Om konsten att samtala

Författare

Ralph Waldo Emerson

Anders Engquist

Oscar Wilde

Jonathan Swift

Översättare

Christina Westman

Om konsten att samtala

Svenska

2009-08-17

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Psykologiska handböcker

Översättare

Christina Westman

Författare

Publiceringsdatum

2009-08-17

Bokinformation

Originaltitel

Towards an essay on conversation.

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Kartonnage, E-bok, Kartonnage, Häftad

Produktion

Papper

Bokpapper träfritt

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Tryckeri/Producent

ScandBook AB

Produktdetaljer

ISBN

9789113026190

Antal Sidor

272

Vikt (kg)

0.48

Ryggbredd (mm)

22

Höjd (mm)

215

Bredd (mm)

140

Klimatpåverkan

251g CO2e
Papper
ca 198 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 10 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 43 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Böcker av författaren

Om boken

"Vår tidsålder är tillbakablickande. Den reser monument över sina fäder. Den skriver biografier, historia och kritik. Generationerna före oss mötte skapelsen öga mot öga vi ser på den med deras blick."

Ralph Waldo Emersons essä Naturen (1836) är ett poetiskt manifest och en predikan om människans förhållande till den natur som omger henne. Trots att det var Emersons debut återfinns frågeställningar som skulle bli centrala i författarskapet: Hur ska vi leva? Hur ska vi tänka? Hur ska vi handla? Själv sammanfattade han det såhär: "Jag har endast haft en doktrin, nämligen den enskilda människans oändlighet."

Emersons betydelse för amerikansk litteratur går knappast att överskatta; Harold Bloom kallade honom 1800-talets mest inflytelserike författare. Ändå har han förblivit förhållandevis okänd i Sverige. I denna utgåva presenteras ett urval av Emersons viktigaste essäer, några för första gången på svenska, i översättning av Ola Klippvik.

"Bara genom att frigöra sig från förblindande normer, föreställningar och förnuftstro, och ge akt på de egna instinkterna, kan människan bli människa igen. Vi måste leva inifrån och ut, inte tvärtom, menar han, vi måste lita till vår intuition, förstå att vi är gjorda av ögon och kan se med våra fötter, att vi är härvor av rottrådar vars blommor och frukter är världen. Ingenting är så heligt som det egna medvetandets integritet." Ur Emi-Simone Zawalls förord

Läs mer

Ralph Waldo Emerson

Naturen

Om boken

Det här är inte en kvick-fix eller satsa på dig själv-bok. Däremot är det en bok som ökar förståelsen och kunskapen om dig själv och din relation till andra människor.

Personlig utveckling är ett populärt ämne i media och i böcker. Vi uppmanas att i punktform träna på att tänka om och leva i nuet. Det är säkert bra på många sätt och vis, men för människor med livsproblem eller livskriser krävs oftast något mer för att komma ur låsningar och hitta en lösning på en svår situation.
Anders Engquist har lång erfarenhet av att arbeta med människor i olika livskriser. Alla människor kan fastna i ett spår som inte leder vidare. Kanske för att de inte känner till något annat sätt eller för att de inte klarar av att tänka om. Ofta är det nödvändigt att se på problemet utifrån.

Att älta och grubbla blir ofta enkelspårigt, och kan inte ändra på andra - bara på dig själv och ditt eget beteende. Genom att ändra ditt egna beteende kan du också uppnå en förändring i din relation eller i ditt arbete. Att pröva att göra nya saker kan också bryta ett mönster. Författaren kallar det för hävstångseffekten - små förändringar kan åstadkomma stora resultat. Det motsatta är energiläckage, det vill säga när du ältar och grubblar och gång på gång kör huvudet i väggen.

Läs mer

Människor emellan

Anders Engquist

Människor emellan

Om boken

Författaren riktar sig till dem som i sitt arbete vill få kunskaper och inspiration att genomföra samtal som leder till utveckling för individer utan att därför komma in på det djuppsykologiska området. Inom sjukvård och företagshälsovård och vid rådgivning t ex på arbetsförmedlingar och inom SYO-verksamhet har boken rönt stor uppskattning. Det beror till stor del på att författaren talar med ett enkelt och självklart språk om det som är allt annat än enkelt och självklart. Boken används också vid högskolor, inom socialtjänsten, i studiecirklar och vid arbetsledarutbildningar.

Läs mer

Om konsten att samtala

Ralph Waldo Emerson, Anders Engquist, Oscar Wilde, Jonathan Swift

Om konsten att samtala

Om boken

Det här är en bok för alla som arbetar med att stödja och utveckla människor och grupper, men här finns också mycket av allmänt intresse. Författaren Anders Engquist tar upp alltifrån hur man arvoderar sitt uppdrag, konkreta tips när man ska tala inför publik, vad man gör med "kursförstörare", problemlösningsövningar, till olika teoretiska modeller.

Boken riktar sig till personer som arbetar med så olika tillämpningsområden som att hjälpa enskilda personer att utvecklas, att förbättra sin förmåga att framträda inför publik, att kartlägga klimatet på arbetsplatser, att få medarbetare och ledningsgrupp att kommunicera bättre med varandra, att ta reda på vad medarbetarna skulle vilja utveckla på sin arbetsplats, att genomföra utbildningar i samtalsmetodik, att lösa olika typer av problem och om konsten att föreläsa.
Anders Engquist utgår från sig egen erfarenhet och har själv arbetat i bokens anda och med dess metodik med en mycket blandad publik, oavsett på vilket professionellt stadium de befinner sig: åklagare, växeltelefonister, generaldirektörer, biståndsrådgivare, läkare, chefer inom verkstadsindustrin, sjuksköterskor, kanslibiträden, socialsekreterare, behandlingsassistenter och privatpersoner och chefer inom social verksamhet.
Boken består både av resonerande och beskrivande pedagogiska funderingar och av olika exempel på metoder och material.
Ur innehållet: Att sträva mot enkelhet Teoretiska utgångspunkter Att åta sig ett uppdrag Det praktiska arbetet Empati Rollspel och andra övningar Att tala inför publik Grupputveckling under en dag Problemslösningsövningar Att klara svårigheter



Läs mer

Liten handbok för utbildare

Anders Engquist, Stig Söderlind

Liten handbok för utbildare

Om boken

Chefen säger: "Här är det högt i tak och jag vill att alla säger sin åsikt." Men du ser att han samtidigt förmedlar budskapet: "De som inte är med mig är emot mig och dem kommer jag inte att samarbeta med."
Hur hanterar man sådana situationer? Och vad gör chefen när medarbetarna ger dubbla budskap? Medarbetarna kanske säger: "Bara vi får mer folk så ordnar det sig", medan chefen tycker sig förstå att detta är en avledningsmanöver för att slippa ändra gamla bekväma rutiner.

Hur tar man itu med sådana kommunikationsproblem? Hur skulle ett samtal mellan chef och medarbetare, där båda visar respekt för den andre, kunna låta? Varför tycks vissa samtal gå i baklås och finns det någon väg ut ur dem?

Förstånd och missförstånd är Anders Engquists mest konkreta och kortfattade bok i kommunikation. Den är resultatet av många års arbete med människor som velat utveckla sin förmåga att samtala. Boken vänder sig till alla dem som inte har tid eller möjlighet att fördjupa sig i teoretiska kommunikationsmodeller men som inser att livet är för kort för att de ska hinna göra alla misstag själva.

Läs mer

Förstånd och missförstånd

Anders Engquist

Förstånd och missförstånd

Nyheter

22 oktober 2020

Ralph Waldo Emerson – “1800-talets mest inflytelserike författare”

Nyheter