Elin Anna Labba romandebuterar

Foto: Erik Abel

Datum

25 Januari 2024

Foto

Erik Abel

Augustprisvinnarens bok Far inte till havet är en stark mor- och dotterskildring, med vattnet som ständigt hot.

Augustprisvinnaren Elin Anna Labba romandebuterar med en stark mor- och dotterskildring där det krypande, stigande vattnet är som en egen varelse. Det som en gång gav liv, blir ett ständigt hot. Om en mor som protesterar och blir alltmer isolerad, och dottern som önskar lägga det som krävs bakom sig, för att få det som alla andra.

För Tidningen Vi berättar hon om hur romanen först var tänkt att bli en annan typ av bok:

– Det var först tänkt att bli en fackbok, men efter Herrarna satte oss hit gjorde bara tanken mig så trött. Det är många mil runt Sápmi som ska köras för att skriva sakprosa för det är inte många berättelser som fastnat i arkiven eller tidningarna och i forskningsrapporter, så man måste leta på så obskyra platser och intervjua så många. Jag orkade inte riktigt börja igen faktiskt. Jag trodde nog att en roman skulle göra mig friare. Jag hade missbedömt hur mycket jag behövde lära mig och vilket tålamod som skulle krävas. Så var jag lite nyfiken. Jag började redan i den första boken göra motstånd mot den redovisande journalisten i mig. Vad skulle hända i ett fortsatt uppror?

Elin Anna Labba debuterade som författare 2020 med sakprosaverket Herrarna satte oss hit, en skildring av tvångsförflyttningen av samiska familjer som pågick under många år på 1900-talet och så sent som på 50-talet.

För denna bok tilldelades Elin Anna Labba Augustpriset i fackboksklassen år 2020. Hon tilldelades även Norrlands litteraturpris, Hedenvindplaketten samt IM-priset.

Far inte till havet är hennes första roman och bygger på berättelser om samiska byar som dränktes under 1900-talet stora vattenkraftsepok i norra Sverige.

Relaterat

Om boken

När Ingá och Rávdná kommer hem till sommarlandet ligger byn redan under vatten. Utan att förvarna dem har Bolaget dämt upp sjön igen, och det som var en gång var ett sjösystem har blivit ett ogästvänligt hav. I djupet skymtar kåtornas tak när de ror ut för att rädda det som går.
Runtom dem kliver det moderna samhället närmare, men de nya elledningarna dras högt ovanför dem, utan att ansluta. I luften knastrar elen och fåglarnas kvitter försvinner.När Rávdná bestämmer sig för att bygga ett riktigt hus, trots att hon egentligen inte får lov som nomadiserande same, blir den lilla familjen mer och mer distanserad från de övriga i byn. Och vattnet, det kommer obönhörligt tillbaka.Augustprisvinnaren Elin Anna Labba romandebuterar med en stark mor- och dotterskildring där det krypande, stigande vattnet är som en egen varelse. Det som en gång gav liv, blir ett ständigt hot. Om en mor som protesterar och blir alltmer isolerad, och dottern som önskar lägga det som krävs bakom sig, för att få det som alla andra. Boken finns även i en nordsamisk utgåva (Ale mana merrii, 2024).

Läs mer

Elin Anna Labba

Far inte till havet

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

19 juni 2024

Elin Anna Labba ny hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet

Foto: Hugo Thambert

29 januari 2020

Elin Anna Labba: ”Tvångsförflyttningarna är svensk historia lika mycket som samisk”

IntervjuerNyheter