Kritikerna om Henrik Berggrens bok: ”Ett mästerverk”

Foto: Göran Segeholm

Datum

30 Oktober 2023

Foto

Göran Segeholm

Den avslutande delen i Henrik Berggrens trilogi om Sverige under andra världskriget, Landet utanför, hyllas av de svenska kritikerna.

I den avslutande delen av sin breda trilogi om Sverige under andra världskriget skildrar Henrik Berggren de sista dramatiska krigsåren. Efter slagen vid El Alamein och Stalingrad har den tyska krigslyckan vänt och röster höjs för att ”lägga om kursen i de allierades riktning”. Men Sverige är fortfarande inringat av Tyskland och trots en växande kritik mot eftergiftspolitiken går samlingsregeringen försiktigt fram. Boken är Augustprisnominerad i kategorin Årets svenska fackbok och den svenska kritikerkåren lovordar den senaste boken och hela trilogin.

Dagens Nyheter skriver att ”storverket Landet utanför lär bli en svensk klassiker” och fortsätter:

”Henrik Berggren avslutar sitt verk om Sverige och andra världskriget. Han skriver mentalitetshistoria – binder samman storpolitik med kultur och vardagsliv i ett berättande flöde. Ett gigantiskt arbete…”

Göteborgs-Posten kallar boken ”ett mästerverk”. ”Kanske tycker någon att jag drämmer i för hårt, men jag ställer in Landet utanför i bokhyllan vid sidan om Robert Caros biografier över Lyndon B Johnson. Även Henrik Berggren har givit oss ett mästerverk och milde tid vad han slitit för det”, skriver tidningens recensent.

”Henrik Berggrens Landet utanför förtjänar en plats bland våra klassiker”, skriver Expressen.

Fler röster om Landet utanför:

”Ny klassiker: Bada i andra världskriget”

”Uttrycket 'bada i tiden' stämmer också väl överens med läsupplevelsen. De många tidsmarkörerna får läsaren att helt omslutas av tidsandan.”

Arbetarbladet

”Med en tredje volym om Landet utanför avslutar Henrik Berggren sitt storartade projekt för att hålla minnet av andra världskriget vid liv.”

Västerbottens-Kuriren

”Äran ska egentligen tillfalla hela trilogin, tycker jag. För det är en fantastisk bedrift, obligatorisk läsning för alla med minsta intresse för historia och samhällsfrågor.”

Jönköpings-Posten

”Kultur- och nöjesliv, helg och vardag, nordiska utblickar - ett myller av stort och smått är sammanstuvat till en välanrättad helhet.”

Folkbladet Västerbotten

Relaterat

Om boken

I den avslutande delen av sin breda trilogi om Sverige under andra världskriget skildrar Henrik Berggren de sista dramatiska krigsåren. Efter slagen vid El Alamein och Stalingrad har den tyska krigslyckan vänt och röster höjs för att ”lägga om kursen i de allierades riktning”. Men Sverige är fortfarande inringat av Tyskland och trots en växande kritik mot eftergiftspolitiken går samlingsregeringen försiktigt fram.
Med hjälp av dagstidningar, dagböcker, brev och romaner skildras vardagslivet i krigets skugga. Svenskarna går på bio och restaurang som aldrig förr, äktenskap och barnafödande ökar och författarna debatterar om litteraturen har en plikt att göra beredskapstjänst. Samtidigt har krigsåren förändrat Sveriges invånare. Med de danska judarnas flykt hösten 1943 sjunker insikten på allvar in om att nazisterna är på väg att utplåna Europas judar. Det stoppar dock inte Sverige från att exportera järnmalm och kullager till Tyskland i utbyte mot kol. När USA hotar att bomba SKF i Göteborg ställs frågan om svensk neutralitet på sin spets…

Läs mer

Henrik Berggren

Landet utanför Del 3

Relaterade artiklar

Foto: Göran Segelholm

27 maj 2024

Henrik Berggren och Ingrid Carlberg får Stiftelsen Klockrosens stipendium