Beskrivning
Detaljer
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Format
InbundenProduktion
Miljömärkning
Nej
CE-märkning
Nej
Produktdetaljer
ISBN
9789151833040
Antal Sidor
159
Böcker av författaren
Om boken
Nu utkommer den 48:e årsboken från Gastronomiska Akademien. En ny utgåva i Sveriges ledande kulinariska bokserie med böcker fyllda av lärda, roliga och inspirerande texter och kåserier om mat. Den lärde i Lund, Jan-Öjvind Swahn, är som vanligt beläst och kulturell redaktör och författare.
I årets kalender medverkar samtliga akademiens 17 ledamöter.
Magdalena Ribbing samtalar med vår matkulturengagerade Konung om hans stora gastronomiska intresse. Jan-Öjvind skriver i medryckande om vattnet i vår kultur, och Richard Juhlin skriver om god champagne.
Hans Alfredson berättar underhållande om den annorlunda "GA-metoden" för bantning. Stephan Rössner skriver om alla de små matmässiga ovanor som sammantaget så småningom resulterar i övervikt. Magdalena Ribbing skriver ett livfullt reportage från årets statusfyllda "SM i matlagning" som renderar vinnaren hederstiteln Årets kock och därmed Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj.
Vid sin sida har Jan-Öjvind en namnkunnig och kulinariskt väl bevandrad redaktionskommitté: Magdalena Ribbing, Lars O. Lagerqvist, Christina Möller och Niklas Rådström.
I årets kalender medverkar samtliga akademiens 17 ledamöter.
Magdalena Ribbing samtalar med vår matkulturengagerade Konung om hans stora gastronomiska intresse. Jan-Öjvind skriver i medryckande om vattnet i vår kultur, och Richard Juhlin skriver om god champagne.
Hans Alfredson berättar underhållande om den annorlunda "GA-metoden" för bantning. Stephan Rössner skriver om alla de små matmässiga ovanor som sammantaget så småningom resulterar i övervikt. Magdalena Ribbing skriver ett livfullt reportage från årets statusfyllda "SM i matlagning" som renderar vinnaren hederstiteln Årets kock och därmed Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj.
Vid sin sida har Jan-Öjvind en namnkunnig och kulinariskt väl bevandrad redaktionskommitté: Magdalena Ribbing, Lars O. Lagerqvist, Christina Möller och Niklas Rådström.
Läs mer
Jan-Öjvind Swahn
Gastronomisk kalender 2008
Om boken
Den 47:e årsboken från Gastronomiska Akademien. En ny utgåva i Sveriges ledande kulinariska bokserie med böcker fyllda av lärda, roliga och inspirerande texter och kåserier om mat. Den lärde i Lund, Jan-Öjvind Swahn, är som vanligt beläst och kulturell redaktör och författare.
Jan-Öjvind skriver i årets kalender medryckande om vattnet som måltidsdryck. Magdalena Ribbing intervjuar Hans Majestät Konungen om hovets taffel, och skriver dessutom om vår älskade potatis.
Dessutom avhandlas internationella mathögtider, kaffe och kafferep och Hans Alfredsson (ledamot av Gastronomiska Akademien!) intervjuas.
Bland övrigt innehåll i kalendern kan nämnas Inger Grimlunds reportage från årets statusfyllda "SM i matlagning" som renderar vinnaren hederstiteln Årets kock och därmed Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj.
Vid sin sida har Jan-Öjvind en namnkunnig och kulinariskt väl bevandrad redaktionskommitté: Lars O Lagerqvist, Christina Möller och Niklas Rådström.
Sagt om tidigare utgåvor:
"Den som köpt och sparat allihop har ett förnämligt gastronomiskt bibliotek"
Svensk Hotellrevy
"Som alla tidigare årgångar av Gastronomisk Kalender är den mycket läsvärd och ett måste för alla intresserade inom gastronomien"
Östran
"...som vanligt är Jan-Öjvind Swahn redaktör vilket garanterar mycken god läsning"
Allt om mat
Jan-Öjvind skriver i årets kalender medryckande om vattnet som måltidsdryck. Magdalena Ribbing intervjuar Hans Majestät Konungen om hovets taffel, och skriver dessutom om vår älskade potatis.
Dessutom avhandlas internationella mathögtider, kaffe och kafferep och Hans Alfredsson (ledamot av Gastronomiska Akademien!) intervjuas.
Bland övrigt innehåll i kalendern kan nämnas Inger Grimlunds reportage från årets statusfyllda "SM i matlagning" som renderar vinnaren hederstiteln Årets kock och därmed Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj.
Vid sin sida har Jan-Öjvind en namnkunnig och kulinariskt väl bevandrad redaktionskommitté: Lars O Lagerqvist, Christina Möller och Niklas Rådström.
Sagt om tidigare utgåvor:
"Den som köpt och sparat allihop har ett förnämligt gastronomiskt bibliotek"
Svensk Hotellrevy
"Som alla tidigare årgångar av Gastronomisk Kalender är den mycket läsvärd och ett måste för alla intresserade inom gastronomien"
Östran
"...som vanligt är Jan-Öjvind Swahn redaktör vilket garanterar mycken god läsning"
Allt om mat
Läs mer
Jan-Öjvind Swahn
Gastronomisk kalender 2007
Om boken
Gastronomisk kalender 2006 innehåller kunskap och kuriosa för den hungrige, törstige och kulturhistoriskt intresserade.
Ur årets innehåll:
? Jonas Borssén skriver om kryddors helande egenskaper
? Cajsa Stenmark skriver om äpplet ur hälsosynpunkt
? Magdalena Ribbing intervjuar Povel Ramel samt skriver om calvados
? Jan-Öjvind Swahn går på krogrond i förra sekelskiftets Stockholm
? Karin Johannisson skriver om Tore Wretman
? Malin Ottosson skriver om matsäckens historia
? Inger Grimlund beskriver Årets kocktävlingen
? Niklas Rådström bidrar med sitt direktörstal som hölls vid akademiens sammanträde i maj 2005.
Läs mer
Jan-Öjvind Swahn
Gastronomisk kalender 2006
Om boken
Jan-Öjvind Swahn skriver i årets kalender om ostens historia i Sverige. Om de modernare osttrenderna skriver DN:s matskribent Jens Linder.
Vi får läsa om det goda knäckebrödet från Gränna, och Peter Harryson (medlem av Gastronomiska Akademien!) skriver om ett outplånligt matminne.
Bland övrigt innehåll i kalendern kan nämnas Inger Grimlunds reportage från årets statusfyllda "SM i matlagning", det som renderar vinnaren hederstiteln Årets kock och därmed Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj.
Bakom kalendern står som vanligt Jan-Öjvind Swahn som är huvudredaktör. Vid sin sida har han en namnkunnnig och kulinariskt väl bevandrad redaktionskommitté: Lars O Lagerqvist, Christina Möller och Niklas Rådström.
Läs mer
Jan-Öjvind Swahn
Gastronomisk kalender 2005
Om boken
"Mina damer och herrar, kära matvänner! När jag var liten ville barn ofta bli brandmän eller poliser. (Fast jag ville bli lantbrukare!) Idag vill barn allra helst bli TV-kockar!" Så inledde Hans Majestät Konungen sitt humoristiska tacktal vid Årets kock-evenemanget i Stadshuset. Läs resten i kalendern!
Nyligen bortgångne Tore Wretman (som var ledamot nr 9 i Gastronomiska Akademien) porträtteras i årets kalender. Jan Öjvind Swahn skriver om Smörgåsbordet och dess föregångare, Brännvinsbordet.
Peter Harryson ("tallrik" nr 13 i akademien) skriver om ett minnesvärt möte med Greta Garbo och den potatissoppa som åts vid tillfället och Jesper Svenbro skriver om Måltiden och demokratin i det antika Grekland.
Bland övrigt innehåll i kalendern kan nämnas Inger Grimlunds reportage från årets statusfyllda "SM i matlagning", det som renderar vinnaren hederstiteln Årets kock och därmed Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj.
Bakom kalendern står som vanligt Jan-Öjvind Swahn som är huvudredaktör. Vid sin sida har han en namnkunnnig och kulinariskt väl bevandrad redaktionskommitté: Lars O. Lagerqvist, Christina Möller och Niklas Rådström.
Klipp ur tidigare recensioner:
"Den som köpt och sparat allihop har ett förnämligt gastronomiskt bibliotek"
Svensk Hotellrevy
"Som alla tidigare årgångar av Gastronomisk Kalender är den mycket läsvärd och ett måste för alla intresserade inom gastronomien"
Östran
"...som vanligt är Jan-Öjvind Swahn redaktör vilket garanterar mycken god läsning"
Allt om mat
"...som vanligt en rad mycket kunniga författare..."
Södra Dalarnes tidning
Läs mer
Jan-Öjvind Swahn
Gastronomisk kalender 2004
Om boken
Den 42:a årsboken från Gastronomiska Akademien. En ny upplaga i serien med böcker fyllda av lärda, roliga och inspirerande texter och kåserier om mat.
"Den som köpt och sparat allihop har ett förnämligt gastronomiskt bibliotek", Svensk Hotellrevy.
Sten Broman, tillsammans med Fritiof Nilsson Piraten en av Gastronomiska Akademiens grundare, skulle fyllt 100 år i år, och hans bidrag är en tidigare publicerad fresk över en dråplig och kulinarisk rundresa bland gästgiverier och hotell i Skåne.
Ur innehållet i årets utgåva:
Smokerings. Notiser om rökning av fisk och kött, Nils-Arvid Bringéus
Det helande vattnet, från kurort till mineralvatten, dr Per Ove Lind
Så upptäcktes corn flakes, Stephan Rössner
Punschens historia, Jan-Öjvind Swahn
Remouladens vandringar, Jörgen Fakstorp
Kulinarisk rundresa, Sten Broman
Läs mer
Jan-Öjvind Swahn
Gastronomisk kalender 2003
Om boken
- Per Mattsson!
- Vad vill du?
- Jag vill dricka!
- Nå, så drick då!
Med en dialogramsa som börjar på detta manande sätt inleds än i dag julbordets öldrickande i många traditionsmedvetna svenska familjer. Far börjar med att lyfta sitt ölkrus och kalla mor för Per Mattsson, och hon fortsätter sedan med att på samma sätt skåla med bordsgrannen Per Mattsson, som i sin tur låter kruset vandra vidare till sin närmaste skålbroder eller -syster - nästa Per Mattsson. Och så går det vidare, tills alla vid bordet blivit vederbörligen apostroferade som "Per Mattsson", och först då vidtar det fortsatta, allmänna öl- eller mummapimplandet. Denna lustiga dryckessed har ytterligare en Mattsson, nämligen visforskaren Christina Mattsson, följt tillbaka till 1700-talets mitt, och den kan nog vara bra mycket äldre än så. Till och med kung Oscar II brukade förresten inleda kungafamiljens julmiddag med att kalla drottning Sophia för Per Mattsson.
Därmed anslås ett jultema för Gastronomisk Kalender, årgång 2002, den 41:a sedan starten. Nils-Arvid Bringéus fortsätter det med en artikel om de från äldre julskildringar välkända "julhögarna", och Kurt Genrup skriver om marsipangrisens öden genom tiderna, medan kalenderns redaktör, Jan-Öjvind Swahn, gör nedslag på vårt julbord och Conny Källvik ger exempel på grötrimmens föregångare, leverrimmen.
Läs mer
Jan-Öjvind Swahn
Gastronomisk kalender 2002
Om boken
Är snabbmat födopiller som i framtiden gör susen? Eller måhända sånt vi spiller när vi åker X2000?
Detta är några av de versifierade undringar som Povel Ramel framförde på Gastronomiska Akademiens snabbmatssymposium i oktober 1999. Hans övriga rimmade grubblerier inför detta nutidsfenomen kan man ta del av i årgång 2001 av Gastronomisk kalender.
Jan-Öjvind Swahn, kalenderns redaktör, ger i en essä bl.a. recept på forna tiders "bänkvälling" och "ruskomsnusk", rätter som var lika läckra som det låter, medan Svenska Akademiens ständige sekreterare, Horace Engdahl, berättar om Goethes lidelse för betydligt smakligare spis och Dick Harrison, docent i historia, skriver om matkulturen under tidig medeltid. Bland övriga författare i årets kalender märks Nils-Arvid Bringéus, som skriver om seden med "julhögar" i forna dar, och Stephan Rössner, som redogör för hur hormonerna styr vårt val av föda under både dygnets och den enskilda måltidens förlopp.
Jan-Öjvind Swahn, kalenderns redaktör, ger i en essä bl.a. recept på forna tiders "bänkvälling" och "ruskomsnusk", rätter som var lika läckra som det låter, medan Svenska Akademiens ständige sekreterare, Horace Engdahl, berättar om Goethes lidelse för betydligt smakligare spis och Dick Harrison, docent i historia, skriver om matkulturen under tidig medeltid. Bland övriga författare i årets kalender märks Nils-Arvid Bringéus, som skriver om seden med "julhögar" i forna dar, och Stephan Rössner, som redogör för hur hormonerna styr vårt val av föda under både dygnets och den enskilda måltidens förlopp.
Läs mer
Jan-Öjvind Swahn
Gastronomisk kalender 2001
Om boken
Kåserier om talesätt, ordspråk och ordstäv.
"Kennet var en riktig krösus, men eftersom han just inte såg ut som en adonis så fick han korgen av Ebba."
I den enda meningen finns tre talesätt invävda. Man är "rik som en krösus", "vacker som en adonis" och löper risken att "få korgen" när man friar. Vårt tal och inte minst journalistspråket vimlar av sådana standardbilder, men hur många vet vad som döljer sig bakom dessa alldagliga vändningar? Att alltså Krösus för 2500 år sedan var kung i Lydien och uppfann konsten att göra både guld- och silvermynt men ändå råkade ut för idel elände. Att Adonis var frukten av en incest inom Cyperns mytiska kungahus och så vacker att Olympens gudinnor slogs om hans gunst. Eller att den där korgen egentligen var utan botten och ingick i en symbolisk rit varmed tyckmyckna flickor i bl.a. Tyskland och Belgien en gång för länge sen avspisade efterhängsna karlar.
Jan-Öjvind Swahn förklarar mycket underhållande våra talesätt med bakgrund i grekisk och nordisk mytologi, i svensk och annan folktro, i historia och kulturhistoria.
Läs mer
Jan-Öjvind Swahn
Varför säger vi så?