Svenska bärboken

Författare

Pelle Holmberg

Inger Ingmanson

Svenska bärboken

Svenska

2004-06-11

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Praktiska handböcker

Författare

Publiceringsdatum

2004-06-11

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Omslagsfotograf

Anders Pedersen

Format

Inbunden, Kartonnage

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789151843001

Antal Sidor

192

Vikt (kg)

0.693

Höjd (mm)

225

Bredd (mm)

190

Böcker av författaren

Om boken

Vilda växter beskriver ett femtiotal vilda nyttoväxter som vi kan hitta i den svenska naturen. Vi får veta var och när vi bäst plockar dem och hur de kan användas i matlagning eller som läkeväxter. Vi lär oss göra egna örtteer, oljor och salvor och får veta hur de olika växterna bäst kommer till sin rätt som krydda eller råvara i till exempel sallader, bröd och soppor.

Tydliga foton visar varje ört i närbild, just så som den ser ut när den plockas.

Läs mer

Marie-Louise Eklöf, Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg

Vilda växter

Om boken

"Klassisk" och "oumbärlig" - lovorden har varit många sedan Pelle Holmbergs och Hans Marklunds Nya svampboken första gången kom ut för över 15 år sedan. Den blev snabbt ett standardverk och har genom åren reviderats och uppdaterats för att följa nya rön och trender.

Boken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar. Utförligt presenteras ett hundratal matsvampar och över 400 fotografier, både miljöbilder och ateljébilder visar svamparna i olika vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst plockas, rensas, tillagas och konserveras. Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker och fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.

En av bokens stora styrkor är det unika symbolsystem som snabbt ger information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som kräver mer erfarenhet för att man ska våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.

I denna nya reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats. Allt för att fler ska våga ta steget från kantarellplockare till "riktiga svampplockare".

Läs mer

Nya svampboken

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Nya svampboken

Om boken

Lilla svampboken är en mindre fickversion av standardverket Nya svampboken. Liten och behändig innehåller den ändå det mesta som svampplockaren behöver veta ute i skogen. Totalt presenteras ett femtiotal av de viktigaste matsvamparna och deras förväxlingssvampar. Fotografierna visar svampen i sin naturliga miljö men också i form av uppläggningsbilder där varje art visas ur flera vinklar och i genomskärning. Det unika symbolsystemet som utgår från förväxlingsrisken är det detsamma som i Nya svampboken.

I denna reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats.

Sammantaget blir det den perfekta följeslagaren ute i svampskogen!


Läs mer

Lilla svampboken

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Lilla svampboken

Om boken

Svampplockning är en mycket uppskattad och populär hobby bland oss nordbor. Varje svampsäsong lockas vi till skogen med näsan i marken och korgen dinglande på armen, antingen för att vi väljer att njuta av tystnaden i vår ensamhet eller som tillfälle till en familjeutflykt.

Men vad gör vi sedan med våra korgar fulla av svamp, när förra säsongens torkade svampar fortfarande trängs i glasburkar i skafferiet? Vi behöver råd och inspiration för att laga svamp, och här är boken som alla svampälskare längtar efter!

2001 gav Norstedts ut Svampkokboken av svamparnas mästare, Pelle Holmberg, tillsammans med sin fru Ingrid och deras goda vän och kock Dieter Endom. Boken blev en storsäljare och nu släpps den i en reviderad upplaga där mer än hälften av recepten är nya och samtliga bilder omtagna av Susanne Hallman, fotografen till Lax, till vardag och lyx. Svamp är en delikatess, en smakförhöjare utan dess like! Som tilltugg, förrätt eller huvudrätt, till fisk, kött eller fågel - här är boken som i ett femtiotal recept visar oss vägen till både klasiska och nytänkande rätter med både vilda svampar och köpesvamp som grund. Du får lära dig hur olika svampar passar bäst med varandra eller med olika tillbehör. Att svamp dessutom är hälsosam, fiberrik, och fri från både socker och kolhydrater gör den till den perfekta ingrediensen i alla moderna kök. En grundkurs i rensning, frysning och torkning tillkommer på köpet.

Läs mer

Svampkokboken

Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg, Dieter Endom, Anders Pedersén, Ingrid Holmberg

Svampkokboken

Om boken

"Förnämlig", "Oumbärlig" och "Klassisk" - lovorden har varit många för detta standardverk från 1996. Efter mer än 60.000 sålda exemplar fortsätter författarna att uppdatera boken med nya forskningsrön och mattrender.

Man räknar med att en miljon svenskar plockar svamp. Många av dessa är kantarellplockare som gärna vill ta steget från "ensvampsplockare" till "riktiga" svampplockare. Nya svampboken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig och vederhäftig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar - skriven av två av våra ledande svampexperter.
Ett hundratal matsvampar presenteras utförligt. Det rika bildmaterialet består av inte mindre än 400 färgfoton, både miljöbilder och ateljébilder som visar svamparna i alla vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst kan tillagas och konserveras.
Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker i svampdjungeln. Fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.
När Nya svampboken kom 1996 införde den ett helt nytt symbolsystem, som ger snabb information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som det fordras mer erfarenhet för att våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som lätt kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.

Läs mer

Nya svampboken

Hans Marklund, Pelle Holmberg

Nya svampboken

Om boken

Denna händiga lilla fjällflora är gjord för dig som vandrar i fjällen och som vill veta vilka de växter du får syn på är. I text och bild presenteras ett sjuttiotal blomväxter.

Vi får reda på vad de heter, lite om deras släktskap, utbredning, skillnaderna mellan fjällväxterna och växterna på låglandet, samt vad de använts till. Boken tar även upp några av fjällflorans "doldisar": lavarna och mossorna, samt svamparna, som utgör en påtaglig del av fjällfloran från och med augusti. Det är behändigt när man tänker på hur lite färsk svamp kan sätta guldkant på den frystorkade maten! Blommorna är presenterade efter färgen på sina blommor, och sist kommer de med oansenliga blommor eller inga blommor alls. Några blommor som inte är utpräglade fjällväxter men som är framträdande i fjällnaturen tas också upp, eftersom den oinvigde inte ser om växten de stannat inför är en fjällväxt eller bara en växt som också finns i fjällen. Du får även veta vad växterna heter på latin, engelska och tyska.

Läs mer

Våra vanligaste fjällväxter

Pelle Holmberg, Hans Nelsäter

Våra vanligaste fjällväxter

Om boken

Ängens blommor står oss nära, inte minst i midsommartid ? för visst är det ängsblommor som vi lägger under huvudkudden! De cirka 50 ängsväxterna i boken är uppdelade efter färgen på sina blommor. På så vis blir det lätt att bläddra sig fram till rätt växt även om man inte har en aning om var den blomma man just har hittat hör hemma botaniskt sett. Var och en av växterna presenteras med ett vackert foto av en utslagen blomma, ibland även en knopp, och en text som berättar om varje växts särdrag, historia, var i landet den växer, när den blommar, om den står kvar under vintern som vinterståndare och andra kännetecken. Vi får också veta ifall växten kan användas t.ex. till krydda, te eller som medicinalväxt, och lite av blommornas ofta spännande kulturhistoria. Boken ger också tips om vad vi som har trädgård eller sommarställe kan göra för att vilda ängsblommor ska trivas där vi vill ha dem ? och vilka växter som vi helst ska undvika att släppa lösa.

Läs mer

Ängens blommor

Pelle Holmberg

Ängens blommor

Om boken

Smultron på strå, en dunkel blåbärsskog eller ett soldränkt hygge med massor av lingon - visst är det en dröm för många av oss! Svenska bärboken är en helt omarbetad och nyillustrerad utgåva av klassikern Stora bärboken, tryckt i 42 000 exemplar. Här presenteras utförligt ett 40-tal ätliga bär, vilda och odlade - deras växtsätt, utbredning, ekologi och användningsområden. Vi får också spännande inblickar i vad man gjorde av bären förr i världen. Den fylliga receptdelen inleds med konservering, djupfrysning, hermetisering, vattenkonservering och torkning. Sedan följer över 300 recept på saft & dricka, gelé, sylt & marmelad, kompotter, bärkryddad vinäger, marinad & dressing, sallader och inläggningar, maträtter med bär, efterrätter, bröd & bakverk med bär, vin, brännvin, likörer, drinkar & bål, milkshakes, mjölkdrinkar och smoothies. I slutet av boken beskrivs ett 20-tal giftiga bär, för att man ska kunna undvika dem. Svenska bärboken har tillkommit i samarbete mellan Pelle Holmberg och Inger Ingmanson, båda biologer/botaniker med en rad böcker bakom sig, och fotografen Anders Pedersen.

Läs mer

Svenska bärboken

Pelle Holmberg, Inger Ingmanson

Svenska bärboken

Om boken

Är du en kantarellplockare som längtar efter att våga plocka några till av alla de andra svamparna som står där så lockande i skogen? Då är det här boken för dig! Här presenteras på ett enkelt och lättbegripligt sätt ett tjugotal svampar ? alla goda och lätta att känna igen och enbart sådana som inte kan förväxlas med giftiga svampar. Du får också råd om hur du ska plocka, rensa och tillaga svamparna. Boken avslutas med recept på några läckra svamprätter som du kan tillaga med de svampar som du lärt dig känna igen. Nybörjarsvampar har skrivits av den välkände biologen och svampexperten Pelle Holmberg, som tidigare skrivit en lång rad böcker, bl.a. Nya svampboken, Året-runt-floran och Svenska bärboken, och som regelbundet medverkar i TV4:s Nyhetsmorgon. Svamparna har fotograferats av Michael Krikorev, svampkonsulent som driver webbplatsen www.svampguiden.com, Sveriges mest besökta svampsajt. Maträtterna har fotograferats av Anders Pedersen, som tagit fotona till bl.a. Svenska bärboken och Naturens läckerheter.

Läs mer

Nybörjarsvampar

Pelle Holmberg

Nybörjarsvampar

Nyheter

Foto: Göran Segeholm

19 maj 2020

Vi minns Pelle Holmberg

Nyheter