Hässlekvist, Gunnel Ginsburg, Clara Lundqvist
Vår trädgårdsbok
Om boken
”Det är en tjock, välskriven bok för den som vill leka hortikulturell detektiv - eller plötsligt står där med ett kaotiskt, övervuxet f d paradis med många år på nacken.”- Svenska DagbladetSpännande kulturhistoria och stor odlingskunskap varvat på ett sätt som sätter vår samtid i djup förbindelse med generationerna före oss. - Kristina Sandberg i Dagens NyheterEn trädgård befinner sig i ständig förändring. Att ta hand om en gammal trädgård handlar därför inte om att frysa ett tillstånd. Istället handlar det om att lära känna trädgården för att på bästa sätt kunna bevara dess olika delar för framtiden.Som trädgårdsantikvarie har André Strömqvist stor erfarenhet av äldre miljöer, och i sin roll som trädgårdsmästare samtidigt den praktiska kunskap som krävs. Här beskriver han hur vi kan hitta spår, tolka det vi ser och sätta en ambitionsnivå som fungerar. Pedagogiskt guidar han oss genom trädgårdens olika delar i form av rabatter, häckar, stengångar och fruktträd. Han beskriver hur vi kan gå till väga för att vårda, restaurera och återskapa de olika delarna, och låter historien i form av äldre tiders pionjärer, metoder och kultursorter väcka nyfikenhet och inspiration."Att vårda en gammal trädgård är att ta hand om en bit lokalhistoria, men också en liten del av en kultur som spänner över hela världen."
Läs mer
André Strömqvist
Handbok för en gammal trädgård
Om boken
Hannu Sarenström har bytt land. Efter många år på sitt älskade Kinnekulle flyttade han till en gård på Langeland. Med ljuset och närheten till havet fick odlandet skimrande kulisser. Det blev en nystart där nya upptäckter och vänner med vackra trädgårdar gav bränsle.
Grönsaksodling blev hans stora passion. Hannu skriver om konsten att välja rätt sort, provodlar och smakar sig fram. Det blir ett äventyr där mängder av kålsorter, ärtor, sallat, potatis och andra rotfrukter samsas med sommarblommor i odlingen. I trädgårdslandet har han planterat en lång häck med tomater för att kunna välja de bästa sorterna till sås, sallad och sommarens ljuvliga bruschetta. Ständigt nyfiken på livet restaurerar han sin övervuxna trädgård och berikar den med blommor som både han själv och insekterna älskar.
Läs mer
Hannu Sarenström
Det nya trädgårdslandet
Om boken
Susanna Rosén ger i boken en mängd konkreta råd kring vad man själv kan göra i sin trädgård för att spara på resurserna, ta tillvara det som finns i stället för att köpa nytt samt gynna pollinerande insekter som bin, humlor, fjärilar och andra nyttodjur.
Hon beskriver hur vi kan tänka i nya banor i stort som smått. Att utgå från de förutsättningar och den jord som finns naturligt i trädgården och välja växter utifrån detta är första steget på vägen. Klimatsmarta växter är tåliga och klarar sig utan alltför mycket vattning och annan skötsel. I ett omfattande kapitel ger Susanna Rosén tips på växter som trivs i olika förutsättningar: från fuktig lerjord till en torr och stenig tomt.
I den hållbara trädgården skapar man ett eget ekosystem där det mesta återanvänds: växtrester blir kompost, regnvatten samlas i tunnor och kvistar från beskärning mals till flis för marktäckning, plantor delas så att en växt blir flera... Med Klimatsmart trädgård blir du en miljöhjälte hemma i din egen trädgård.
Läs mer
Susanna Rosén, Karin Janrik
Klimatsmart trädgård
Om boken
I Trädgårdsdesign i praktiken får du råden för hur du formar din trädgård på bästa sätt. Allt börjar med en önskelista och vad just du drömmer om. En romantisk, japansk, naturlig eller minimalistisk trädgård - det finns många stilar att välja mellan. Dessutom behöver du fundera över med vad du vill göra i den: skörda primörer, dofta på rosor eller lyssna på rogivande vatten?
Vi pratar ofta om trädgårdens olika rum och här får du veta hur du skapar dem: inner- och ytterväggar samt tak bestående av trädkronor eller kanske en pergola. Hur du väljer uteplats, trappor eller gångar med tanke på att de ska passa in i den omkringliggande miljön. Häckar, murar och entréer är andra delar som tas upp.
I boken har författarna samlat många års erfarenhet från reportageresor och möten med människor och deras trädgårdar. Boken passar såväl nybörjare som den som haft trädgård i många år och bara vill få lite nya perspektiv.
Läs mer
Ann-Christin Rosenholm, Dan Rosenholm
Trädgårdsdesign i praktiken
Om boken
I den här boken beskriver läkeörtsterapeut Marie-Louise Eklöf hur våra vanligaste trädgårdsväxter kan användas i hälsans tjänst. Från anis till ålandsrot presenterar hon örternas verksamma ämnen, användningsområden och hälsofrämjande funktioner. Vi får lära oss hur de olika växterna bäst bereds och hur vi kan använda dem till egengjorda teer, örtbad, oljor, omslag och tinkturer. Till varje växt bidrar trädgårdsmästare Ingemar Blomqvist med värdefulla råd om hur du går till väga för att själv odla, föröka och skörda örten i fråga. I kapitlet "Trädgårdens egen beautybox" får vi idéer till hur vi kan använda det vi odlar till hud- och skönhetsvård. Inspirerande och pedagogiskt ges mängder av exempel på hur du kan nyttja din trädgård för att stärka din hälsa.
Läs mer
Marie-Louise Eklöf, Ingemar Blomqvist
Trädgårdsapoteket
Om boken
"Det enda som skiljer oss från sydliga breddgrader är ungefär fyra millimeter glas", säger Peter Englander, och uppmanar därför alla med trädgård att skaffa sig något slags inglasat rum. Men vilket slags rum ska man välja? Var ska det stå? Och hur ska det bli en del av trädgården?
I Trädgårdens glasade rum guidar han oss genom valmöjligheter och drömmar - det handlar om placering, storlek, materialval och design, liksom värme, vatten och ventilation. Den som vill odla i sitt glasade rum bjuds på kul växtinspiration och värdefulla tips om vinterförvaring. Och eftersom ett inglasat rum inte ska stå ensamt i trädgården läggs stor vikt vid hur vi ska tänka när det gäller platsen och det som finns runtomkring. Ett inglasat rum ska tillföra skönhet både när vi tittar ut och tittar in.
Med stor entusiasm, mängder av inspirerande idéer och gedigen kunskap visar Peter Englander hur vi kan sudda ut gränsen mellan inomhus och utomhus på ett sätt som passar just oss - ett sätt som inte bara får växterna att trivas utan som också får oss människor att frodas.
Läs mer
Peter Englander
Trädgårdens glasade rum
Om boken
Med lång erfarenhet av trädgårdsodling visar Dan Rosenholm hur man skapar en härlig oas på de mest hopplösa lägen. Han hämtar kunskap och erfarenhet från de som levt och verkligen lyckats med odling i miljöer som på olika sätt är utmanande.
Det handlar om att utgå från platsen, om väderförhållande och vegetation. Vi får lära oss metoderna att odla grönsaker där det inte borde gå, och hitta växterna som klarar torkan under ett träd eller i stekande sol. Det handlar om att skapa lä och blotta urberg, om bladen som gärna frodas i skuggiga norrsluttningar och pioner som blommar i skogslandets steniga morän.
Platserna som beskrivs i boken är verkliga, liksom lösningarna som presenteras. Nu är det bara att omfamna din tomt precis som den är.
Läs mer
Dan Rosenholm
Trädgårdshandbok för hopplösa lägen
Om boken
Från klassiska pelargoner som ´Mårbacka´ och ´Amanda´ till nya spännande sorter med namn från sagans värld. Stjärnpelargoner och miniatyrer, engelska pelargoner och de vilda från Sydafrika… Susanna Rosén beskriver dem alla och ger tips på de mest odlingsvärda sorterna. Skötsel och förökning har ett eget omfattande kapitel, och hon berättar också hur de växer i sitt ursprungliga tillstånd.
Susanna Rosén har intervjuat några pelargonsamlare som generöst delar med sig av sina erfarenheter och bland annat berättar om vinterförvaring och om konsten att odla fram nya sorter. Hon visar hur pelargonernas stora variation i blommornas och bladens struktur och färger gör dem tacksamma att använda i olika kompositioner både ute och inne. Visst är det vackert med sommarens traditionella pelargoner i lerkrukor på fönsterbrädet, men bokens bilder visar att det finns många andra sätt att njuta av pelargoner, ensamma eller tillsammans med andra växter.
Stora pelargonboken är rikt illustrerad med Susanna Roséns växtporträtt och stämningsfulla bilder från Sverige och Sydafrika. Anna Skoog har tagit bokens vackra foton av inspirerande pelargonarrangemang med olika uttryck.
"Det som du nu håller i din hand är den största och mest omfattande bok om pelargoner som hittills kommit ut i Sverige. Den skiljer sig från tidigare böcker genom den stora mängd arter och sorter som presenteras. Både vilda arter och odlade sorter beskrivs ingående i text och bild."
Susanna Rosén
Läs mer
Susanna Rosén
Stora pelargonboken
Om boken
I den här handboken får du lära dig allt om hur du går tillväga för att odla i vatten, vilka system som finns och hur du kan bygga dem själv. Den ger svar på frågor som: Är det lika nyttigt? Smakar det lika gott? Är en hydroponisk odling ekologisk? Vilka grönsaker fungerar bäst?
Känner du för att gå på djupet finns en del för den avancerade odlaren, där du får veta allt om olika typer av ljus och näring.
Hydroponiska odlingar fungerar både inne och ute, på balkong och uteplats. Man kan odla i princip allt: örter, sallat, bär, tomater, chili eller grönsaker som squash, gurka, bönor, ärtor och kål.
Läs mer
Niklas Hjelm, Lovisa Lesse
Hydroponisk odling
Om boken
Den romantiska rosa och vita ´Apple Blossom´, den strama sammetsröda ´Benfica´ och den gräddvita ´Alfresco´ med sina dubbla lager av vackra kalkblad. Susanna Rosén beskriver här fler än hundra amaryllissorter. Hon berättar om ursprung och historia, om hur man ska gå tillväga för att få sin lök att blomma till jul och hur man sparar den och får löken att blomma om i många år framöver.
I några av Sveriges vackraste vintermiljöer har hon fotograferat fantastiska arrangemang i både kruka och vas: en herrgård i norra Uppland, en gränd i Gamla stan, ett hem i natursköna Jokkmokk och Ekshäradsgården på Skansen.
En innehållsrik och färgsprakande bok som blir en sann glädje i vintermörkret.
Läs mer
Susanna Rosén
Amaryllis
Om boken
I denna heltäckande och praktiska handbok guidas du till att odla din egen mat i staden. Hur du hittar din plats, vilka grödor du ska plantera och vad du behöver tänka på när det gäller jorden.
Självklart får du goda recept som hjälper dig att äta det som är i säsong. Författarna tipsar även om hur du bär dig åt för att lämna din odling utan vattning ett par sommarveckor - när lusten att resa blir för stor.
Hela boken präglas av ett hållbarhetsfokus och värnande om naturen och våra resurser liksom tankarna på att äta bättre och kunna njuta av egna, nyskördade grönsaker.
Läs mer
Anna Rökaeus, Olof Söderén, Kristin Lidström
Spenat i stan
Om boken
Lanthandeln är idag en välsorterad trädgårdsbutik och den nästan växtfria tomt de tog över har fyllts med odlande i alla dess former. Här berättar de om hur de skapat en hållbar trädgård, präglad av platsens landskap och historia. Följ med på en odlarresa som går från noll till hundra på bara några år. Det handlar om att så och ta sticklingar, om växthusodling som förlänger säsongen och om den viktiga pollineringen bland frukt och bär.
Lär dig att anlägga en sparrislist och hur du fyller din trädgård med nattdoftande blommor. Läs om måste-ha-växterna och värdefulla rariteter som gått i arv. Men också monsterväxterna som snabbt ger en frodigare känsla, så att du likt en Nils Karlsson Pyssling kan gå runt bland höga solrosor och långa rankor av skogsklematis.
Med stor entusiasm och djup kunskap visar författarna hur man kan ta över en plats, och göra den till sin egen.
Läs mer
Andreas Graveleij, André Strömqvist
Odlarliv
Om boken
"Det låter som en klyscha, men här finns allt man behöver veta för att sätta igång"
SvD
"Boken är fylld av smarta tips och späckad med kunskap, presenterat på ett trevligt, enkelt och pedagogiskt sätt. Bilderna är inte bara vackra utan också instruktiva. En utmärkt bok för den som vill skaffa sig gröna fingrar."
Dagens arbete
Läs mer
André Strömqvist
Odlarens handbok
Om boken
Vi får följa årstidernas gång och läsa om allt som ska göras i köksträdgård, växthus och rabatter. Det kan handla om att så sommarmorötter och blomkål, samla frön, slå en äng eller driva iskonvaljer och amaryllis till julen. Trädgårdsmästaren beskriver hur han ympar äppelträd och anlägger en varmbänk, förgror potatis och blandar jord från eget recept.
Personligt delar André Strömqvist med sig av både glädjeämnen och frustration som när råbocken varit framme och lämnat den fina buskpionen som ett plockepinn. Men här finns också plats för reflektioner kring själva meningen med odlandet och det ständiga kretslopp han själv är en del av. I en trädgård börjar och avslutas liv varje minut. Frön gror, en lök delar sig och det som vissnar bryts ner av maskarna och blir till jord ur vilken något nytt kan växa.
I Trädgårdsmästarens anteckningar får vi följa ett år i ett odlarliv. Vi vet inte var och när det utspelar sig.
Men vi får tillgång till en skatt av inspirerande och egensinniga trädgårdsskildringar, spännande trädgårdshistoria och ovärderlig kunskap om odlandets konst.
Läs mer
André Strömqvist
Trädgårdsmästarens anteckningar
Om boken
Läs mer
Christel Kvant, Inger Palmstierna
Vår Trädgårdsbok
Om boken
Odlingsglädje, spännande grönsakssorter, ekotänk i stort och smått, roliga tips - följ med Karin Eliasson ut i köksträdgården och börja odla och skörda egna grönsaker.
Ska man plantera sina grönsaker i köksland, pallkragar eller några krukor på trappan? När ska man så fröna för bästa resultat och vid vilken temperatur och på vilket avstånd ska alla de små plantorna sättas ut? Både sakligt och inspirerande beskriver trädgårdsmästaren Karin Eliasson charmen med att odla egna grönsaker.
Hon ger råd och tips om odling, skörd och förvaring av ett hundratal olika sorter och ger också enkla förslag till hur de kan användas i köket. Grunderna i den ekologiska odlingen med jord och gödsel, grävning, luckring och vattning beskrivs steg för steg med instruktiva och vackra bilder, och ofta visar hon hur man kan blanda blommor och grönsaker i färgrika kompositioner som lockar till sig insekter.
Att Karin Eliasson har ett starkt förhållande till sina grönsaker märks i hennes livfulla och engagerade texter. Tillsammans med fotografen Charlotte Gawell och formgivaren Pernilla Qvist beskriver hon sinnligt tomater, bönor och pumpor så att man genast får lust att sätta spaden i jorden och börja odla alla dessa härliga grönsaker själv.
Läs mer
Karin Eliasson
Grönt! Odla egna grönsaker
Om boken
Dan Rosenholm delar här med sig av sin gedigna kunskap och ger oss handfasta råd, ofta med glimten i ögat, om hur vi ska göra för att slippa klippa gräset stup i ett, hur vi anlägger en rabatt så att ogräset inte har en chans att överleva, och vilka rosor som nästan inte kräver någon skötsel, men ändå blommar rikligt flera gånger per säsong. Alla växter behöver inte heller vara äkta, varför inte satsa på några underhållsfria kaktusar i plåt? Och alla växter behöver inte heller planteras direkt på marken utan sköts betydligt mer lättvindigt i en pallkrage eller en kruka. Den utsökt vackra magnolian kanske verkar väl exklusiv och svår, men Dan Rosenholm ger här initierade tips om hur även den kan trivas utan allt för stor insats. När hösten kommer kan de lata fortsätta ta det lugnt, det finns nämligen många insekter, fåglar och fjärilar som är glada och tacksamma över att få kalasa på fallfrukten.
Boken är rikt illustrerad med Dan Rosenholms egna härliga trädgårdsbilder.
Läs mer
Dan Rosenholm
Trädgårdshandbok för lata
Om boken
Boken tar bara upp växter som återkommer från år till år och som lämpar sig för det nordiska klimatet. Gamla beprövade favoriter ges naturligtvis plats, men även sorter som har tagits fram på senare år och som är odlingsvärda i stora delar av Sverige. Nya sorter av persikor och mullbär är några exempel.
Det finns många spännande möjligheter att i både stor och liten skala kombinera det vackra med det användbara och låta trädgården bli till glädje för både öga och gom. Med sin kreativitet och kunskap ger Karin Eliasson fruktträdgården helt nya dimensioner!
Läs mer
Karin Eliasson
Smakfullt!
Om boken
Han beskriver allt från det enklaste arrangemang till pampiga buketter med många olika slags växter. En nyplockad perenn som pryder sommardukningen, en enkel ros på nattduksbordet, ett vackert stilleben med krukväxter eller en stor bukett av nyplockade ängsblommor ...
Här finns mängder med tips och inspiration att hämta för årets alla skiftningar.
Boken är rikt illustrerad med Charlotte Gawells vackra bilder och Gunnar Kajs skisser. Deras förra bok, Låt det blomma! (2012), valdes till årets bästa måltidslitteratur och nominerades till Årets trädgårdsbok.
Läs mer
Gunnar Kaj
Blommande rum
Om boken
Boken presenterar säkra recept på lyckad design och ger svar på alla de frågor som man bör ställa sig innan man sätter igång att gräva, bygga och plantera. Vi får lära oss om olika stilar, färger och växter, för att inte tala om material och förberedelser.
Här finns många konkreta lösningar och exempel på situationer som kan uppstå. Vad kan man göra för att få ett bra insynsskydd? Hur ska man utforma entrén så att den blir välkomnande och leder besökaren rätt? Hur kan man skydda - och gömma - bilen? Kan man göra något fint av trädgårdens mörka, fuktiga hörn?
I boken skildras också hur olika trädgårds- och husstilar har influerat oss till att skapa de trädgårdar vi har idag. En inspirerande vandring som gör att man bättre förstår sin egen trädgård och får den att passa ihop med husets stil.
Läs mer
Ann Fredlund, Karin Janrik, Karin Janrik
Trädgårdsform
Om boken
I denna reviderade utgåva beskriver hon fler moderna växthusstilar, förändringar i bygglovslag, nya hjälpmedel och de nya blommor och grönsaker som lanserats på senare år. En perfekt guide för alla som vill njuta av egenodlat och giftfritt!
Läs mer
Inger Palmstierna
Det grönskande växthuset
Om boken
Vårlökar som snödroppar och pärlhyacint i en kruka skyndar på våren och på hösten är växterna i krukorna det sista som vissnar ner. Med inspirerande bilder på planteringar i krukor visar boken upp mängder av idéer och möjligheter för varje årstid. Här finns frosttåliga penséer och violer för vårplanteringen, tips om hur man färgkombinerar sommarens sprudlande blommor och håller odlingsglädjen levande under vintern.
Texten fungerar som i en kokbok, beskriver hur man ska göra för att lyckas och ger recepten för olika kombinationer.
Trädgård i kruka innehåller också tips om vilka vår- och höstväxter som tål lite frost och hur länge de håller i krukan. Vi får också planterings- och skötselråd, tips på riktigt långblommande växter och mindre kända sommarblommor. Olika form- och färgkombinationer presenteras och förslag till olika sorters krukor, allt från handgjorda terrakottakrukor till loppisfynd och roliga burkar. Vi får också veta hur vi ska vinterförvara växterna i frosttåliga krukor.
Några exempel ur innehållet:
Snabba på våren med lök i kruka
Kvistar och andra komplement
Sommarkrukor
Möblera med krukor
Höstkrukor vilka växter klarar frosten?
Vinterkrukor när snön kommer
Läs mer
Ulrica Otterling, Annika Christensen
Trädgård i kruka
Om boken
Såpinnar, ett staket, drivhus för fönsterbänken eller ett fågelmatbord? 100 projekt för trädgården inspirerar och väcker skaparlust hos både händiga och nybörjare. I denna matiga bok hittar du allt du kan göra själv i trädgården, samlat på ett ställe. Vi följer året i trädgården från vår till höst och skapar kreativa, fantasifulla och nyttiga projekt. Varje projekt förklaras i tydliga steg för steg-beskrivningar med tillhörande bilder och illustrationer.
I den här boken lär vi oss inte bara att försköna trädgården på alla möjliga vis. Medvetenheten om ekologi och en hållbar omgivning blir allt viktigare och trädgården är inte längre enbart vårt paradis som ska vara fin att se på. Trädgården är också en plats för fåglar, bin och andra livsviktiga pollinerare och åt dem skapar Malena en fristad i form av exempelvis bihotell och fågelholkar. Men självklart hittar vi också mängder av pyssel och projekt som inte bara är roliga att göra utan dessutom skapar en vacker och härlig känsla i trädgården. Malenas mål är att väcka skaparlusten och förmedla känslan av att få jobba med händerna och skapa något vackert.
Läs mer
Malena Skote, Malena Skote
100 projekt för trädgården
Om boken
Genom korsningarna har man skapat alla de fantastiska sorter som finns i olika färger, med fantasieggande namn. De flesta är enkla, andra är dubbla. Vanliga färger är olika nyanser av rött, rosa och vitt men också gult. Nja, kanske inte riktigt gult utan snarare gräddgult.
Blomman varierar inte bara i färg utan också i mönstring. Vissa är fräkniga, andra randiga eller har ett stjärnformat mönster i blommans mitt. Också blommans storlek varierar från riktiga giganter med stora spektakulära blommor till dem med ganska små smäckra blommor med amaryllismått mätt. De småblommiga sorterna kan antingen ha medelstora blommor eller räknas som miniatyramaryllis. Några egentliga miniatyrer är de inte, men de mindre blommorna gör att hela plantan ger ett nättare intryck än de storblommiga sorterna.
Det är just den här variationen som gör att man egentligen inte borde begränsa sig till att bara ha amaryllis till jul utan se den mer som den vårblomma den är i naturen. I det vilda blommar den på våren, precis som den också gör i Medelhavsländerna. Där sätter man ibland ut den i kruka eller i en plantering när den har gjort sitt i kruka inomhus till jul. Det är kanske dags att vrida tillbaka klockan ett snäpp och få den till en krukväxt som blommar från jul och en bra bit in på våren, den tid då många andra krukväxter går på sparlåga. Det är ju så vi odlade amaryllis förr."
Susanna Rosén
Läs mer
Susanna Rosén
Amaryllis - Älskad vinterblomma!
Om boken
Lök- och knölväxter utgör en stor del av trädgårdens växter. Främst tänker man på vårlökar som snödroppar, pärlhyacinter och tulpaner, men då har man bara skrapat på ytan. Till lök- och knölväxterna räknas också alla liljor, dahlior och narcisser, entusiastväxter som kobrakallor och väpnarliljor, för att inte glömma trädgårdens trendigaste invånare allium med sina stora lila bollar.
Lökar & knölar är en självklar fortsättning och ett nödvändigt komplement till böckerna Perenner, Gräs & bambu och Kryddväxter i serien Våra trädgårdsväxter. I likhet med dessa riktar sig boken till såväl nybörjare som entusiaster men också till proffs såsom plantskolor, trädgårdsarkitekter, anläggare och studerande.
Boken består av två delar. Del ett ger mängder av planteringstips och förslag till användningsområden som rabatt, kruka, grusträdgård, stenparti, lökhus, lund, äng, osv. Första delen innehåller också handfasta odlings- och skötselråd som inköp, gödsel, vatten, förökning, klimat, jord och skadegörare. Vi får också en lathund för olika jordar, lägen och gnagarsäkert. Del två är en utförlig uppslagsdel med över 1 700 växtbeskrivningar med råd om bra samplanteringsväxter, skötsel och kort kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige.
Boken är rikt illustrerad med mer än 1 100 foton och illustrationer. Bilderna gör boken till både ett praktiskt referensverk och en inspirerande upplevelse.
Läs mer
Björn & Marie Hansson
Lökar & knölar
Om boken
Från aprikos till äpple handlar om hur enkelt det är att odla själv. Kring förra sekelskiftet kunde en trädgård innehålla alla de frukter, bär och grönsaker man ville äta och som gick att odla i Sverige. Det var en ekonomisk självklarhet och ingen tänkte på att den godaste skörden är den egna skörden eller hur underbart det är att ha sylt på morgongröten och veta att den är helt giftfri.
Christina Högardh-Ihr, konstvetare och fotograf, presenterar här 30 fantastiska frukter och bär: från a som i aprikos till ä som i äpple. Vi får både historiska tillbakablickar och författarens personliga reflektioner, liksom praktiska tips och inspiration för odling.
Här får du också veta hur man rent praktiskt planterar ett fruktträd. Vad man ska tänka på när man går till plantskolan, hur stor planteringsgropen ska vara, vilka sorter man ska välja, vilka sorter man kan odla beroende på var i Sverige man bor, och hur man ska sköta sin odling under hela växtsäsongen.
Beskärningstips, saker att tänka på inför vintern, och råd inför nästa odlingssäsong finns också med. Boken innehåller inte bara klassiska svenska frukter och bär, utan även mer ovanliga sorter som kan odlas i vårt klimat: aprikos, persika, kiwi, mullbär, aronia, fikon, havtorn, nypon och mirabeller. Alla växter i boken går att odla på friland i Sverige och vissa är särskilt framtagna för att trivas i vårt klimat.
Att man ska äta mycket frukt och bär för att de är fulla av vitaminer, mineraler och antioxidanter är en självklarhet. Givetvis är också ett hemodlat, giftfritt äpple, svartvinbärssaft från egna bär eller en smoothie av ekologiskt odlade jordgubbar bättre för miljön än importerad frukt fraktad med långtradare. Det finns många anledningar att odla ett äppelträd.
Läs mer
Christina Högardh-Ihr
Från aprikos till äpple
Om boken
Växtlistan är lång och till det roligaste hör att de flesta går att odla i hela landet och att många är svenskproducerade.
Det som gör lunden så makalös är att den börjar blomma långt före perennrabatterna ute i solen, de flesta lundväxterna slår ut när trädkronorna fortfarande är nakna och ljuset hittar ända ner till marken."
Två gånger har Hannu Sarenström, en av Sveriges populäraste trädgårdsförfattare, fått Gartnersällskapets utmärkelse Årets trädgårdsbok. Hans nya bok är fylld av skön läsning, härliga växtupptäckter, vackra bilder, skötselråd och samplanteringsförslag.
Läs mer
Hannu Sarenström
Lundens skugga
Om boken
Mitt i innerstadens stress och spring hittar man pärlor som Centralbadets trädgård och Berzelii park. En bit utanför staden kan man njuta av promenader i Drottningholms prydliga barockpark, eller finna oväntad blomsterglädje i Skärholmens perennpark. Bland de 18 parkerna i Stockholms gröna rum hittar man både klassiska utflyktsmål och nya platser att älska.
I Stockholms gröna rum presenterar slottsträdgårdsmästaren Hans Wester några av sina favoriter. Här tecknas med smittsam entusiasm både trädgårdarnas historiska bakgrund och den odlingsfilosofi de är byggda utifrån, allt för att fördjupa besökarens upplevelse. Westers vackra bilder gör boken till något man gärna drömmande bläddrar igenom hemma i läsfåtöljen, samtidigt som kartor och fakta om öppettider, kaféer och tillgänglighet gör boken mycket användbar som praktisk guide.
Den odlingsintresserade får också veta vilka växter som odlas i trädgårdarna och parkerna, så att man själv kan låta sig inspireras till vilka växter man vill plantera i den egna trädgården. Texterna följer ofta trädgårdarna och parkerna under ett helt växtår, så att läsaren vet vad man har att vänta sig av parken under de olika årstiderna, och när man kommer att mötas av den allra mest strålande blomningen. Här finns även bilder tagna under alla årstider, som visar att parkbesök inte bara behöver vara ett vår- eller sommarnöje.
Läs mer
Hasse Wester
Stockholms gröna rum
Om boken
I Trädgårdens vänner och fiender beskriver frilansjournalisten och fotografen Eva Fanqvist Skubla initierat och engagerat de nyttodjur som är självklara hjälpare i en frisk trädgård, och de insekter och skadedjur som förstör blommor, grönsaker och bär. Hon ger praktiska råd och vägledning till hur vi kan stoppa deras framfart. Åtgärderna ska vara så naturliga som möjligt för att inte skada miljön, och även bidra till att skapa en trädgård i balans.
I bokens tio kapitel redogör hon sakligt för olika djur- och insektsgrupper och hur de ska hanteras. Vi får till exempel lära oss om hur den spanska skogssnigeln ska bekämpas, och hur andra mer harmlösa sniglar och snäckor ser ut, vilka växter som ratas av rådjur och harar, och vilka av de bladgnagande larverna som senare utvecklas till vackra och nyttiga fjärilar. Hon visar också hur vi kan locka till oss de djur som vi kan ha nytta av och hur de faktiskt kan hjälpa oss att hålla efter skadeinsekterna.
Boken är rikt illustrerad med vackra bilder på olika insekter, larver och andra djur, fotograferade av Eva Fanqvist Skubla i trädgårdsmiljö.
Läs mer
Eva Fanqvist Skubla
Trädgårdens vänner och fiender
Om boken
Med sitt personliga tilltal beskriver han parets intentioner och hur trädgårdens tio olika rum stegvis har planerats och varsamt komponerats fram utifrån omgivningens förutsättningar. Samtidigt ger han praktiska råd om växternas placering och berättar om deras ursprung, men framför allt bjuder Torsten Wallin på stor inspiration till alla som själva vill göra verklighet av sina drömmar och skapa en trädgård från grunden, eller nya rum i sin befintliga trädgård.
Boken fungerar också som en handbok och innehåller teckningar och utförliga ritningar av hur man själv kan bygga staket, växthus, drivbänkar och kompost, göra olika stenarbeten, ett svävande trädäck och en porlande bäck! Efter varje kapitel följer en sammanfattande växtlista. De förföriskt vackra bilderna återger huset och växterna under trädgårdens olika årstider.
Läs mer
Torsten Wallin
Hur en trädgård blir till
Om boken
Varför blommar inte forsythian? Vad hände med liljeknopparna? Ska man gödsla magnolia? Varför gulnar barren? Kan jag vattna med havsvatten? Vad göra med en förvuxen tuja? Och hur ska man egentligen beskära klematis, granhäcken, blåregnet, en blomtrött rododendron och den gamla syrenhäcken?
Många frågor handlar om knepiga tomter, om norrlägen och lerjord, hopplöst torra slänter och leriga rasbranter. Och det finns lösningar på det mesta. Men det handlar också om planteringslycka på innergårdar med suveränt mikroklimat. Om doftande och blommande häckar, buskar som ger snabbt insynsskydd och marktäckare som stoppar ogräs. Glädjande nog handlar det också om rosor som klarar det mesta, till och med en skuggig tomt med mager sandjord!
Läs mer
Agneta Ullenius
Varför blommar det inte?
Om boken
Boken Sol eller Skugga är ett nytt och spännande koncept som kombinerar miljötänkande med vackra, personligt utformade trädgårdar. Med ett förändrat klimat med längre torrperioder och extrema regn, har det blivit än viktigare att platsens naturliga förutsättningar är utgångspunkten när man anlägger en trädgård. Här presenteras allt från den nybyggda villan på en bergstomt till en gammal trädgård i tallskog. De olika exemplen beskrivs grundligt så att också oerfarna trädgårdsägare kan skapa sin önsketrädgård. Här hittar även ägare av redan etablerade trädgårdar olika sätt att förnya och förbättra omöjliga ställen. Dessutom professionell vägledning för hur man gör en funktionsskiss för tomten och väljer material och växter för en hållbar miljö.
Växterna redovisas inte enbart efter hur de tål sol eller skugga, utan även hur mark- och klimatförhållanden påverkar dem. Varje trädgårdstyp presenteras med en planritning, en illustrerad sektion, samt en växtlista.
Ur innehållet:
Naturinspirerad trädgård - vildflor
Formge din trädgård: Färgkomposition, Lär känna området, Planering, Funktionsskiss, Trädgårdsplan
Skogstomt och skuggigt läge: Äng i björkskogsglänta, Trädgård under tallar, Mossträdgård, Skuggträdgård vid alkärr, Trädgård i mager lövskog (av Henrik Sjöman, Alnarp).
Lerjordstomt: Trädgård på lerjord
Solig tomt och torrt läge: Buxbomsträdgård, Trädgård på gråberget, Solbacken, Trädgård i havsbandet
Nordligt läge: En lappländsk lustgård, Blomsterhavet
Läs mer
Torsten Wallin
Sol eller skugga
Om boken
"Jag vet inte hur många tusentals krukor jag stått lutad över i väntan på att den första lilla gröna tippen ska sticka upp. Jag har ingen aning om hur många växter jag dragit upp från frö, bara att det är många. Men jag vet hur roligt det är. Därför har jag skrivit den här boken med avsikten att locka dig till frösåddens magiska värld. Jag vågar påstå att du inte kommer att ångra dig."
Så skrev Ulla Hasselmark i förordet då denna bok gavs ut första gången år 2000. Den blev en succé, och många har efterfrågat en ny upplaga. Den nya, reviderade och uppdaterade utgåvan av Fröbok är en entusiastisk guide genom en underbar värld av fröer och blommor. Låt dig inspireras till egna försök. Det är enkelt och smittande roligt. Snart fyller du din trädgård med fantastiska växter, alla från egen sådd. Här finns möjligheter till färgrikedom och mångfald. Alla de vanliga växterna - men också de exotiska - kan du så själv. Till och med träd och buskar, och många av våra rumsväxter!
Lite såjord, några plastpottor och frön är egentligen allt som behövs för att ta första steget. Här får du skötselråd för de sköra plantorna. I början behöver de omvårdnad som en baby, nästan. Att samla frön är så roligt att det snabbt blir en svårartad last, och boken hjälper dig att bli skicklig i konsten att väcka ett frö ur vilan.
Läs mer
Ulla Hasselmark
Ulla Hasselmarks Fröbok
Om boken
Trädgårdens grunder är en serie små, läckra handböcker med tips och råd för trädgården. I serien ingår: Bekämpa sjukdomar och skadedjur, Beskärning och klippning, Kompostering samt Sådd, plantering, vattning och gödning.
I den här boken får du veta allt om hur du bekämpar sjukdomar och skadedjur.
Läs mer
Bob Flowerdew
Trädgårdens grunder: Bekämpa sjukdomar och skadedjur
Om boken
Trädgårdens grunder är en serie små, läckra handböcker med tips och råd för trädgården. I serien ingår: Bekämpa sjukdomar och skadedjur, Beskärning och klippning, Kompostering samt Sådd, plantering, vattning och gödning.
I den här boken får du veta allt om beskärning och klippning.
Läs mer
Bob Flowerdew
Trädgårdens grunder: Beskärning och uppbindning
Om boken
Trädgårdens grunder är en serie små, läckra handböcker med tips och råd för trädgården. I serien ingår: Bekämpa sjukdomar och skadedjur, Beskärning och klippning, Kompostering samt Sådd, plantering, vattning och gödning.
I den här boken får du veta allt om sådd, plantering och bevattning i din trädgård.
Läs mer
Bob Flowerdew
Trädgårdens grunder: Sådd och plantering
Om boken
Trädgårdens grunder är en serie små, läckra handböcker med tips och råd för trädgården. I serien ingår: Bekämpa sjukdomar och skadedjur, Beskärning och klippning, Kompostering samt Sådd, plantering, vattning och gödning.
Kompostering är en bok för dig som vill börja kompostera för första gången. Kompostering är ett utmärkt sätt att ta tillvara på ditt köksavfall och samtidigt få en fin näringsrik jord till dina trädgårdsland.
Läs mer
Bob Flowerdew
Trädgårdens grunder: Kompostering
Om boken
Den som planterar träd och buskar räknar oftast med att de ska leva länge i trädgården och med rätt skötsel finns det goda möjligheter till att växterna blir vackrare med åren. För att lyckas med det är valet av rätt växt väsentligt för varje trädgård beroende på läge, härdighet och storlek.
I boken finns både vanliga och mer ovanliga träd och buskar beskrivna, illustrerade med vackra bilder, tagna i svenska trädgårdar.
Här finns också råd och tips hur man beskär och vårdar sina buskar och träd och hur man skyddar dem från skadedjur och insekter.
Läs mer
Inger Palmstierna
Träd och buskar
Om boken
Det här är en mycket praktisk handbok där du steg för steg får veta varför du ska ha maskar i komposten till vad du kan lägga i den. Här finns massor med råd och tips hur du ska få en mullrik, bra och ekokologisk jord till ditt grönsaksland, bärbuskar och rabatter.
Med hjälp av skisser, ritningar och illustrativa fotografier får du hjälp att bygga en kompostbehållare. Boken beskriver olika tekniker och ger svar på vanliga frågor som vad man kan lägga i komposten och hur man håller djuren borta från den.
New Holland gör denna bok i samarbete med Garden Organic - The National Charity for Organic Growing.
Läs mer
Allt du behöver veta om kompost
Om boken
I Stora tulpanboken skriver Susanna Rosén om både klassiska välkända sorter och helt nya från världsberömda lökträdgårdar i Holland. Hon beskriver detaljerat cirka 200 olika tulpaner i text och bild och besöker Göteborgs botaniska trädgård där många vilda rariteter finns i den vackra lökträdgården. Tulpanentusiaster i både Holland och Sverige berättar om sina favorittulpaner och odlingar. Antalet sorter som finns i handeln ökar för varje år och med Internet blir hela Europas sortiment tillgängligt att beställa.
Tulpanens resa från Holland till Sverige, odling och skötsel och tulpanens historia är andra teman i Susanna Roséns omfattande bok om de fascinerande tulpanerna. Praktiska råd om jordmån och placering hjälper såväl nybörjare som entusiaster att njuta av blomsterprakten.
Läs mer
Susanna Rosén
Stora tulpanboken
Om boken
Perenner - Våra trädgårdsväxter är en efterlängtad svensk sammanställning över våra perenner. Boken inleds med ett inspirationsfyllt avsnitt om användning och skötsel av perenner, följt av en fyllig uppslagsdel som utgör större delen av boken.
Till växtbeskrivningarna hör råd om bra samplanteringsväxter, skötsel och kort kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige.
Perenner - Våra trädgårdsväxter är en vacker bok som kan användas på många sätt. Som idé- och inpirationskälla för växtval till den egna trädgården, men också som praktisk guide när man söker växter för en speciell plats i trädgården eller när man behöver tips om goda grannar i rabatten.
Ur innehållet:
PERENNERNA I TRÄDGÅRDEN
Lökväxter
Sommarblommor
Grönsaker
Gräs och bambu
Träd och buskar
Klätterväxter
Rosor
Prärieplantering
Naturalistisk plantering
Sumpparti
Krukodling
Grusträdgård
Kryddträdgården
Woodland
Stenparti
Torvparti
PLANTERING OCH SKÖTSEL
Jordmån
Förökning
Skadegörare
Utrustning
PERENNER A-Z
Uppslagsdel på ca 230 sidor med växtbeskrivningar
SNABBGUIDER
Listor på passande växter för olika jordmån, lägen, klimat etc
Läs mer
Björn Hansson, Marie Hansson
Perenner
Om boken
Oavsett om du vill besöka en botanisk trädgård, njuta av en gammal stadspark, vandra runt på en rofylld kyrkogård, botanisera på ett koloniområde eller komma hem till någons privata trädgård så finner du det här, landskap för landskap.
Trädgårdsriket är en uppföljning och fortsättning på Trädgårdsguiden som kom ut 2007 och som var den första svenska motsvarigheten till engelsmännens Yellow Book. Sedan dess har tusen svenskar öppnat sina trädgårdar för allmänheten under evenemanget Tusen trädgårdar, och efter det var det självklart att satsa på en bok där också många privata trädgårdar är med.
Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson står för urvalet och skriver också om exempel från hela landet på vad en trädgård kan vara och hur den kan se ut. Även Elisabeth Svalin Gunnarsson, trädgårdsskribent och förbundssekreterare i Riksförbundet Svensk Trädgård, medverkar med texter i boken. Men när det gäller de privata trädgårdarna - och de är många i boken - är det ägarna själva som står för beskrivningarna. Ibland helt oemotståndliga, svensken älskar sin trädgård och delar gärna med sig av den till oss andra.
Trädgårdsriket är helt enkelt en oumbärlig bok att ha med på resan eller kanske till och med att planera resan efter.
Läs mer
Gunnel Carlson
Trädgårdsriket