Vilda växter
Svenska
2017-05-05
Utgivet av: Norstedts
Läs mer
Beskrivning
Detaljer
Hållbarhet
Kategori
Fälthandböcker
Författare
Recensionsdag
2017-05-24
Publiceringsdatum
2017-05-05
Formgivare omslag
Pernilla Qvist
Bokinformation
Originalspråk
Svenska
Språk
Svenska
Omslagsfotograf
Anders Pedersen
Format
FlexbandProduktion
Papper
Matt/Silk bestruket
Miljömärkning
Ja
CE-märkning
Nej
Tryckeri/Producent
Livonia Print Ltd
Produktdetaljer
ISBN
9789113076690
Antal Sidor
119
Vikt (kg)
0.285
Ryggbredd (mm)
14
Höjd (mm)
185
Bredd (mm)
145
Klimatpåverkan
Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.
Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.
Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).
Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.
Läs mer om hållbarhet
Recensioner
”En älskad klassiker som nu kommer i uppdaterad utgåva och dessutom i ett behändigt format att ha i fickan när man samlar in vilda växter till mat, dryck, krydda, läkeörter och kosmetika.”
Expressen
”En oumbärlig bok för ett bättre och grönare liv”
Böcker av författaren
Om boken
I den här boken beskriver läkeörtsterapeut Marie-Louise Eklöf hur våra vanligaste trädgårdsväxter kan användas i hälsans tjänst. Från anis till ålandsrot presenterar hon örternas verksamma ämnen, användningsområden och hälsofrämjande funktioner. Vi får lära oss hur de olika växterna bäst bereds och hur vi kan använda dem till egengjorda teer, örtbad, oljor, omslag och tinkturer. Till varje växt bidrar trädgårdsmästare Ingemar Blomqvist med värdefulla råd om hur du går till väga för att själv odla, föröka och skörda örten i fråga. I kapitlet "Trädgårdens egen beautybox" får vi idéer till hur vi kan använda det vi odlar till hud- och skönhetsvård. Inspirerande och pedagogiskt ges mängder av exempel på hur du kan nyttja din trädgård för att stärka din hälsa.
Läs mer
Marie-Louise Eklöf, Ingemar Blomqvist
Trädgårdsapoteket
Om boken
Tydliga foton visar varje ört i närbild, just så som den ser ut när den plockas.
Läs mer
Marie-Louise Eklöf, Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg
Vilda växter
Om boken
Den här gången har de utökat repertoaren med recept som inkluderar vilda växter och bär. Vad sägs till exempel om paj med svamp och målla, häggblomsparfait eller slånbärssaft? Dessutom ges råd om var delikatesserna plockas och hur de bevaras bäst.
Läs mer
Pelle & Ingrid Holmberg
Naturkokboken
Om boken
Boken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar. Utförligt presenteras ett hundratal matsvampar och över 400 fotografier, både miljöbilder och ateljébilder visar svamparna i olika vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst plockas, rensas, tillagas och konserveras. Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker och fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.
En av bokens stora styrkor är det unika symbolsystem som snabbt ger information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som kräver mer erfarenhet för att man ska våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.
I denna nya reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats. Allt för att fler ska våga ta steget från kantarellplockare till "riktiga svampplockare".
Läs mer
Hans Marklund, Pelle Holmberg
Nya svampboken
Om boken
I denna reviderade upplaga har boken fått en helt ny formgivning, texterna noggrant uppdaterats och byggts ut och symbolsystemet förenklats.
Sammantaget blir det den perfekta följeslagaren ute i svampskogen!
Läs mer
Hans Marklund, Pelle Holmberg
Lilla svampboken
Om boken
Boken inleds med ett kapitel om hälsa och det holistiska perspektivet på kropp och själ och vad som leder till sjukdom. Här beskriver författaren också den metod hon arbetar efter som örtterapeut för att hitta den ursprungliga orsaken till besvären. Hur man kan använda örterna till att lindra symptomen och stödja kroppens naturligt läkande processer.
Därefter beskrivs de 40 vanligaste svenska läkeörterna och deras läkande funktioner - från arnica till ögontröst.
Sedan följer ett mera praktiskt inriktat kapitel om att skörda, torka och förvara läkeörter på bästa sätt. Marie-Louise Eklöf delar även med sig av sin kunskap när det gäller att bruka och bereda örter. En stor del av boken upptas också av beskrivningar av olika åkommor - från acne till övergångsbesvär. Författaren berättar om orsakerna till åkommorna och ger råd om hur du kan behandla besvären själv med hjälp av olika örter. Boken innehåller ett stort antal recept på kurer och örtbehandlingar.
I två avslutande kapitel får vi veta mer om hur de kemiska substanserna i läkeörterna fungerar och grundläggande kunskaper om anatomi. Var i kroppen och hur verkar örterna?
Läs mer
Marie-Louise Eklöf
Gröna apoteket
Om boken
Men vad gör vi sedan med våra korgar fulla av svamp, när förra säsongens torkade svampar fortfarande trängs i glasburkar i skafferiet? Vi behöver råd och inspiration för att laga svamp, och här är boken som alla svampälskare längtar efter!
2001 gav Norstedts ut Svampkokboken av svamparnas mästare, Pelle Holmberg, tillsammans med sin fru Ingrid och deras goda vän och kock Dieter Endom. Boken blev en storsäljare och nu släpps den i en reviderad upplaga där mer än hälften av recepten är nya och samtliga bilder omtagna av Susanne Hallman, fotografen till Lax, till vardag och lyx. Svamp är en delikatess, en smakförhöjare utan dess like! Som tilltugg, förrätt eller huvudrätt, till fisk, kött eller fågel - här är boken som i ett femtiotal recept visar oss vägen till både klasiska och nytänkande rätter med både vilda svampar och köpesvamp som grund. Du får lära dig hur olika svampar passar bäst med varandra eller med olika tillbehör. Att svamp dessutom är hälsosam, fiberrik, och fri från både socker och kolhydrater gör den till den perfekta ingrediensen i alla moderna kök. En grundkurs i rensning, frysning och torkning tillkommer på köpet.
Läs mer
Pelle Holmberg, Pelle & Ingrid Holmberg, Dieter Endom, Anders Pedersén, Ingrid Holmberg
Svampkokboken
Om boken
Man räknar med att en miljon svenskar plockar svamp. Många av dessa är kantarellplockare som gärna vill ta steget från "ensvampsplockare" till "riktiga" svampplockare. Nya svampboken är en pedagogiskt upplagd, lättanvänd men ändå fyllig och vederhäftig bok om matsvamparna och deras förväxlingssvampar - skriven av två av våra ledande svampexperter.
Ett hundratal matsvampar presenteras utförligt. Det rika bildmaterialet består av inte mindre än 400 färgfoton, både miljöbilder och ateljébilder som visar svamparna i alla vinklar, även i genomskärning. Vi får veta var i Sverige och i vilka marker som svamparna växer och hur de bäst kan tillagas och konserveras.
Förväxlingssvampar och giftiga svampar presenteras med en tydlighet som ger råg i ryggen till den som är osäker i svampdjungeln. Fotografier visar hur man bäst skiljer de giftiga svamparna från de matsvampar de liknar.
När Nya svampboken kom 1996 införde den ett helt nytt symbolsystem, som ger snabb information om vilka matsvampar som är lättast att lära sig och vilka som det fordras mer erfarenhet för att våga sig på. Svamparna delas in i fyra grupper. "Nybörjarsvampar" med inga eller ofarliga förväxlingssvampar hamnar i den första gruppen och de matsvampar som lätt kan förväxlas med mycket giftiga svampar hamnar i den fjärde gruppen.
Läs mer
Hans Marklund, Pelle Holmberg
Nya svampboken
Om boken
Vi får reda på vad de heter, lite om deras släktskap, utbredning, skillnaderna mellan fjällväxterna och växterna på låglandet, samt vad de använts till. Boken tar även upp några av fjällflorans "doldisar": lavarna och mossorna, samt svamparna, som utgör en påtaglig del av fjällfloran från och med augusti. Det är behändigt när man tänker på hur lite färsk svamp kan sätta guldkant på den frystorkade maten! Blommorna är presenterade efter färgen på sina blommor, och sist kommer de med oansenliga blommor eller inga blommor alls. Några blommor som inte är utpräglade fjällväxter men som är framträdande i fjällnaturen tas också upp, eftersom den oinvigde inte ser om växten de stannat inför är en fjällväxt eller bara en växt som också finns i fjällen. Du får även veta vad växterna heter på latin, engelska och tyska.
Läs mer
Pelle Holmberg, Hans Nelsäter
Våra vanligaste fjällväxter
Nyheter