Nominerade till nyinstiftat pris för queer litteratur

Foto: Elvira Glänte

Datum

27 Oktober 2023

Foto

Elvira Glänte

Prisma litteraturpris uppmärksammar och prisar verk som ”utforskar och förnyar den queera litteraturen och som med sin omstörtande potential och hantverksskicklighet engagerar en queer publik”.

Prisma är ett litteraturpris som delas ut av Bögbibblan och Page 28 och som tilldelas litterära verk som utforskar och förnyar queerlitteraturen. Juryn som utser verken består av 50 bibliotekarier, kritiker, översättare, författare och litteraturvetare som delats in i sju jurygrupper.

Fyra romaner och en diktsamling från Norstedts är nominerade till priset i år:

Jonas Gardell – Fjollornas fest

”Med Fjollornas fest lägger Jonas Gardell ytterligare en pusselbit i Sveriges homo-historia och skildrar skickligt livets skugg- och ljussidor. I en mästerlig framställning målar han både upp huvudpersonernas lidande och sammanhållning när de kämpar för sitt egenvärde och friheten att leva som de vill, om så bara för en natt.”

Nino Mick – Vulcan

”I Vulcan ger Nino Mick röst och kropp till berättelser ur en tid vars queera livsöden sällan belyses i litteraturen. Med en nyskapande berättarteknik skildras gränsöverskridande kärlek och begär; både mellan människor och i de dödas omättliga livslust.”

Joel Mauricio Isabel Ortiz – Tillbedjan

Tillbedjan berör på djupet genom att tackla ämnen som längtan, övergrepp och hur queera personers utsatthet i uppväxten kan resultera i dålig självkänsla. Joel Mauricio Isabel Ortiz skyr inget i sin berättelse, och resultatet är en roman som utmanar förutfattade meningar kring queera kärleksrelationer och som genomsyras av ömsinthet och empati.”

Niviaq Korneliussen – Blomsterdalen

”Med råhet och poetisk styrka skriver Korneliussen fram en smärtsam berättelse om det grönländska samhället; om psykisk ohälsa och om höga självmordstal. Naasuliardarpi (Blomsterdalen) är ett skälvande och poetiskt verk om längtan, inte enbart efter döden, men också livet. Med stor känsla för språket – och med humor och allvar – träffar Naasuliardarpi oss direkt i kroppen och blir kvar som en evig påminnelse om det våld som kolonialismen bär ansvar för – historiskt och in i vår tid.”

Sara Hallström – Tvätta och bli tvättad

”Sara Hallström skriver fram en sinnlig värld som både känns mytomspunnen och igenkännbar. Vi bjuds in i textens håligheter där kropparnas tillstånd är flytande och allt bottnar i det queera kollektivets omsorg.”

Prisma kommer att delas ut i sju kategorier vid en gala på Malmö Opera den 11 december.

Läs mer om priset och de nominerade på prismalitteraturpris.se

Relaterat

Om boken

Stadens fjollor skulle minnas natten den 29 juli 1971 för att Club Etoile flyttade till Piperska muren och ställde till med en fest som kom att kallas ”Sveriges största fjollparty”.
Taxi efter taxi rullar in och lämnar av dem – Kajsa, Bettan, Rosa, Nana, Jeanette, Frances och de andra fjollorna – de som i vanliga fall föraktas till och med av andra homosexuella. För en enda natt äger de världen.Samtidigt någonstans i en förort vaknar en liten pojke och stiger fram till fönstret och tittar ut åt det håll som staden ligger. Det är som han hör ett skratt. Som om något borta i staden lockar honom till sig.Fjollornas fest är en bitchig, smärtsam, rolig, mörk och filmisk berättelse om fjollorna – då som nu bland de mest utsatta av alla.

Läs mer

Jonas Gardell

Fjollornas fest

Om boken

"Nino Mick har uppdaterat den klassiska arbetarlitteraturen. Det är lite om om Moa Martinsons ande, som en vrång och skarp röst, gar kommit till liv." - Kulturnyheterna/SVT
"Vulcan är alltså en säkert genomförd roman som bygger på tålamod, hårt arbete och brinnande lojalitet." - Dagens Nyheter"Men det som verkligen övertygar mig är karaktärerna. Herregud vad skickligt tecknade de är. [...] På så sätt påminner hen faktiskt om de ryska mästarna: precis som hos en Tolstoj eller en Dostojevski finns det hos Mick något under varenda sten man vänder på." - Dagens ETC"Det som lever kvar starkast i mig efter avslutad läsning är kvinnoskildringarna. Metodiskt och omsorgsfullt berättar författaren om Saras, Naemis och Bertas eländiga, och ändå storartade liv. Hur har inte kvinnor fått slita och härda ut? Med subtilitet och tålamod visar Mick, utan att någonsin reducera dem till typer, hur deras villkor alltid var sämre än männens, trots att de var allierade i samma kamp." - AftonbladetDet börjar bli vår i Tidaholm, strejkåret 1909. Men fortfarande går arbetarna till sina skift i den stora tändsticksfabriken Vulcan. Där går Sara med sina tvillingar, och där syns ungsocialisterna Naemi och Natanael, fotbollslöftet Vilhelm och många fler. Vattenpölarnas tunna is smälter, kylan släpper äntligen sitt grepp. Arbetet är hårt och riskfyllt och villkoren usla, kan en storstrejk ändra på det?Men det är något som svävar i luften, som rör sig omärkligt, lite nyvaket, mellan husen, in i människorna som bor där, svävar över bygden och upp till Långholmens fängelse där Saras man sitter inlåst för värnpliktsvägran.Det är de 46 flickor och kvinnor som dog i den stora branden vid tändsticksfabriken trettiofem år tidigare. De kommer inte till ro och de får bli våra ledsagare genom en vindlande roman som vill undersöka gemenskap och kollektiv kamp, kärlek och utsatthet, arbete och livshunger.Nino Mick debuterade med diktsamlingen Tjugofemtusen kilometer nervtrådar, 2018. Med Vulcan är hen tillbaka med historisk roman som inte liknar någon annan, lite som att Ådalen 31 möter Karin Boye.

Läs mer

Vulcan

Nino Mick

Vulcan

Om boken

Sara Hallströms nya diktsamling kretsar kring vatten och kroppar. Vatten rinner som språk mellan fingrarna, händer tvättar, vätskor rinner in i och ut ur läckande kroppar. Kropparna är verktyg, både för det intima och det institutionella: allmänningen som strömmar genom kranarna, den queera gemenskapens glittrande överflöd av vätskor. Dikterna rör sig mellan upplösning och sammanfogning. Här finns handfaten och badrummen i vilka man blir till. Hål slickade med förståelse. Ett skimrande slem. Sug upp, svälja, spotta ut. En tvål i vilken språket inte når in.
Sara Hallström är poet och förskollärare, bosatt i Göteborg. Hon debuterade med Vi måste ha protein 2004 och har sedan dess gett ut sex böcker. För diktsamlingen Rötter smälter belönades hon med Mare Kandre-priset med motiveringen: ”sinnliga dikter där människor klyvs mitt itu av kollisionen mellan kärleken och förståndet”. Senast utkom Jag vill att mina barn ska tillhöra (2015).Om den skrev Lyra Ekström Lindbäck i Dagens Nyheter:”Det här är ingen liten dikt. Faktum är att jag tror att Sara Hallström är en av få samtida poeter som har potential att bli riktigt, riktigt stor. Det svenska litteraturfältet borde börja ge henne det erkännande som hon förtjänar. För här har vi en poet som inte bara har en unik riktning, hon är dessutom så öm och intelligent att hennes skrivande aldrig kommer att stelna.”

Läs mer

Tvätta och bli tvättad

Sara Hallström

Tvätta och bli tvättad

Om boken

”45. Kvinna. 38 år. Hängning.”
Kapitlen i Blomsterdalen inleds med en lakonisk notering om vem som dött och hur. Grönland har världens högsta självmordsfrekvens och detta statistiska faktum bildar den såriga ramen i grönländska Niviaq Korneliussens roman som vann Nordiska Rådets litteraturpris 2021.Den namnlösa huvudpersonen upplevde sitt första självmord när hon bara var tretton år gammal. Själv vill hon begravas mellan de höga bergen i den östgrönländska staden Tasiilaq, där gravstenarna utan namn på kyrkogården i Blomsterdalen är täckta av blå, röda och rosa plastblommor som tyst skriker i den vita snön. Hon har en flickvän som hon älskar, en omtänksam familj, och hon har precis börjat på universitetet i Århus. Världen ligger framför hennes fötter, men ingenting känns rätt och mörkret sluter sig allt tätare runt henne. Blomsterdalen är en djävulskt våldsam, men också gripande och poetisk roman om tillhörighet, kärlek, vänskap och sorg – och om att leva i ett samhälle där ingen pratar om de döda.Ur Nordiska rådets jurys motivering: ”Blomsterdalen handlar om kärlek, om vänskap och om att vara en del av ett postkolonialt samhälle. Det starkt berörande verket ger inblick i grönlänningarnas liv i dag, och i de trauman som ständigt sätter djupa spår i vardagslivet.”

Läs mer

Blomsterdalen

Niviaq Korneliussen

Blomsterdalen

Om boken

"... en överraskande finstämd roman om beroende, vacklande historieskrivning och det queera livets nyanser." DN
"Jag uppskattar särskilt hur Joel Mauricio Isabel Ortiz låter sina huvudkaraktärer veckla ut sig långsamt, med utrymme för nyans och komplexitet. Det är ett både tungt och ömt porträtt av två människoliv som kolliderar." Helsingborgs Dagblad"Joel Mauricio Isabel Ortiz har en blick på världen och på människorna som när den får sitt koncentrerade uttryck utmynnar i gnistrande formuleringar." SvDEn dag står han bara där i snabbköpet: Sebastian. Han som övergav Leandro några år tidigare, försatte honom i fritt fall. Mannen som aldrig har lämnat Leandros tankar under åren av ensamhet och isolering. Han har fortsatt drömma om att få backa bandet, återförenas med sitt livs kärlek. Med mannen han aldrig slutat dyrka. Plötsligt finns det faktiskt en chans.De vandrar genom Stockholms märkligt pandemiödsliga gator, samtalar och försöker förstå vad det var som hände med deras förhållande. Deras kärlek är inte enkel, det förflutna både lockar och ligger som ett hinder mellan dem.De är andra människor än när de sågs senast. Sebastian har gjort karriär och försökt göra upp med sitt såriga förflutna. Leandro har just börjat kämpa sig tillbaka upp från botten. Men har tillräckligt mycket förändrats för att bära dem framåt, återskapa det förhållande som fick ett så abrupt slut? Ge dem kärleken åter.Tillbedjan är en roman om kärlek och sorg, om förtvivlan och nåd. Om att återvända. Det är Joel Mauricio Isabel Ortiz andra roman efter debuten med Sången om en son (2018).

Läs mer

Tillbedjan

Joel Mauricio Isabel Ortiz

Tillbedjan

Relaterade artiklar

Foto: Alice Johansson

14 december 2023

Prisma litteraturpris till Sara Hallström