Elin Anna Labba ny hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet

Foto: Erik Abel

Datum

19 Juni 2024

Foto

Erik Abel

Får titeln för att hon aktualiserar frågor om samhällen i förändring.

Elin Anna Labba, författare till Augustprisade Herrarna satte oss hit och romanen Far inte till havet, har utsetts till filosofie hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Hon får titeln ”för att hon engagerar läsare i både litterära och folkbildande sammanhang, och hon finner publik både inom och utanför den nordliga regionen”.

”Hon har gett röst åt och drivit samtal kring frågor av stor betydelse för människor, natur, näringsliv och civilsamhället i norra Sverige. Genom sina skildringar av historiska händelser aktualiserar hon frågor om vad som händer med människor och samhällen i förändring”, lyder motiveringen.

”Det är väldigt hedrande. Det känns särskilt speciellt att det är ett utnämnande från min älvdal. Luleå tekniska universitet ligger nära samma vatten som jag kommer ifrån och skriver om”, säger Elin Anna Labba. ”Jag har under de senaste tio åren träffat så många äldre samer som har burit på kunskap större än ett universitet. Jag har dem att tacka för allt och jag tänker att det här är ett utnämnande av äldre samers kunskap också – ett hedrande av den samiska berättarakademin som jag har ynnesten att arbete med.”

Relaterat

Om boken

När Ingá och Rávdná kommer hem till sommarlandet ligger byn redan under vatten. Utan att förvarna dem har Bolaget dämt upp sjön igen, och det som var en gång var ett sjösystem har blivit ett ogästvänligt hav. I djupet skymtar kåtornas tak när de ror ut för att rädda det som går.
Runtom dem kliver det moderna samhället närmare, men de nya elledningarna dras högt ovanför dem, utan att ansluta. I luften knastrar elen och fåglarnas kvitter försvinner.När Rávdná bestämmer sig för att bygga ett riktigt hus, trots att hon egentligen inte får lov som nomadiserande same, blir den lilla familjen mer och mer distanserad från de övriga i byn. Och vattnet, det kommer obönhörligt tillbaka.Augustprisvinnaren Elin Anna Labba romandebuterar med en stark mor- och dotterskildring där det krypande, stigande vattnet är som en egen varelse. Det som en gång gav liv, blir ett ständigt hot. Om en mor som protesterar och blir alltmer isolerad, och dottern som önskar lägga det som krävs bakom sig, för att få det som alla andra. Boken finns även i en nordsamisk utgåva (Ale mana merrii, 2024).

Läs mer

Elin Anna Labba

Far inte till havet

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok!

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Läs mer

Herrarna satte oss hit

Elin Anna Labba

Herrarna satte oss hit

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

19 juni 2024

Elin Anna Labba ny hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet

Foto: Hugo Thambert

29 januari 2020

Elin Anna Labba: ”Tvångsförflyttningarna är svensk historia lika mycket som samisk”

IntervjuerNyheter