Översättare:
Christina Westman
Om konsten att samtala
Svenska
1996-04-01
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Kategori
Psykologiska handböcker
Översättare
Christina Westman
Författare
Publiceringsdatum
1996-04-01
Bokinformation
Originaltitel
Towards an essay on conversation.
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Produktion
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789151828053
Antal Sidor
264
Vikt (kg)
0.465
Ryggbredd (mm)
21
Höjd (mm)
210
Bredd (mm)
135
Böcker av författaren
Om boken
Ralph Waldo Emersons essä Naturen (1836) är ett poetiskt manifest och en predikan om människans förhållande till den natur som omger henne. Trots att det var Emersons debut återfinns frågeställningar som skulle bli centrala i författarskapet: Hur ska vi leva? Hur ska vi tänka? Hur ska vi handla? Själv sammanfattade han det såhär: "Jag har endast haft en doktrin, nämligen den enskilda människans oändlighet."
Emersons betydelse för amerikansk litteratur går knappast att överskatta; Harold Bloom kallade honom 1800-talets mest inflytelserike författare. Ändå har han förblivit förhållandevis okänd i Sverige. I denna utgåva presenteras ett urval av Emersons viktigaste essäer, några för första gången på svenska, i översättning av Ola Klippvik.
"Bara genom att frigöra sig från förblindande normer, föreställningar och förnuftstro, och ge akt på de egna instinkterna, kan människan bli människa igen. Vi måste leva inifrån och ut, inte tvärtom, menar han, vi måste lita till vår intuition, förstå att vi är gjorda av ögon och kan se med våra fötter, att vi är härvor av rottrådar vars blommor och frukter är världen. Ingenting är så heligt som det egna medvetandets integritet." Ur Emi-Simone Zawalls förord
Läs mer
Ralph Waldo Emerson
Naturen
Om boken
Personlig utveckling är ett populärt ämne i media och i böcker. Vi uppmanas att i punktform träna på att tänka om och leva i nuet. Det är säkert bra på många sätt och vis, men för människor med livsproblem eller livskriser krävs oftast något mer för att komma ur låsningar och hitta en lösning på en svår situation.
Anders Engquist har lång erfarenhet av att arbeta med människor i olika livskriser. Alla människor kan fastna i ett spår som inte leder vidare. Kanske för att de inte känner till något annat sätt eller för att de inte klarar av att tänka om. Ofta är det nödvändigt att se på problemet utifrån.
Att älta och grubbla blir ofta enkelspårigt, och kan inte ändra på andra - bara på dig själv och ditt eget beteende. Genom att ändra ditt egna beteende kan du också uppnå en förändring i din relation eller i ditt arbete. Att pröva att göra nya saker kan också bryta ett mönster. Författaren kallar det för hävstångseffekten - små förändringar kan åstadkomma stora resultat. Det motsatta är energiläckage, det vill säga när du ältar och grubblar och gång på gång kör huvudet i väggen.
Läs mer
Anders Engquist
Människor emellan
Om boken
Läs mer
Ralph Waldo Emerson, Anders Engquist, Oscar Wilde, Jonathan Swift
Om konsten att samtala
Om boken
Boken riktar sig till personer som arbetar med så olika tillämpningsområden som att hjälpa enskilda personer att utvecklas, att förbättra sin förmåga att framträda inför publik, att kartlägga klimatet på arbetsplatser, att få medarbetare och ledningsgrupp att kommunicera bättre med varandra, att ta reda på vad medarbetarna skulle vilja utveckla på sin arbetsplats, att genomföra utbildningar i samtalsmetodik, att lösa olika typer av problem och om konsten att föreläsa.
Anders Engquist utgår från sig egen erfarenhet och har själv arbetat i bokens anda och med dess metodik med en mycket blandad publik, oavsett på vilket professionellt stadium de befinner sig: åklagare, växeltelefonister, generaldirektörer, biståndsrådgivare, läkare, chefer inom verkstadsindustrin, sjuksköterskor, kanslibiträden, socialsekreterare, behandlingsassistenter och privatpersoner och chefer inom social verksamhet.
Boken består både av resonerande och beskrivande pedagogiska funderingar och av olika exempel på metoder och material.
Ur innehållet: Att sträva mot enkelhet Teoretiska utgångspunkter Att åta sig ett uppdrag Det praktiska arbetet Empati Rollspel och andra övningar Att tala inför publik Grupputveckling under en dag Problemslösningsövningar Att klara svårigheter
Läs mer
Anders Engquist, Stig Söderlind
Liten handbok för utbildare
Om boken
Hur hanterar man sådana situationer? Och vad gör chefen när medarbetarna ger dubbla budskap? Medarbetarna kanske säger: "Bara vi får mer folk så ordnar det sig", medan chefen tycker sig förstå att detta är en avledningsmanöver för att slippa ändra gamla bekväma rutiner.
Hur tar man itu med sådana kommunikationsproblem? Hur skulle ett samtal mellan chef och medarbetare, där båda visar respekt för den andre, kunna låta? Varför tycks vissa samtal gå i baklås och finns det någon väg ut ur dem?
Förstånd och missförstånd är Anders Engquists mest konkreta och kortfattade bok i kommunikation. Den är resultatet av många års arbete med människor som velat utveckla sin förmåga att samtala. Boken vänder sig till alla dem som inte har tid eller möjlighet att fördjupa sig i teoretiska kommunikationsmodeller men som inser att livet är för kort för att de ska hinna göra alla misstag själva.
Läs mer
Anders Engquist
Förstånd och missförstånd