”Ett mästerverk!”

Foto: Sara McKey

Datum

30 Oktober 2019

Foto

Sara McKey

Aris Fioretos har med sin senaste bok Atlas skapat ett laboratorium till bok, där sedelärande berättelser samsas med sakprosa, och där fabeln gör gemensam sak med urkunden. Landets kritiker är förtjusta.

”Ett mästerverk!” skriver Göteborgs-Postens skribent. ”Fioretos har härmed slagit följe med Sebald, Umberto Eco, Cartarescu och Perec i en roman om romaner som både skrivits och kanske kommer skrivas. Ett laboratorium. Ett makrokosmiskt mysterium. Ett psykoanalytiskt kuriosakabinett. En visionär roman som sätter människan i rörelse. En varm­blodig roman om en kallsinnig historia. En lärobok i empati. Ett farmakon.”

Dagens Nyheters kritiker skriver: ”Det är en helt unik skapelse som aldrig förr skådats i den svenska litteraturen, och det enda man egentligen kan göra när man står inför ett verk av sådan gargantuansk dignitet är att ödmjukt böja sig.”

Expressens recensent håller med och skriver att Aris Fioretos med Atlas ”nämligen gjort något mästerverkslikt. Jag är så glad att den finns.”

Borås Tidning kallar Aris Fioretos arbete för snillrikt och smart och skriver ”(Atlas) går inte att läsa på det normala sättet. Den nästan kräver att man går in i den som om den vore en tredimensionell karta.”

Relaterat

Om boken

Allt började med en dödsannons i tidningen. En dag upptäckte Aris Fioretos att en arkivarie gått bort i hög ålder och utan anhöriga. Han skulle inte ha lagt Iris Frosts namn på minnet om det inte liknat ett han givit en bifigur i sin första roman. Nyfiken kontaktade han tidningen och fick numret till personen som satt in annonsen. När de möttes visade sig livet överträffa dikten. Den avlidna hade inte bara läst hans romaner om »den nya människan« kring förra sekelskiftet, utan även kommenterat dem. Vid sin död efterlämnade hon en plastkasse full med osorterade papper.

Nu föreligger dessa medicinhistoriska anteckningar i redigerat skick. Frost kastar ljus över gestalter som är betydligt mindre av påhitt än Fioretos sökt få läsare att tro. Hon skildrar sin egen mor vars öde tanklöst använts i andra syften, men också människor som får gåshud och varelser utan navel. Vissa lider av en »deformation av den sexuella instinkten«, andra tar första klivet på himlastegen eller söker det stoff av vilket själen är gjord. I detta laboratorium till bok samsas sedelärande berättelser med sakprosa, fabeln gör gemensam sak med urkunden. Atlas levandegör en parallellvärld intill förväxling lik vår egen.

Aris Fioretos har tillfogat för- och efterord, källor och bilder.

Samtidigt med Atlas utges romanerna Irma, 25, Sanningen om Sascha Knisch och Nelly B:s hjärta i reviderat skick i pocket.

Läs mer

Aris Fioretos

Atlas

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

2 januari 2024

Våra nya böcker i januari