Stora historiepriset 2024 till Henrik Berggren

Datum

7 Maj 2024

”Hos Henrik Berggren förenas på bästa sätt historikerns källkritiska blick med journalistens kvicka penna och folkbildarens berättarlust”, skriver juryn i sin motivering.

Henrik Berggren får Stora historiepriset 2024, som delas ut på Sörmlands museum tisdagen den 10 september. Priset delas ut till ”historiker eller annan, som – utan att göra avkall på fackmässig korrekthet – lyckats föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat i en vidare krets så att intresset för ämnet ökat.”

Priset delas ut av en oberoende jury och har delats ut årligen sedan 1994 och gått till några av Sveriges mest erkända historiker. Prissumman är 100 000 kronor.

Henrik Berggren är historiker och journalist. Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter men också skrivit en rad historiska verk, bland annat, senast den nyss avslutade trilogin Landet utanför. Sverige och kriget 1939–1940, respektive 1940–1942 och 1943–1945.

Juryns motivering lyder:

”Henrik Berggren disputerade i historia vid Stockholms universitet år 1995. I avhandlingen Seklets ungdom: retorik, politik och modernitet 1900–1939 undersökte han förtjänstfullt hur begreppet ”ungdom” användes i den politiska retoriken under det tidiga 1900-talet, särskilt inom socialdemokratin. Parallellt med det akademiska arbetet löpte den journalistiska banan, som frilansare, anställd, kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter.

Som författare har Henrik Berggren publicerat en lång rad kritikerrosade böcker, bland andra Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige (2006, med Lars Trägårdh), Underbara dagar framför oss: en biografi över Olof Palme (2010, prisbelönades av Svenska Akademien), och Dag Hammarskjöld: Att bära världen (2016). Han har också skrivit om det spanska inbördeskriget, om New York, om året 1968 och om universitetets historia, en utmärkt skrift som används som kurslitteratur i högskolans pedagogiska kurser.

Prisvärd är även den nyss avslutade trilogin, Landet utanför. Sverige och kriget 1939–1940, respektive 1940–1942 och 1943–1945, publicerade 2018, 2021 och 2023. Trebandverket har samfällt och med rätta kallats ett storverk, en klassiker och ett mästerverk. Med kunskap och schwung lyckas Berggren skapa en bladvändare på 1400 sidor om Sverige under andra världskriget, där freden ska säkras genom en balanserande anpassningspolitik. Särskilt lyckat är hans grepp att låta storpolitik och vardagsliv löpa parallellt. Så får Per Albin Hansson och Torgny Segerstedt dela sidor med Astrid Lindgren, Karl Gerhard, hembiträden och landsfiskaler. Fram träder ett Sverige som samtidigt betraktas med historikerns efterkloka analys och samtidens levande, strävande, drömmande, kluvna, älskande och ömsom modiga, ömsom bristfälliga människor. Det är oemotståndligt och djupt bildande.

Hos Henrik Berggren förenas på bästa sätt historikerns källkritiska blick med journalistens kvicka penna och folkbildarens berättarlust. Välförtjänt tilldelas han Stora historiepriset 2024.”

Relaterat

Om boken

I den avslutande delen av sin breda trilogi om Sverige under andra världskriget skildrar Henrik Berggren de sista dramatiska krigsåren. Efter slagen vid El Alamein och Stalingrad har den tyska krigslyckan vänt och röster höjs för att ”lägga om kursen i de allierades riktning”. Men Sverige är fortfarande inringat av Tyskland och trots en växande kritik mot eftergiftspolitiken går samlingsregeringen försiktigt fram.
Med hjälp av dagstidningar, dagböcker, brev och romaner skildras vardagslivet i krigets skugga. Svenskarna går på bio och restaurang som aldrig förr, äktenskap och barnafödande ökar och författarna debatterar om litteraturen har en plikt att göra beredskapstjänst. Samtidigt har krigsåren förändrat Sveriges invånare. Med de danska judarnas flykt hösten 1943 sjunker insikten på allvar in om att nazisterna är på väg att utplåna Europas judar. Det stoppar dock inte Sverige från att exportera järnmalm och kullager till Tyskland i utbyte mot kol. När USA hotar att bomba SKF i Göteborg ställs frågan om svensk neutralitet på sin spets…

Läs mer

Henrik Berggren

Landet utanför Del 3

Om boken

"Trilogin kommer att bli en svensk klassiker, en djupgående skildring av samhälle och människor i beredskapstid, i ett land som flera gånger balanserade på randen mot katastrof under dessa år." Dala-Demokraten om den första delen av Landet utanför.

I del ett av Landet utanför skildrades Sverige under det första dramatiska krigsåret. Nu kommer den efterlängtade fortsättningen på Henrik Berggrens trilogi. I denna andra del sträcker sig handlingen från den mörka hösten 1940 till slaget om Stalingrad hösten 1942.

I centrum av berättelsen står striderna om eftergiftspolitiken mot Tyskland. Men runt de ledande politikerna, militärerna och diplomaterna vävs en fängslande skildring av livet i det neutrala Sverige. Vi möter en rad kända och mindre kända svenskars skiftande livsöden i krigets skugga. Husmödrarna klipper ransoneringskuponger, biografsalongerna är utkylda men fullsatta, antinazister planerar flykt och swing är tidens melodi till mångas irritation.

I små tidningsnotiser rapporteras om allt hårdare ingrepp mot judar i de ockuperade länderna. Men först när ett fartyg med 532 norska judar avgår mot Polen från Oslo i november 1942 kommer en reaktion...

Läs mer

Landet utanför Del 2

Henrik Berggren

Landet utanför Del 2

Om boken

Hösten 1939 trodde många att Sverige skulle klara sin neutralitet på samma sätt som under första världskriget. Men med finska vinterkriget och det tyska angreppet på Norge och Danmark våren 1940 tycktes det som om Skandinavien skulle bli skådeplats för den stora urladdningen mellan stormakterna.

Ransoneringskort delades ut, den illa utrustade svenska armén mobiliserades, kommunister internerades och riksdagen började förbereda grundlagsändringar för att begränsa tryckfriheten.

Men samtidigt som ljusen släcktes i många av Europas städer fortsatte vardagslivet i Sverige. Biograferna gick för fullt, dansorkestrarna spelade, män och kvinnor blev kära och fick barn, författarna skrev böcker och sportaffärerna sålde kälkar och skidor som aldrig förr under den snörika vintern.

Den första delen av trilogin Landet utanför skildrar hur kända och mindre kända svenskars liv gestaltade sig under det första krigsåret. Framställningen går fram till den mörka sommaren 1940 då de tyska arméerna stod segerrika på den europeiska kontinenten och endast Storbritannien kämpade vidare.

Skulle Sverige kunna hålla sig utanför världskriget? Borde Sverige göra det?

Läs mer

Landet utanför

Henrik Berggren

Landet utanför

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segelholm

27 maj 2024

Henrik Berggren och Ingrid Carlberg får Stiftelsen Klockrosens stipendium