Henrik Berggren får Stora Fackbokspriset
Den avslutande delen i trilogin Landet utanför kan få priset som ”uppmuntrar en berättande humanistisk bildningstradition präglad av stilistisk briljans”.
Stora Fackbokspriset om 125 000 kronor till den eller de levande personer som skrivit årets svenska fackbok i enlighet med Forum Axess devis Vetenskap, bildning, tradition. Tanken är att stödja framstående essäistiskt humanistiskt författarskap som lyfter fram vetenskap, bildning och tradition med hög stilistisk och fackmässig verkshöjd. Syftet är att uppmuntra en berättande humanistisk bildningstradition präglad av stilistisk briljans.
Henrik Berggren tilldelas i år priset för sin bok Landet utanför: Sverige och kriget 1943-1945. I den avslutande delen av sin breda trilogi om Sverige under andra världskriget skildrar Henrik Berggren de sista dramatiska krigsåren. Efter slagen vid El Alamein och Stalingrad har den tyska krigslyckan vänt och röster höjs för att ”lägga om kursen i de allierades riktning”. Men Sverige är fortfarande inringat av Tyskland och trots en växande kritik mot eftergiftspolitiken går samlingsregeringen försiktigt fram.
Juryns motivering lyder:
”På en effektiv och klar prosa tecknar Henrik Berggren i Landet utanför bilden av ett Sverige under andra världskriget som söker sin roll i en ny internationell verklighet. Utifrån ett varierat och rikt källmaterial gör han tiden levande och tydliggör också vikten av att studera den vardag som fortgår i skuggan av de stora händelserna. Med Landet utanför visar Berggren att han tillhör vår tids främsta svenska historiker – och att kvalificerad vetenskap och god stilistik låter sig förenas.”
Prisutdelningen kommer att ske måndag den 4 december.
Relaterat
Om boken
Med hjälp av dagstidningar, dagböcker, brev och romaner skildras vardagslivet i krigets skugga. Svenskarna går på bio och restaurang som aldrig förr, äktenskap och barnafödande ökar och författarna debatterar om litteraturen har en plikt att göra beredskapstjänst. Samtidigt har krigsåren förändrat Sveriges invånare. Med de danska judarnas flykt hösten 1943 sjunker insikten på allvar in om att nazisterna är på väg att utplåna Europas judar. Det stoppar dock inte Sverige från att exportera järnmalm och kullager till Tyskland i utbyte mot kol. När USA hotar att bomba SKF i Göteborg ställs frågan om svensk neutralitet på sin spets…
Läs mer
Henrik Berggren
Landet utanför Del 3
Relaterade artiklar