Beskrivning
Detaljer
Produktdetaljer
ISBN
9789113069449
Recensioner
”Det är förstås bäddat för förvecklingar. Inger Edelfeldt skildrar dem med lust, humor och skicklighet.” /Kyrkans Tidning
””Fader vår” ger fina insikter i, och förståelse för, människor som står närmre det andliga än vad jag gör.”
”Inte magisk realism, inte stor epik, bara en stunds eskapistiskt trolleri, i händerna på en mycket konstförfaren författare.” /Norrbottens-Kuriren
"Fängslande och lysande, genomfört med en professionalism och den där lite framåtlutade berättartekniken som tycks alstra energi från ingenting."Jan-Olov Nyström
”Edelfeldt tar sitt ämne på allvar, och med en prövande öppenhet som är ganska ovanlig.” /UNT
”En roman som är författad med en förunderligt lätt ton samtidigt som den ger läsaren många tankar.” /Västerbottens-Kuriren
”Det är en fängslande gestaltning av sökandet efter en fadersfigur och hanterandet av gudsbegreppet och kanske man också kan säga längtan efter nåd? Frid? Frälsning?”
"Inger Edelfeldt skönlitterära resa med sin huvudfigurer Anna vecklar ut sig till en dubbelbottnad längtan med svek och motsatsernas kamp kontra lust efter trygg efterlängtad hamn. Allt detta i iscensatt i skicklig glidningar i det konkreta vardagsnystandet. Jag är imponerade av Inger Edelfeldts förmåga att skenbart gestalta vardagslivets klara och tydliga ting men i plötsliga vändningar likt ormens rörelser öppna existentiella djup som gör läsaren famlande."Benny Holmberg
”Inger Edelfeldts ”Fader vår” är en psykologisk fallstudie om en människa drabbad av nyandlighet.”
”Hennes blick på människorna är både genomskådande och ömsint, vass och varm.” /Oline Stig, Tidningen Vi
"Edelfeldt är fenomenal på att berätta om komplexa psykologiska skeenden på ett effektivt och spänningsskapande vis. De tunga frågorna om livets mening paras nästan alltid av en stillsam humor, så också här."
”En småtokig bok med komiska undertoner om tro och själslighet. Betyg 4” /Damernas Värld
”Inger Edelfelt skriver spännande och insiktsfullt om längtan efter kärlek över huvud taget.” /Femina
Böcker av författaren
Om boken
"Boken blir ett stilla uppror mot tanken om att skönheten kan frälsa världen, eller att det skulle räcka att odla sin egen trädgård." - Ylva Perera, Dagens Nyheter"Det här är en ovanligt politisk Edelfeldt som skriver. Den heta sommaren 2018 är inskriven i texten, liksom pandemin. Men den självironiska humorn, det exakta språket och hyperkänsligheten är kvar." - Nina Asarnoj, Kulturnytt"Edelfeldt är en ytterst skicklig författare som med lätt och vackert handlag kan föra in läsaren i nya förståelser. Längs vägen gör hon små förskjutningar i språk och infallsvinklar som gör att historien växer, från lätt feelgood, med ironisk twist, till samhällskritik, svår att väja för." - Gunilla Kindstrand, FokusSara söker det vackra, det tröstande; kan inte leva utan det. Hon har börjat tröttna på stadslivet. När hon plötsligt ärver torpet hon minns från sin barndoms somrar flyttar hon dit."Sälj rucklet!" säger hennes bestsellerförfattare till mor, men det gör henne bara ännu mer beslutsam. På landet ska hon odla sin trädgård och sin kreativitet.Till den som här känner doften av litterärt gemyt utfärdas en varning: Sara för fram sin nutidsberättelse mot en mörk och hotfull fond. Det hon tvingas inse om den forna idyllen - framförallt den älskade skogen - gör mycket ont.Hon önskar att hon vore mer stridbar. Ett tryggt bo var ju allt hon ville ha. Det och sanna möten med människor. Lyckligtvis saknas de inte, även om relationen med hennes egen familj, den vuxna dottern inräknad, bara glimtvis känns värmande. Och en man; vad vill han, vad döljer han?Inger Edelfeldt skriver med inlevelse och sorgsen humor om ett liv i skuggan av brutala och svårbekämpade ekonomiska intressen. Och om en märklig drömgestalt som pockar på ur "den inre skogen" - en trakt som kan vara lika svårbevarad som den yttre.
Läs mer
Inger Edelfeldt
Ett litet bo
Om boken
2023 är det 50 år sedan Tolkien dog och hans verk är mer läst och omtalat än någonsin. Ringens återkomst samlar texter av skarpa skribenter och Tolkienprofiler som skärskådar vad verkets lyskraft består i, och varför det ständigt tycks återaktualiseras. Det handlar om böckernas inspirerande förmåga att finna hopp i det hopplösa och om högerrörelsernas annektering av Tolkiens symbolvärld. Om Tolkiens språkskapelser och hur de ger förståelse för exilens villkor, om Tolkien som teolog och om Tolkien som traumatiserad av första världskrigets skyttegravar. Inger Edelfeldt minns också tiden som Tolkien-illustratör och Finn Zetterholm berättar om fadern Tore Zetterholm och hans översättning av den första svenska Tolkienutgåvan: Hompen.Ringens återkomst är en bok för alla som fascineras av J R R Tolkiens värld.
Läs mer
Maja Hagerman, Inger Edelfeldt, Finn Zetterholm, Judith Kiros, John Sjögren, Jerry Määttä, Nathan Hamelberg
Ringens återkomst. Texter om Tolkien
Om boken
Alltmer isolerad söker hon sedan läkning i ett eget inre sagorike och den detaljrika bildberättelsen om det. Först med klokt stöd från andra än föräldrarna kan hon också ge sig ut i världen, och på folkhögskolan Alvavik får hon kontakt med andra som inte stämmer med mallen. Men hon lever med ständiga kollisioner mellan egna fantasier och yttre verklighet. Och konfrontationerna med modern accelererar till ett dramatiskt slutspel. Hur kan man begripa den form man stöpts i? Vad ser Miranda när hon långt senare ser tillbaka?
Inger Edelfeldts utvecklingsroman för tankarna till hennes litterära rötter med de mycket omtyckta och omtalade böckerna Duktig pojke (1977) och Kamalas bok (1986). Om snö och guld är en bok som hyllar skapandet, den djupa existentiella nyfikenheten och den blandning av sårbarhet och styrka som gör oss levande.
Läs mer
Inger Edelfeldt
Om snö och guld
Om boken
Människorna i dessa berättelser närmar sig varandra, försöker mötas och gör ibland det. Känslorna är stora, ibland oregerliga. Fantasin ger både näring och lägger krokben. Här uppstår gång efter annan det som jag har förstått är den typiska edelfeldtska humorn, en ofrivillig sådan som gnistrar till när någon av mina gestalters fantasiliv (som ofta går på högvarv) möter en krass, eller åtminstone oväntad, yttre verklighet.
Ur Inger Edelfeldts förord.
Inger Edelfeldt är en av Sveriges främsta novellförfattare. Här samlar vi stora delar av hennes novellkonst, från I fiskens mage från 1984 till Kläderna som kom ut 2017. Trettiotre års skrivande, trettiotre år av ovanliga människor, människor på gränsen, i vardagliga situationer - fantasier, identitet och saga. Kanske är Inger som mest Edelfeldt i novellgenren.
Läs mer
Inger Edelfeldt
Novellerna
Om boken
Berättelserna i Kläderna handlar om identitet, relationer, masker och de lyckliga eller olyckliga stunder när maskerna faller och vår sårbarhet och längtan skiner igenom. Och i alla novellerna figurerar förstås - klädesplagg.
Inger Edelfeldt återkommer här till novellgenren, en efterlängtad come back för alla som har upplevt hennes flerfaldigt prisbelönta novellkonst.
Läs mer
Inger Edelfeldt, Inger Edelfeldt
Kläderna
Om boken
Fader vår är en roman om våra föreställningar om Gud och om längtan efter kärlek. Det är också en spännande berättelse om sanning och lögn.
Läs mer
Inger Edelfeldt
Fader vår
Om boken
Hon lever ensam och vill se sig själv som stolt, självständig och nyfiken, fri i sin relation med den gifte konstnären Elias. Men något måste krackelera och förändras, något måste bli sannare. Sådant sker inte alltid på ett smärtfritt sätt. Och föga anar Jacky vad mötet med den känslostyrda Monia, en ung kvinna som blir hennes modell, ska leda till.
Konsten att dö kan läsas som en relationsroman och kärlekshistoria. Men än mer är den just en berättelse om identitet, om bilder: självbilder, konkreta bilder, bilder som tycks stå mellan betraktaren och upplevelsen av direkt verklighet.
Läs mer
Inger Edelfeldt
Konsten att dö
Om boken
Asger och Paul är kusiner och föddes in i en sträng frikyrklig församling i början av femtiotalet. På varsitt sätt har de präglats av sin livsfientliga uppfostran. Asger gjorde tidigt uppror och blev utstött ur kyrkan på grund av sitt leverne och sin sexualitet. Paul stannade kvar och beklagar den frisinnade anda som numera råder i hans församling.
Asger, nu nykter alkoholist och diakon, märker att Paul har något han vill bikta, och en trevande kontakt återupptas. Tveksamt inbjuder han den bekymrade kusinen till ett par dagars vistelse i familjens gamla sommarhus vid havet. Där ställs de stora frågorna om skuld, ondska, godhet och försoning på sin spets. Finns det situationer där förlåtelse är omöjlig? Vad är synd? Vad menar man när man kallar någon för djävulen? Och vad kan bli följden när vårt själsliv splittras i oförenligt svart och vitt, synd och renhet, godhet och ondska?
I varje scen och replikskifte öppnar sig det mångbottnade i brännande och svåra existentiella frågor. Samtidigt andas denna filmiskt uppbyggda kortroman medmänsklighet och sanningslängtan ända fram till det smärtsamma och följdriktiga slutet. Inger Edelfeldts kammarspel om ett laddat möte stannar länge i minnet.
Läs mer
Inger Edelfeldt
Samtal med djävulen
Om boken
Många av sagorna innehåller "förvandlingar"- människor som helt eller delvis blir till djur eller på annat vis genomgår metamorfoser. Inger Edelfeldt bjuder här på en rad existentiella frågor och kanske också svar, på ett sätt som realismen inte alltid kan stå till tjänst med, men som sagorna är desto mer vana att hantera.
"Jag har alltid älskat de gammaldags sagorna, och nu ville jag, i HC Andersens och Selma Lagerlöfs anda, själv ge ut en samling konstsagor för vuxna; använda konstsagans tydliga språkbruk, form och symboler för att skriva om tidlösa mänskliga processer. Skuldbefrielse, nedstigning, vuxenblivande, föräldraskap, existensiell längtan som hålls vid liv eller dör; de starka känslor och behov som stammar ur vår mänskliga essens - det är några temata i dessa sagor.
Att skriva dem var, för mig, som att bada i en klar gammal källa, "långt från nutidsvimlets yra". Med det menar jag inte att de utspelar sig i någon bestämd historisk tid. Låt oss säga att de utspelar sig i Sago-tiden, en tid som ligger nära drömmens, visualiseringens eller kanske "schaman-resans" tid."
Inger Edelfeldt
Läs ett utdrag ur boken
Läs mer
Inger Edelfeldt
Namnbrunnen
Nyheter