Beskrivning
Detaljer
Recensioner
”Det här är en roman som inte bara gör det förflutna verkligt: den tar sig också djupt in i vår tids mest akuta samhällsfrågor.” Björn Kohlström
Tidningen Vi
”Det är i själva verket en lika tidlös som dagsaktuell berättelse om livet på flykt.” Marta Ronne
Norrköpings Tidningar
”Språket är så sinnligt fångat att jag bara vill stanna, bara vill begrunda hur hon faktiskt skapar med orden.” Anneli Dufva
”Sigrid Combüchens nya roman är skriven med samma ordglädje som hennes Augustprisade Spill från 2010.” Monika Tunbäck Hanson
”Sigrid Combüchen har en närmast unik förmåga att skapa ett språk som passar ämnet som hand i handske. Den språkliga hand som här väver handlingen skapar heller inte vilken gammal handske som helst.” Claes Wahlin
”Sigrid Combüchens bästa roman någonsin.” Ulrika Knutson
Expressen
”Sigrid Combüchen landar rätt in i vår samtid. Sidonie & Nathalie är en roman som behövs och förtjänar många läsare.”
Ystads Allehanda
”Sigrid Combüchen har ett språk, en sinnlig skärpa och en förståelse för ödets löjlighet och storhet som inte så många andra levande svenska författare har.” Malin Ullgren
” Allt som allt är ”Sidonie & Nathalie” ett djupt imponerande romanbygge som rör vid den mänskliga utsatthetens innersta rum.” Stefan Eklund
Blekinge Läns Tidning
Böcker av författaren
Om boken
Med sina sista tillgångar tar de sig över Öresund. I Sverige får rena kläder, döps om till Siv och Nanna och får arbeta för mat och husrum. Men flykten är på intet sätt över.
Långt senare firar Nathalie motvilligt sin nittioårsdag. Hon fick ett andra liv i Nordnorge, har en dotter och fyra barnbarn som oroar sig för henne. Men hon hugger ännu sin egen ved och tillbringar sömnlösa sommarnätter vid ett fönster och minns, medan hon ser kajakerna paddla under Lofotväggen.
Sidonie & Nathalie är en mörk men skimrande roman om flyktens och överlevnadens villkor.
Läs mer
Sigrid Combüchen
Sidonie & Nathalie
Om boken
Under ett sista halvår tog han emot henne i sin cell på Uppsala hospital. Hon var den som kom med mat och vin och gott humör och idéer om bättre vård. Men när han började tala om giftermål fick hon portförbud av hans släkt och läkare.
Efter hans död 1911 mötte hon Selma Lagerlöf, som uppmuntrade henne att skriva en bok om sig och skalden. Det blev skandal. Hon var orädd och känd som journalist och globetrotter. Hennes reportage hade spänt från oljefälten vid Kaspiska havet till yerbaodlingarna i Paraguay.
Efter skandalboken dog karriären. I femtioårsåldern fick hon slå sig på lantbruk i Närke.
Litteraturhistorien har alltid mätt människor efter betydelse och i den skalan är Ida Bäckmann liten inför två storheter. Att ställa sig på tå jämte dem innebar att eftervärlden gav henne kvinnokönets värsta egenskaper: påflugenhet, hysteri, högljudd känslosamhet, frigiditet och - värst av allt - fulhet.
Sigrid Combüchen gör i denna bok om Ida Bäckmann ett försök att vända på kikaren.
Läs mer
Sigrid Combüchen
Den umbärliga
Om boken
Romanen börjar med att författaren (som av en händelse heter Sigrid Combüchen) får ett brev från en av sina läsare. Det är en gammal dam på spanska solkusten som känner igen sig på ett familjefoto från trettiotalets Lund, beskrivet i en av författarens romaner. Den bilden låg en gång i en tiokronorslåda i en antikaffär och togs om hand därför att det var historia från en stadsdel där författaren själv bor.
Länge har hon haft en idé om att skriva en roman om de kvarteren. Nu låtsas hon bo i huset där flickan från fotot bodde och breven mellan norr och söder växer i antal och leder vidare till skolkataloger, Veckojournalen och hemsidor på nätet ...
Bilden av familjen Carlsson, föräldrar, tre bröder och Hedda - enda dottern - tätnar efterhand och detaljeras genom den gamla Heddas brev och författarens "bredvidläsning". Parallellt med detta växer ett berättande och en berättelse om denna dotter, Hedda, fram.
Heddas hela liv kom att formas av tillfälligheter och ogenomtänkta beslut när hon var nitton, tjugo. Slumpen, eller ödet, kastade henne ur den lugna kurs som verkade given för en flicka ur övre medelklassen. Facit blev en pensionerad hemmafru i södra Spanien.
Mellan författaren och den gamla Hedda råder dragkamp om mening. Författaren förälskar sig i dåtid och det som inte blev, Hedda intresserar sig för nuet som är. Och protesterar mot idén att hennes liv blev förspillt därför att lovande anlag och anslag inte följdes upp.
Läs mer
Sigrid Combüchen
Spill
Om boken
Ett par går i vattnet. Den skickliga simmerskan är Vera, flickvän till badkrukan Göran Sager-Larsson som påminns om att han är femton år äldre när han ser henne crawla mot horisonten.
Han gör här sitt tredje besök i Sigrid Combüchens romanvärld. Första gången var han 40-årig huvudperson i Värme (1980), därefter drygt 50-årig betraktare i Korta och långa kapitel (1992). Nu återkommer han som centralfigur i En simtur i sundet. Han har passerat 60 men känner sig mindre vis och tillbakablickande än då han var 40. Han känner sig mitt i livet. Kanske därför att sekelskiftet kräver mitt i livet-känsla. Kanske därför att mitten är den plats där man befinner sig när man tänker på, minns och associerar till allt från körlektioner, mahjongaftnar och poesiuppläsning i New York till dåligt föräldraskap, demonstrationer och röjning av landminor i Bosnien.
Böckerna om Göran Sager-Larsson kan kallas samtidsromaner. Eftersom de blivit en serie skriven över tjugo år, har både gestalten och sättet att skriva om honom påverkats av tidens gång - och av "samtidens" gång.
Läs mer
Sigrid Combüchen
En simtur i sundet
Om boken
Läs mer
Sigrid Combüchen
Parsifal
Om boken
födelsedag försöker han precisera sin och i någon mån sin generations livssituation. Han gör en både granskande och lyrisk beskrivning av sin barndom och tidiga ungdom i Malmö och Sundsvall och gestaltar uppväxtårens känslor och stämningar.
Läs mer
Sigrid Combüchen
Värme
Om boken
Läs mer
Sigrid Combüchen
Byron
Nyheter