Vulcan
vulcan-front 1.jpg
vulcan-2.jpg
vulcan-1.jpg

Författare

Nino Mick

Vulcan

Svenska

2023-09-01

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Hållbarhet

Kategori

Romaner

Mediekontakt

Lina Sjögren

Författare

Recensionsdag

2023-09-25

Publiceringsdatum

2023-09-01

Formgivare omslag

Moa Schulman

Bokinformation

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

E-bok, Inbunden

Produktion

Papper

Munken Print

Miljömärkning

Ja

Tryckeri/Producent

ScandBook UAB

Produktdetaljer

ISBN

9789113127330

Antal Sidor

431

Vikt (kg)

0.609

Ryggbredd (mm)

35

Höjd (mm)

220

Bredd (mm)

145

Klimatpåverkan

419g CO2e
Papper
ca 202 g

Vi beräknar på mängden papper som köpts in till respektive tryckeri, på papprets kvalitet och på pappersbrukets utsläpp. Vi utgår från pappersbrukens utsläppsberäkningar och kompletterar vid behov med utsläpp från skogsbruk, transporter och elförbrukning.

Tryck
ca 26 g

Vi beräknar på tryckeriernas åtgång av el, fjärrvärme, olja och naturgas per ton tryckta böcker. Utsläppen inkluderar inte förbrukningsmaterial, förpackningsmaterial eller tryckeriernas overhead.

Transport
ca 191 g

Vi beräknar på sträckan mellan pappersbruk och tryckeri, samt mellan tryckeri och vårt lager. Vi använder både vägfrakt och sjöfrakt. För vägfrakt baseras beräkningen på en genomsnittlig lastbil med dieselmotor. För sjöfrakt baseras beräkningen på fartyg vid långväga frakt (container) och frakt över Östersjön (lastbilstransporter).

Vi vill bidra till ökad förståelse för en boks livscykel. Därför beräknar vi årligen våra böckers klimatavtryck. Här visar vi utsläppen för just den här boken. Med hjälp av kunskap om tryckeri, tryckort och vikt kan vi berätta om utsläppen som boken skapar. Vi gör beräkningen baserat på ett genomsnittligt utsläpp för tryckeriets transporter, energiförbrukning och val av papper. Hur illa är det? En liter mjölk släpper ut 1 kg, en hamburgare 2 kg och ett par Nikeskor 7,3 kg. En bok släpper alltså ut i genomsnitt mindre – och räcker längre. Men vi är inte nöjda: vi arbetar hela tiden för att minska bokens klimatpåverkan.

Läs mer om hållbarhet

Vulcan

Recensioner

”Det finns inget vackert i död och i fattigdom, därför blir jag förtjust i de lite klumpiga upprepningar som skapar en skev skönhet och ömhet i Vulcan, därtill bilder som jag inte kan glömma: ’Stjärnorna som saltkorn på himlen. Fingertoppar som stjärnor i svärtan. Lysande rester av fosfor’. Och på så sätt briljerar Nino Mick med sin både vackra och fula debutroman, som får det förflutnas röster att ljuda med en flerstämmig klarhet in i samtiden.”

Expressen

”En arbetarroman som bygger på tålamod, hårt arbete och brinnande lojalitet”

”Något jag verkligen gillar med Vulcan är att ingen egentligen är renodlat ond eller god. Inte ens kapitalister, ingenjörer och disponenter som individer utmålas som elaka svin, även om deras roll som roffare och förtryckare i en samhällsstruktur naturligtvis är tydlig … Stilistiskt sett hittar Mick sitt eget tonfall genom berättarröstens allvetande vi, när de sönderbrända själarna från brandkatastrofen stiger ur massgraven och flyter runt som iakttagare.”

Dagens Nyheter

Böcker av författaren

Om boken

"Nino Mick har uppdaterat den klassiska arbetarlitteraturen. Det är lite om om Moa Martinsons ande, som en vrång och skarp röst, gar kommit till liv." - Kulturnyheterna/SVT
"Vulcan är alltså en säkert genomförd roman som bygger på tålamod, hårt arbete och brinnande lojalitet." - Dagens Nyheter"Men det som verkligen övertygar mig är karaktärerna. Herregud vad skickligt tecknade de är. [...] På så sätt påminner hen faktiskt om de ryska mästarna: precis som hos en Tolstoj eller en Dostojevski finns det hos Mick något under varenda sten man vänder på." - Dagens ETC"Det som lever kvar starkast i mig efter avslutad läsning är kvinnoskildringarna. Metodiskt och omsorgsfullt berättar författaren om Saras, Naemis och Bertas eländiga, och ändå storartade liv. Hur har inte kvinnor fått slita och härda ut? Med subtilitet och tålamod visar Mick, utan att någonsin reducera dem till typer, hur deras villkor alltid var sämre än männens, trots att de var allierade i samma kamp." - AftonbladetDet börjar bli vår i Tidaholm, strejkåret 1909. Men fortfarande går arbetarna till sina skift i den stora tändsticksfabriken Vulcan. Där går Sara med sina tvillingar, och där syns ungsocialisterna Naemi och Natanael, fotbollslöftet Vilhelm och många fler. Vattenpölarnas tunna is smälter, kylan släpper äntligen sitt grepp. Arbetet är hårt och riskfyllt och villkoren usla, kan en storstrejk ändra på det?Men det är något som svävar i luften, som rör sig omärkligt, lite nyvaket, mellan husen, in i människorna som bor där, svävar över bygden och upp till Långholmens fängelse där Saras man sitter inlåst för värnpliktsvägran.Det är de 46 flickor och kvinnor som dog i den stora branden vid tändsticksfabriken trettiofem år tidigare. De kommer inte till ro och de får bli våra ledsagare genom en vindlande roman som vill undersöka gemenskap och kollektiv kamp, kärlek och utsatthet, arbete och livshunger.Nino Mick debuterade med diktsamlingen Tjugofemtusen kilometer nervtrådar, 2018. Med Vulcan är hen tillbaka med historisk roman som inte liknar någon annan, lite som att Ådalen 31 möter Karin Boye.

Läs mer

Nino Mick

Vulcan

Om boken

Jag vill vistas i det hårda och beständiga
därför konstruerar jag en diktsvit och en man att bo i
jag vill naglas fast
normeras och bli del av ordlistan
tilldelas ett hem
att lämna

Nino Mick skriver en direkt, lyrisk text om när det som flyter måste stelna. Den flytande könsidentiteten ska naglas fast i en diagnos. Dikter som talas högt ska naglas fast på en boksida. Det är dikter om att bara vilja bli lämnad ifred, men tvingas in i byråkrati. Om att göra en resa mellan ett jag och något annat ordlöst bort från kyrkan, om att ändå känna sig som Guds redskap. Om släktband, om ensamhet. Och naturligtvis om kroppen.

Läs mer

Tjugofemtusen kilometer nervtrådar

Nino Mick

Tjugofemtusen kilometer nervtrådar

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

27 oktober 2023

Nominerade till nyinstiftat pris för queer litteratur

Nyheter
vulcan-front 1.jpg
vulcan-2.jpg
vulcan-1.jpg