Agneta Pleijel, Sigrid Combüchen och Aleksander Motturi nominerade till Sveriges Radios Romanpris
Sveriges Radios Romanpris delas ut den 27 april under Litteraturveckan i P1. Det är 25:e gången priset delas ut, prissumman är på 30 000 kronor och det är en lyssnarjury som utser vinaren.
De nominerade romanerna är Sidonie & Nathalie av Sigrid Combüchen, Broder av Aleksander Motturi, Doften av en man av Agneta Pleijel och Just nu är jag här av Isabelle Ståhl.
På Sveriges Radios hemsida kan du läsa mer om priset och lyssna på recensioner av de nominerade böckerna, dessutom kommenterar Bokradions Marie Lundström nomineringarna.
Relaterat
Om boken
Med sina sista tillgångar tar de sig över Öresund. I Sverige får rena kläder, döps om till Siv och Nanna och får arbeta för mat och husrum. Men flykten är på intet sätt över.
Långt senare firar Nathalie motvilligt sin nittioårsdag. Hon fick ett andra liv i Nordnorge, har en dotter och fyra barnbarn som oroar sig för henne. Men hon hugger ännu sin egen ved och tillbringar sömnlösa sommarnätter vid ett fönster och minns, medan hon ser kajakerna paddla under Lofotväggen.
Sidonie & Nathalie är en mörk men skimrande roman om flyktens och överlevnadens villkor.
Läs mer
Sigrid Combüchen
Sidonie & Nathalie
Om boken
Vad vill männen? Hur matcha önskningarna som stiger ur deras dröm om kvinnan? Hur ta sig ut ur ett äktenskap som inte är ens eget, utan föräldrarnas? Det är lätt att gå vilse i allt som är outsagt. Men det är vad hon vill hitta språk för, i böckerna, i de många kärleksrelationerna, i tilltron och tvivlet på sig själv.
Hon är karsk, ömtålig och ensam. Mannen är han som måste utforskas. Frågorna tätnar om var gränsen går mellan ett du och ett jag, (och mellan kropp och själ). Doften av en man är en laddad, vacker och skarp berättelse om en ung kvinna som vill forma sitt eget liv och längtar efter att ta språnget och börja skriva.
Läs mer
Agneta Pleijel
Doften av en man
Om boken
Scener om broderskap varvas med nedtecknade sessioner på divanen, anteckningar om berättarteknik, skrivandets villkor och de ångestfyllda problem författaren har med att slutföra sin roman. Var går skiljelinjen mellan att skriva en roman och återge verkliga händelser? Vilken rätt har författaren att skildra sin egen brors uppdaterade elände? Hur går det till när ett minne blir litteratur?
Aleksander Motturis nya roman Broder bygger på starka observationer, tankeprocesser och reseberättelser och blir till en gripande sorgesång över en döende bror.
Läs mer
Aleksander Motturi, Fanny Spång
Broder
Relaterade artiklar