”Kommer att bli en svensk klassiker”

Foto: Göran Segeholm

Datum

19 December 2018

Foto

Göran Segeholm

I den första delen av trilogin Landet utanför skildrar Henrik Berggren hur svenskarnas liv gestaltade sig under det första krigsåret under andra världskriget.

Hösten 1939 trodde många att Sverige skulle klara sin neutralitet på samma sätt som under första världskriget. Men det finska vinterkriget och tyska angrepp på grannländerna tydde på annat. Ransoneringskort delades ut, svenska armén mobiliserades, kommunister internerades och riksdagen började förbereda grundlagsändringar för att begränsa tryckfriheten. Men samtidigt fortsatte vardagslivet i Sverige, medan ljusen i många av Europas städer släcktes. Skulle Sverige kunna hålla sig utanför världskriget? Borde Sverige göra det?

”Varför inte Henrik Berggrens bok blev Augustnominerad förblir för mig en gåta. Henrik Berggren är en perfekt guide genom det snåriga andra världskriget. Det är spännande, kunnigt och riktigt bra genomfört!”, skriver Historievärlden.

Kritikerna hyllar Henrik Berggrens roman om Sveriges roll under de inledande krigsåren.

Smålandspostens kritiker skriver: ”Elegant balanserar han mellan världshändelserna och enskilda svenskars liv med deras drömmar, vardagsbekymmer och farhågor i det stora krigets skugga.”

”Blir fortsättningen lika bra kommer detta att bli ett standardverk för den som vill förstå vad som hände för snart sagt 80 år sedan”, skriver Östra Småland Nyheterna, ”Henrik Berggren får fram den komplexiteten. Jag väntar ivrigt på den andra volymen.”

”Henrik Berggren är en av våra absolut främsta litterära historiker.” skriver kritiker på Arbetarbladet.

Dagens Nyheters kritiker skriver: ”Han ger ett litet land upprättelse. Henrik Berggren må vara historiker och ha förflutet som chef för Dagens Nyheters kulturredaktion men han har det våta fingret i luften som den värsta kvällstidningsredaktör. Det är menat som beröm.”

”Landet utanför är en faktabok, men jag sträckläser den som en spänningsroman och när sista sidan är utläst vill jag ha del två så att jag kan dyka ner i fortsättningen. Inte illa av en historia, där vi redan kan slutet”, skriver Folkbladet.

Dala-Demokraten skriver: ”Den trilogin kommer att bli en svensk klassiker, en djupgående skildring av samhälle och människor i beredskapstid, i ett land som flera gånger balanserade på randen mot katastrof under dessa år.”

”Berggren breddar bilden av det gamla Sverige”, skriver Göteborgsposten.

Relaterat

Om boken

Hösten 1939 trodde många att Sverige skulle klara sin neutralitet på samma sätt som under första världskriget. Men med finska vinterkriget och det tyska angreppet på Norge och Danmark våren 1940 tycktes det som om Skandinavien skulle bli skådeplats för den stora urladdningen mellan stormakterna.

Ransoneringskort delades ut, den illa utrustade svenska armén mobiliserades, kommunister internerades och riksdagen började förbereda grundlagsändringar för att begränsa tryckfriheten.

Men samtidigt som ljusen släcktes i många av Europas städer fortsatte vardagslivet i Sverige. Biograferna gick för fullt, dansorkestrarna spelade, män och kvinnor blev kära och fick barn, författarna skrev böcker och sportaffärerna sålde kälkar och skidor som aldrig förr under den snörika vintern.

Den första delen av trilogin Landet utanför skildrar hur kända och mindre kända svenskars liv gestaltade sig under det första krigsåret. Framställningen går fram till den mörka sommaren 1940 då de tyska arméerna stod segerrika på den europeiska kontinenten och endast Storbritannien kämpade vidare.

Skulle Sverige kunna hålla sig utanför världskriget? Borde Sverige göra det?

Läs mer

Henrik Berggren

Landet utanför

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segelholm

27 maj 2024

Henrik Berggren och Ingrid Carlberg får Stiftelsen Klockrosens stipendium