Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Lyrik
Författare
Recensionsdag
2014-09-22
Publiceringsdatum
2014-09-03
Formgivare omslag
Stefan Hattenbach
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Böcker av författaren
Om boken
Solen, ett glittrande bländverk,överrumplar dem som trott sig vänta förgäves,de som valts bort och övergivits, kommit efter.”I Jonas Modigs nya diktsamling öppnas platser mellan platser. En sluss för simsvaga fiskar att hämta andan i, en tanke i behov av en öppen plats utan hindrande arrangemang, en extra timme som tar sig in i mörkret och parkerar i det svarta mellanrummet. I tidsfönster där den som vaknar möter morgondagen medan natten långsamt kryper in under täcket.”Jonas Modig har ett poetiskt handlag med att föra över intryck och erfarenheter på papper som påminner om det hos en säker akvarellist.” Sydsvenskan
Läs mer
Jonas Modig, Thomas Frisk
Passage för simsvaga fiskar
Om boken
Punkterna på kartan leder hit och bort,
upphör inte att röra sig genom skiftande färger,
bleka av sommardagarnas sol genom åren,
fastväxta på väggen under nyckelskåpet,
bland regnkappor och paraplyer,
halmhattar och snedtrampade skor.
Stugfukten i utkylda vinterdagar
har lämnat spår, beständiga som ärr,
sköra som isens första lock på vattenpölen
en morgon i oktober.
"Jonas Modig har ett poetiskt handlag med att föra över intryck och erfarenheter på papper som påminner om det hos en säker akvarellist." Sydsvenskan
Läs mer
Jonas Modig, Thomas Frisk
Punkterna på kartan
Om boken
Var gömmer sig de tidigt bortresta,
som lämnade adresser och blev tysta.
Var är de, vart tog de vägen
som bytte namn och bostadsort,
som bleknade i minnet, övergavs
av tiden eller samhället eller som bara
gled in i stilla obestämda liv,
lätt sammanfattade i nekrologer,
när det nu en gång blivit dags för det.
De åldras inte, om du återser dem
ser du dem som de var för länge sedan.
"Jonas Modig har ett poetiskt handlag med att föra över intryck och erfarenheter på papper som påminner om det hos en säker akvarellist."
Sydsvenskan
Läs mer
Jonas Modig, Thomas Frisk
Mellan öarna i de långa sunden
Om boken
Jonas Modigs nya diktsamling är en både lekfull och allvarlig betraktelse där klassiskt formspråk mer än gärna delar med sig av utrymmet till vardagens tendenser och mediebrus.
Läs mer
Jonas Modig
Kaninen rymde
Om boken
Varje år infinner sig samma sak: tillståndet då hösten sakteliga går över till vinter. Då den prövande första snön blir ett förebud om längre nätter och om frostens ihärdighet att krypa in i mellanrummen och täppa till andningshål och flyktförsök. "Nedsövda som björnar, med begränsade kroppsfunktioner, dröjer vi oss igenom blanka dagar, lika varandra intill förväxling, oräknade, enstaviga och färglösa." Inne i huset tvingas tanken ta ställning till årstidsväxlingarnas ofrånkomlighet.
Jonas Modigs nya diktsamling, Vinter i sommarhuset, börjar i ett vinterlandskap och resonerar lågmält om det som är nära och det som är onåbart, tills höstmörkret åter sänker sig över samma landskap. Om den föregående samlingen Radfall (2009) skrev poeten och kritikern Eva Ström: "Inte ett ord för mycket. Inte ett ord som inte bär. Så kan man karakterisera Jonas Modigs fullödiga diktsamling, en bok att återkomma till, att vistas i."
Läs mer
Jonas Modig
Vinter i sommarhuset
Om boken
Radfall knyter på många sätt an till Jonas förra diktsamling Annandagar (2007), där han skrev om en av hans söner som dog i tsunamin och sorgearbetet efteråt. Allvaret och det klara tonfallet är detsamma i Radfall, men ämnena är annorlunda, cirklarna är vidare.
Läs mer
Jonas Modig
Radfall
Om boken
Men diktsamlingen belyser mer än en enskild katastrof och dess konsekvenser, den ger konturer åt ett förhållningssätt till sådant som vi alla kommer att drabbas av förr eller senare, den sorg och saknad som är en del av våra liv. Det är en personligt hållen poesi, innerligt iakttagande hur känslorna rör sig och förvandlas, med en sällsynt känsla för ordens och bildernas valörer.
Läs mer
Jonas Modig
Annandagar